• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANAF: Darurile de nuntă sau de botez nu sunt venituri impozabile

  Angelica Lefter -

  Darurile de nuntă și de botez nu sunt venituri impozabile, a anunțat Ministerul Finanțelor, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Totodată, ministerul dezminte informațiile apărute, legate de ”impozitarea nunților” și face câteva precizări importante pentru cei interesați.

  Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) aduce la cunoștință faptul că veniturile din nunți și botezuri nu sunt impozabile, potrivit unui comunicat recent. De asemenea, autoritatea fiscală arată care sunt activitățile cu venituri impozabile, potrivit Codului Fiscal.

  ANAF: Veniturile din nunți și botezuri nu sunt impozabile

  Precizările ANAF vin în contextul în care pe rețelele sociale și în unele mass-media circulă informații false cu privire la impozitarea veniturilor din evenimente precum nunți și botezuri și astfel nu sunt supuse declarării acestora.

  ”Având în vedere informațiile apărute în mass media și pe rețelele sociale cu privire la „impozitarea nunților”, facem următoarele precizări:

  În conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:

  a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
  b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;
  c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
  d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
  e) venituri din investiții, definite conform art. 91;
  f) venituri din pensii, definite conform art. 99;
  g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
  h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
  i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
  j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.

  În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.

  Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație.

  Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile. Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62.

  În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării”, potrivit informării ANAF.


  Te-ar mai putea interesa

  Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală! Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment” Subvenții APIA 2024. Banii intrați în conturile fermierilor în ultimele zile

  Ultimele știri

  Ard culturile! Incendii în câmp în Duminica Rusaliilor Tragedie la fabrica de lactate din Ibănești. Directorul și alți 2 lucrători au murit. A patra victimă, preluată cu elicopterul Prețul grâului a scăzut la Marea Neagră cu aproape 10 euro pe tonă