Codul penal, modificat: Conducerea unui tractor fără permis se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani
Roxana Dobre -Conducerea tractorului fără permis atrage după sine o pedeapsă cu închisoarea de la unu la 5 ani. Modificarea a fost făcută în Parlamentul României, unde deputații au decis, la votul final, să clarifice actualele prevederi legale, astfel încât conducătorii tractoarelor agricole și forestiere să fie incluși explicit în textul Codului penal.
Proiectul de lege prin care a fost actualizat Codul penal a fost adoptat marți, 28 mai, cu 234 de voturi pro, 12 voturi contra, 11 abțineri iar 3 parlamentari nu au votat. Inițiativa vine să clarifice legislația privind conducerea unui tractor pe drumurile publice, iar după votul din Parlament, va merge la promulgarea din partea președintelui Klaus Iohannis. Dacă și șeful statului își va da acordul, în Codul penal se va modifica art. 335 alin. (1) din Legea nr. 286/2009, în sensul stabilirii ca infracţiune inclusiv a faptei de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu deține permis de conducere. În forma actuală a Codului penal, art. 335 prevede la alineatul 1 următoarele: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani”.
Citiți și: Circulația tractoarelor cu permis categoria B. Reguli noi în vigoare pentru fermieri
Propunerea legislativă aprobată la votul final din Parlament vizează modificarea art.335 alin.(1) din Legea nr.286 din 17 iulie 2009 privind Codul penal. Astfel, la articolul 335, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: ”(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”. Astfel în Codul Penal va fi introdus în mod explicit și tractorul agricol astfel încât termenul de autovehicul să nu ducă la interpretări mai ales în cazul proceselor disputate în Instanță.
Pentru a intra în vigoare, proiectul votat de Parlament trebuie să fie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.
Citiți și: Asigurare RCA tractor agricol – prețuri. Noile tarife la RCA pentru tractoare
Clarificări pentru aprobarea legii
Conform argumentelor aduse de parlamentarii care au inițiat proiectul, noua lege nu ar mai lăsa loc de interpretare atunci când vine vorba despre obligativitatea privind conducerea unui tractor pe drumurile publice.
”La elaborarea Codului penal, legiuitorul nu a înţeles să sancţioneze conducerea pe drumurile publice a unui tractor fără a poseda permis de conducere separat, deoarece atunci când s-a întocmit Codul penal tractoarele rutiere erau cuprinse în cadrul categoriei ,,autovehicule”. De asemenea, la întocmirea Codului penal, legiuitorul a făcut distincţie clară între termenul de „autovehicul” şi termenul de ”vehicul”. Astfel, s-a folosit sintagma autovehicul la art. 335 alin. (1) (conducerea pe drumurile publice a unui autovehiculori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere) iar sintagma vehicul s-a folosit la art. 335 alin. (2) (Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană…), art. 336 alin. (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană…) şi art. 337 alin. (1) (refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto…) din Codul penal”, se arată în argumentarea proiectului.
Parlamentarii mai arată că prin noua legea se va pune în acord Codul penal cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 cu modificările survenite prin Ordonanța Guvernului nr. 21/2014. Astfel, infracţiunea de conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere va fi pedepsită cu închisoare sau cu amendă.
”Prin modificările propuse se anulează vidul legislativ creat de Ordonanța nr. 21 din 26 august 2014, prin modificarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul că conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier va fi pedepsită cu închisoare sau cu amendă”, se mai arată în argumentarea documentului.