• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Anunț urgent de la primării pentru fermierii, crescătorii de animale care primesc subvenții APIA

    Roxana Dobre -

    Primăriile anunță un termen limită care trebuie respectat urgent de fermierii care vor să încaseze subvenții pe suprafață și cap de animal în campania 2024. Beneficiarii de bani europeni și subvenții care se achită din bugetul național au la dispoziție mai puțin de două săptămâni să solicite adeverința pentru subvenții și să depună la APIA cererea de plată pentru acest an.

    Primăriile reamintesc fermierilor că trebuie să respecte data limită de 7 iunie pentru solicitarea adeverinței pentru subvenții și să o depună la Agenția de Plată și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în același termen. Beneficiarii de subvenții însă trebuie să ia în calcul să ceară adeverința mai devreme de data de 7 iunie având în vedere că eliberarea acesteia poate dura mai multe zile.

    Citiți și: Ultima oră despre subvențiile APIA! Situația la zi cu fermierii care încasează plăți la hectar!

    Termen la APIA pentru fermierii care vor subvenții

    Primăriile mai eliberează adeverințe pentru subvenții până la 7 iunie, inclusiv

    Primăria Corod, județul Galați a reamintit fermierilor printr-o postare făcută pe pagina de Facebook proprie că mai au termen până la data de 7 iunie să solicite subvențiile la APIA.

    ”Anunț în atenția fermierilor. Vă informăm că termenul limită pentru depunerea cererii unice de plată la Agenția de Plată și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este data de 7 iunie 2024. Față de cele menționate mai sus, rugăm fermierii care nu au solicitat încă adeverința să se prezinte la sediul Primăriei Corod-Biroul Registru agricol în vederea eliberării acesteia”, este mesajul publicat de Primărie.

    Fermierii mai au circa 9 zile lucrătoare să solicite la APIA subvențiile pentru campania 2024. Și în acest an depunerea cererii s-a făcut în baza programărilor pe care APIA le-a afișat la sediul fiecărei primării. Pentru fermierii care din diverse motive nu au putut respecta programarea este necesar să se adreseze de urgență funcționarului APIA care se ocupă de cererea pentru subvenții și să solicite o nouă programare. Ca și în anii trecuți, închiderea cererilor de plată în aplicație se poate realiza de către funcționarii APIA cu acordul fermierului, exprimat online în aplicația IPA-Online sau pe baza confirmării telefonice, prin poșta electronică sau alte mijloace asumate de fermier sau prin prezentarea la APIA, după ce au fost finalizate toate verificările și nu mai sunt erori blocante.

    Fermierul completează Declaraţia privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii de plată 2024 transmisă prin mijloace electronice (email, IPA-Online) prin care certifică faptul că a întocmit, completat și operat/actualizat datele și informațiile din cererea de plată 2024 și își asumă corectitudinea și veridicitatea acestora.Totodată, își exprimă acordul pentru închiderea cererii de plată 2024 de către funcționarul APIA, pe userul şi parola proprii, pentru tipărirea la centrul județean/local APIA a cererii sale, urmând ca ulterior să se prezinte la APIA pentru semnarea cererii, angajamentelor și declarațiilor, după caz, dar nu mai târziu de data de 30 septembrie 2024 (cu excepția cazului în care se folosește semnătura electronică).

    Fermierii care nu pot accesa aplicația IPA-Online se vor adresa funcționarilor responsabili cu primirea cererilor de plată, pentru a fi consiliați asupra pregătirii cererii de plată sau se pot prezenta la sediul APIA conform programării.

    Cererea de plată se consideră depusă numai după ce a fost închisă în aplicația IPA-Online și a primit număr de înregistrare la APIA.

    Citiți și: Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an!

    Modificările la cererea de plată se fac până la 7 iunie

    Și modificările cererilor de plată se depun cel mai târziu până la data de vineri, 7 iunie  inclusiv. Conform Ordinului MADR nr. 106/2024, art. 16, fermierii pot aduce modificări cererii de plată sau pot retrage în totalitate cererea de plată sau părţi ale acesteia, numai dacă:

    a) APIA nu a notificat fermierului intenţia sa de a efectua un control la faţa locului;
    b) nu au solicitat plăţi pentru animale care au perioadă de reţinere.

    Prin excepţie, în cazul în care în cadrul unui control la faţa locului a fost constatată o neconformitate, modificările sau retragerile nu se mai pot face pentru parcelele agricole/animalele la care se referă neconformitatea.

    Reamintim că pentru a beneficia de plăţile directe pe suprafață, fermierii trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole sa fie de cel puțin 0,3 ha, în cazul serelor, solariilor să fie de cel puţin 0,03 ha, iar în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,1 ha și să declare toate parcelele agricole utilizate și elementele neproductive eligibile.

    Pentru intervenția PD-18 – legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete) beneficiarii trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,03 ha. (conform art. 92, alin 1, lit. c din Ordinul MADR nr. 106/2024).


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri