• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trei noi soiuri românești vor fi prezentate la Ziua Grâului de la SCDA Turda, pe 20 iunie

    Angelica Lefter -

    Ziua Grâului și a Pâinii, eveniment organizat anual de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda din județul Cluj, va avea loc anul acesta joi, pe 20 iunie. Evenimentul va fi marcat de prezentarea, în premieră, a unui nou soi de grâu românesc de primăvară, dar și a două soiuri noi de orzoaică de primăvară.

    ”Evenimentul va avea loc în data de 20 iunie, primirea invitaților la sediul unității, la 9.30 și 10:00. Vor fi aici, prezentate în mare, realizările unității și lansarea producției a celor două soiuri de orzoaică de primăvară Ioana și Dumbrăvița și a grâului de primăvară Feleacu. După aceea va fi o prezentare în câmp, să vadă toți fermierii din zonă să vadă modul cum se comportă, cum arată, ce potențial pot obține de la creațiile noi. Avem sole cu fiecare soi în parte, noile realizări cât și cele de anul trecut, nu numai ale noastre cât și ale competiției, să zic așa, pentru a se face o comparație”, a declarat directorul Stațiunii de Dezvoltare și Cercetare Agricolă (SCDA) Turda, dr. ing. Nicolae Tritean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Noutățile create de cercetătorii de la SCDA Turda sunt foarte așteptate în piață, mai ales de către fermierii din zona Transilvaniei care colaborează de ani buni cu echipa stațiunii. De precizat însă că noile soiuri se pot cultiva cu rezultate foarte bune și în alte zone ale țării, având o toleranță ridicată la secetă, dar și la boli și dăunători.

    Citiți și: Stațiunea Lovrin pregătește un nou soi de grâu românesc. Biharia și Dacic, producții de top și în acest an

    Soiul de grâu Feleacu, creat de cercetătorii de la SCDA Turda, tolerant la secetă și la boli și dăunători

    Un interes foarte mare este pentru noul noi de grâu de primăvară Feleacu. Acesta are la bază o genetică foarte bună, cea a soiului Pădureni, pe care cercetătorii de la SCDA Turda au reușit să îl aducă mai aproape de cerințele de astăzi din piață. Astfel, grâul Feleacu are o talie mijlocie, o perioadă de vegetație de 125-135 de zile și înspică în intervalul 5-15 iunie, în condițiile din Câmpia Transilvaniei. Masa a 1.000 de boabe (MMB) este de 32-38 de grame, și masa hectolitrică (MH) este de 74-78 kg/hl. Totodată, capacitatea de înfrățire este de 1,2-1,8 frați/plantă.

    ”După cum se știe, grâul de primăvară este mai bun ca și calitate, cu indicii pentru panificație – proteină peste 15, producții stabile. Ce am reușit noi? Noi am avut un grâu în urmă cu zeci de ani pe care încă îl ținem în conservare, un grâu de primăvară, Pădureni, care bătea la calitate toate soiurile de toamnă. Am reușit să obținem acum un soi unde am reușit să scădem talia, că la vechiul soi de grâu de primăvară era talia foarte înaltă, cu riscurile aferente de cădere”, a spus directorul SCDA Turda, dr. ing. Nicolae Tritean.

    Directorul Stațiunii de Dezvoltare și Cercetare Agricolă (SCDA) Turda, dr. ing. Nicolae Tritean

    Potrivit specialistului, soiul de grâu de primăvară Feleacu este unul rezistent la secetă și adaptat condițiilor din țara noastră.

    ”Rezistența la secetă este un argument pentru care fermierii ar trebui să-l cultive în fermele lor. El având o perioadă de vegetație mai scurtă, semănat primăvara timpuriu, reușește să valorifice rezerva de apă acumulată încă din iarnă, deci e o alternativă viabilă pentru grâul de toamnă în cazul în care, din diverse motive, nu poate fi însămânțat. Grâul de primăvară se seamănă imediat ce se poate intra în teren, depinde de vreme, de precipitațiile din februarie, la recoltat în iulie, după ce se încheie recoltatul la grâul de toamnă. Este destul de rezistent la boli și dăunători, asta este influențat foarte mult de anul calendaristic, dar e catalogat destul de rezistent la boli”, a mai spus directorul SCDA Turda pentru Agrointeligența – AGAROINTEL.RO.

    Conform cercetătorilor de la SCDA Turda, este recomandată cultivarea soiului de grâu de primăvară Feleacu în zonele unde grâul de toamnă întâlnește condiții mai puțin favorabile cum sunt: zonele colinare din Transilvania și Moldova, zonele cu ierni și prima parte a primăverii secetoase, dar cu veri bogate în precipitații cum este Câmpia Transilvaniei, zonele cu ierni geroase, lipsite de zăpadă, unde grâul de toamnă piere în timpul iernii, precum Harghita și Covasna. Epoca optimă de semănat este 1-10 martie. Norma de semănat este de 600 de boabe germinabile/mp, ceea ce corespunde unei cantități de sămânță de 220-240 kg/ha.

    Citiți și: Marinel Horablaga, SCDA Lovrin: ”Soiurile românești de grâu au rezistat foarte bine la secetă” 

    Soiurile de orzoaică de primăvară ”Ioana” și ”Dumbrăvița” – caracterizare generală

    Totodată, directorul Stațiunii de Dezvoltare și Cercetare Agricolă (SCDA) Turda, dr. ing. Nicolae Tritean a vorbit la Agrointeligența – AGROINTEL.RO despre alte două creații ale cercetării clujene în domeniu, anume soiurile de orzoaică de primăvară ”Ioana” și ”Dumbrăvița”.

    ”Cele două soiuri de orzoaică de primăvară sunt cu mult mai productive. Talia lor este destul de joasă, MMB-ul mare. Din punctul nostru de vedere, din toate calculele, spunem că s-ar recomanda și pentru industria berii, la o tehnologie specifică pentru bere se pretează. Sunt cu mult mai productive față de soiurile pe care le-am avut până acum. Noi acum doi ani am obținut producere de sămânță 6.250 kg/ha. Dacă ne gândim tot la perioada asta scurtă de vegetație care merge alternativ cu grâul de primăvară, este o producție foarte mare într-o perioadă foarte scurtă. Semănat, tot așa, final de luna februarie și în iulie, până la prima jumătate, se recoltează. Au capacitate foarte mare de înfrățire, de adaptare și recomandarea noastră la toată lumea este pentru orzoaică semănat timpuriu și pe cât posibil pentru a valorific umiditatea să asiguri răsărirea și se pretează extraordinar de bine la semănatul direct în miriște”, a relatat directorul SCDA Turda, Nicolae Tritean.

    Soiul de orzoaică de primăvară Ioana, dezvoltat de cercetătorii de la SCDA Turda

    Soiul de orzoaică de primăvară Ioana – caracteristici

    Soiul de orzoaică de primăvară Ioana este recunoscut printr-o talie a plantelor de 80-90 cm, cu spicul aristat, galben-auriu, cu lungimea de 12-14 cm. Bobul este mare, globulos spre alungit, galben-auriu. Masa a 1.000 de boabe (MMB) este de 49-50 grame, iar capacitatea de înfrățire este mare, perioada de vegetație fiind de 100-110 zile.

    Rezistența la boli – Sensibil la pătarea reticulară a frunzelor (Pyrenophora teres) și la sfâșierea frunzelor (Pyrenophora graminea).

    Compoziția chimică a bobului – proteine 10-10,5%, amidon – peste 58%, energie germinativă – în medie 98%.

    Capacitatea de producție – În urma testărilor, cea mai mare producție a soiului Dumbrăvița a fost de 7.698 de kg/ha și a fost obținută la Centrul de Testare a Soiurilor Sibiu, în anul 2022.

    Particularități tehnologice:

    Zona de cultură –  Este recomandat a se cultiva în zonele colinare și precolinare din Transilvania și Moldova precum și zona premontană din sudul Banatului. Vigoarea vegetativă, capacitatea foarte bună de înfrățire, spicul lung și boabele mari, îi conferă soiului o capacitate de producție foarte ridicată.

    Soiul de orzoaică de primvară Dumbrăvița creat de cercetătorii SCDA Turda

    Soiul de orzoaică de primăvară Dumbrăvița – caracteristici

    Soiul de orzoaică de primăvară Dumbrăvița se distinge printr-o talie a plantelor medie spre înaltă, de 80-100 cm. Spicul său este aristat, galben-albicios, lungimea de 14-16 cm. Bobul este mare, alungit, galben-albicios. Masa a 1.000 de boabe (MMB) este de 41-45 grame, iar capacitateaa de înfrățire este una bună, 1,5 – 2 frați/plantă. Perioada de vegetație se încadrează în 105-115 zile.

    Rezistența la boli – Soiul Dumbrăvița este sensibil la pătarea reticulară a frunzelor (Pyrenophora teres) și la sfâșierea frunzelor (Pyrenophora graminea).

    Capacitatea de producție – În urma testărilor, cea mai mare producție a soiului Dumbrăvița a fost de 6.986 de kg/ha și a fost obținută la Centrul de Testare a Soiurilor Dej, în anul 2022.

    Compoziția chimică a bobului – conține proteine 10,5 – 11,5%, amidon – peste 58%, energie germinativă – în medie 98%.

    Particularități tehnologice:


    Te-ar mai putea interesa

    Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații