• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat

    Violina Gorcinschi -

    Ferme du Ponceau – un exemplu de fermă de familie belgiană. În cadrul evenimentului organizat de DG Agri, la Bruxelles, pe 28-29 mai, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a avut ocazia de a vizita o fermă de familie  din Belgia. Exploatația care ne-a impresionat a fost Ferme du Ponceau, aflată la circa 40 de km de Bruxelles, fermă mixtă cu producție de lapte, carne și plante furajere, condusă de Thibault și Amelie Desmedts.

    La mai puțin de 50 de km de Bruxelles, se găsește ferma de vaci „Ferme du Ponceau”. Cu toate că unitatea agricolă este destul de mare, de ea se ocupă doar familia Desmedts, fără a avea angajați în plus. Thibault și Aurelie au preluat conducerea fermei de la părinții lui Aurelie în 2014, iar acum se ocupă de producția de carne de vită, lapte și de carne de pasăre în circuit scurt. Ferma este una mixtă – se cultivă și furaje pentru animale pe o suprafață de 200 de hectare de teren agricolă, iar pe teritoriu se găsește și un mic magazin, unde familia Desmedts vinde ouă, carne, unt, iaurt, brânză și specialitatea lor: înghețată de casă.

    Pentru a primi ajutor în sectorul de carne, Thibault Desmedts s-a alăturat cooperativei Faircoop și are sub conducere departamentul de finanțe și tot ce înseamnă activitate pe filiera de carne în provinciile Walloon Brabant și Liege.

    Thibault Desmedts

    Producția de carne la Ferme du Ponceau

    La Ferme du Ponceau există un efectiv de 280 de vaci de carne, din rasa Belgian Blue (Albastru de Belgia), o rasă belgiană, după cum sugerează și numele. Pe parcursul unui an, sunt sacrificate aproximativ 120 de bovine pe an, din care 60 sunt tauri.

    Lanțul de aprovizionare dintre fermă și supermarketuri este unul foarte scurt: de la fermă, carnea se vinde direct la magazine aflate la o rază de cel mult 7-8 km distanță. La vârsta de 17-20 de luni, masculii sunt sacrificați, iar carnea este vândută, în magazinele locale, iar vacile se sacrifică la vârsta de 5 ani, după ce au fătat de trei ori. Canea acestora se vinde la un magazin Carrefour aflat la 10 km de fermă.

    Venitul obținut de familia Desmedts în urma producției și vânzării de carne este de 300.000 de euro/an. Thibault a recunoscut că nu s-ar descurca dacă nu ar avea beneficiul obținut de la Cooperativa Faircoop, de un euro în plus pe kg de carne în carcasă.

    „Este bine pentru noi că putem obține, datorită Faircoop, încă un euro pe kilogramul de carne în carcasă. Altfel, ne-ar fi greu”, a spus Thibault Desmedts.

    Citește și: Bruxelles-ul a pus ochii pe subvențiile încasate de fermele mari din România

    Ferme du Ponceau din Belgia: producție de lapte și produse din lapte

    Totdată, familia Desmedts are și o linie de producție a laptelui. La fermă, au în grijă 65 de vaci de lapte din rasa Pie Noir, Pie Rouge și Jersey – laptele de la aceasta din urmă e folosit, în mare parte, la producția de unt de casă.

    De la o singură vacă, se obțin 30 de litri de lapte pe zi, echivalentul a 9.000 de litri pe an. 1.600-2.000 de litri sunt folosiți, săptămânal, la producția de unt, 50 de litri se transformă în iaurt, iar din 40 de litri/săptămână se face înghețată. Toată procesarea laptelui se face la fermă, proces de care se ocupă soția lui Thibault, Aurelie.

    Din producția de lapte, unitatea agricolă obține venituri de 240.000 de euro pe an. O parte din laptele produs în fermă este folosit pentru produsele Fairebel, marcă proprie a fermierilor din Belgia, iar o parte se duce la produsele din casă făcute de familia Desmedts pe care le comercializează la micul magazin din fermă.

    Magazinul Ferme du Ponceau

    Ferme du Ponceau din Belgia – 200 ha de culturi furajere și un magazin cu produse de casă

    Toate furajele pentru animale sunt rezultatul producției din fermă. Ferme du Ponceau deține 200 de hectare de pământ pe care se cultivă:

    Animalele sunt hrănite numai cu producția vegetală de la fermă și sunt scoase la păscut de două ori pe zi, dacă vremea permite acest lucru.

    Citește și: Cum se vede agricultura de la Bruxelles, înainte de alegeri? Impresii de la seminarul „Situația agriculturii înaintea alegerilor europene”

    Pe lângă toate dotările fermei, familia Desmedts deține și un mic magazin unde vând diverse produse făcute în casă, folosind laptele de la vacile din fermă. Iată care sunt prețurile oferite de Ferme du Ponceau:

    În viitor, familia Desmedts va aplica pentru obținerea de fonduri europene pentru modernizarea grajdurilor și pentru modernizarea unității de muls, care are 35 de ani vechime.


    Te-ar mai putea interesa

    Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi

    Ultimele știri

    Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar