• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantare ardei: perioade, distanțe între răsaduri

    Violina Gorcinschi -

    Plantarea ardei este un moment important în orice grădină sau solar. Legumicultorii și grădinarii cu experiență știu că pentru a planta corect un răsad de ardei trebuie să ai în vedere perioada optimă de plantare, distanța la plantare, adâncimea la care se pun răsadul în sol, dar și cum pregătim răsadul de ardei pentru plantare.

    Plantarea răsadurilor de ardei presupune asigurarea unui mediu potrivit, pentru ca plantele să se adapteze repede în grădină și să crească sănătoase, pentru a produce producții ridicate. Tot procesul începe de la cunoașterea perioadei optime de plantare și intervalului de temperaturi potrivit în funcție de regiune.

    Citiți și: Zece recomandări pentru o producție bună de ardei

    Condiții plantare ardei

    Plantare răsaduri ardei. Condiții de plantare

    Condiții de plantare la ardei. Cultura ardeiului are o serie de cerințe specifice. Iubește căldura, dar nu în exces, așa că se comportă bine la intervale de 18-30 de grade Celsius, având însă probleme dacă pragul termic depășește 35 de grade Celsius.

    Cultura de ardei are nevoie de lumină, iar pentru ca plantele să fie protejate de soarele arzător, se recomandă o mare atenție la distanțele de plantare pemtru a permite plantelor să se protejeze între ele prin frunze.

    Apa este foarte importantă la cultura de ardei, fiind recomandară irigarea prin picucare și un aport de 2,5 de litri de apă pe zi.

    Solul de care are nevoie o cultură de ardei trebuie să aibă o fertilitate ridicată sau moderată, să fie un pământ ușor, care nu reține apă, cu un pH între 5,5 și 7, putându-se însă cultiva ardei și pe un pH de 7,5.

    Citiți și: Îngrășământ natural ușor de preparat pentru răsadurile de roșii și ardei

    Răsaduri de ardei pentru plantare

    Răsaduri de ardei bune de plantare

    Cultura de ardei se dezvoltă bine dacă răsadurile sunt de calitate. Se plantează răsaduri care au 60-70 de zile de la răsărire. Cele mai bune răsaduri de ardei au 15-13 de centimetri înălțime, sunt sănătoase, nu prezintă semne de boli, au frunzele verzi, un sistem de rădăcini bine dezvoltat și au fost călite la temperatura de afară înainte de a fi puse în grădină.

    Citiți și: Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii

    Tratamente la răsaduri de ardei înainte de plantare

    Tratamente la răsaduri de ardei înainte de plantare

    Pentru a avea o cultură bogată, se fac tratamente le răsadurile de ardei înainte de plantare. Cel mai frecvent se aplică foliar un fungicid, un insecticid și un acaricid. Acestea vor proteja cultura de ardei pentru primele două săptămâni după plantare.

    Perioade optime plantare ardei

    Plantare ardei – perioade optime

    Când de plantează ardeii – răsadurile de ardei se pot pune în pământ începând cu mijlocul lunii mai. Perioada optimă pentru plantarea răsadurilor depinde de condițiile de vreme, dar și de tipul ardeiului.

    Cele mai bune perioada pentru plantarea răsadurilor de ardei:

    Se poate începe plantarea răsadului de ardei dacă temperatura aerului este de minim 8 grade Celsius, iar dacă ne referim la temperatura solului, aceasta ar trebuie să fie de minim 15 grade la o adâncime de 10-15 centimetri, măsurarea fiind făcută cu un termometru pentru sol.

    Un alt indiciu util care ajută la stabilirea momentului potrivit pentru transplantarea ardeiului în grădină este prognoza meteo pentru agricultură care furnizează informații privind condițiile pentru următoarele 3-4 zile. Ținând cont de această prognoză, se recomandă ca temperaturile minime de noapte să fie de peste 12 grade.

    Plantarea răsadurilor de ardei se face dimineața sau spre seară.

    În funcție de tipul ardeiului, plantarea răsadurilor se face în această ordine:

    1.  ardei gras galben-verde;
    2. ardei iute;
    3. ardei gogoșar;
    4. ardei capia roșu.
    Schemă de plantare răsaduri ardei cu rânduri duble

    Plantare răsaduri ardei – schemă. Distanțe, adâncime

    Schema de plantare la răsaduri de ardei ține cont și de tipul culturii și de recomandările producătorului de semințe. Sunt soiuri care tolerează densități mai mare la plantare și altele care dezvoltă un foliaj mai bogat și au nevoie de mai mult spațiu.

    Răsadurile de ardei se plantaează la o distanță pe rând de 25-35 de centimetri între plante, cu o distanță între rânduri de 60-75 de centimetri pentru a permite efectuarea lucrărilor de îngrijire. După această schemă de plantare la ardei veți avea nevoie de peste 4.000 de fire pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați.

    La ardei se practică și o schemă de plantare cu rânduri duble, adică vom avea două rânduri mai apropiate, la 60 cm, distană, și un spațiu între rândurile duble de 100 de cm. Între plante pe rând se păstrează distanța de 25-35 cm.

    Adâncimea de plantare la ardei este de cel mult 2,5-3 centimetri, evitând acoperirea cu pământ a primei frunze.

    După plantare, răsadurile de ardei se udă foarte bine.

    Citiți și: Schemă de tratamente la ardei. Calendar stropiri


    Te-ar mai putea interesa

    Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații