• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii – la vot în număr cât mai mare. Alegerea lor va decide politica agricolă pe următorii 5 ani

    Oana Timar -

    Fermierii sunt așteptați la urne astăzi, duminică – 9 iunie, în număr cât mai mare. De opțiunea exprimată de producătorii agricoli și de toți românii care locuiesc în mediul rural depinde viitorul politicii agricole comune pe următorii cinci ani. Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis un mesaj de mobilizare în care subliniază importanța deciziei electorale exprimate astăzi.

    ”Este foarte important pentru viitorul nostru să mergem toți să votăm duminică, pe 9 iunie. Alegerile exprimate vor defini pentru următorii ani viitorul agriculturii, al fermierilor, al cooperativelor, al consumatorilor deopotrivă. Sectorul agroalimentar a fost impactat de crizele multiple prin care a trecut sau care sunt în desfășurare, inclusiv cele ce țin de constrângeri impuse prin legislația europeană, fără analize amănunțite de impact economic, de mediu și social înainte de a fi aprobate și puse în aplicare. În acest sens, alegerile europarlamentare vor avea efectul cel mai mare asupra activității fermierilor și cooperativelor, acesta fiind motivul pentru care votul de duminică trebuie să se îndrepte către acei candidați și acele formațiuni care aveți încredere că înțeleg nevoile și prioritățile sectorului agricol, având și deschiderea de a susține și apăra drepturile producătorilor”, se arată în informarea de presă a AAC, structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF.

    AAC le reamintește decidenților politici principalele obiective pe care ar trebui să le aibă în vedere viitorii reprezentanți ai României în Parlamentul European, în relația cu sectorul agricol și cu organizațiile profesionale din sectorul agroalimentar, pe fiecare subiect aflat în dezbatere la acest moment la nivel comunitar:

    1. Convergență externă 100% pentru fermierii români;

    2. Creșterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la 0,4% în prezent, la 1% din PIB-ul Uniunii Europene;

    3. Acceptarea și susținerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană doar după ce își va îndeplini obligațiile pe toate capitolele, sectoarele și va respecta condițiile impuse pentru statele membre UE, la nivelul producției agricole și condițiile de reciprocitate pentru produsele importate;

    4. Asigurarea unui comerț echitabil care garantează un anumit grad de reciprocitate în ceea ce privește standardele de producție este esențială pentru a preveni relocările de durabilitate, fără a submina producția europeană în domenii strategice și asigurând transparența pentru consumatori.

    5. Modificarea Regulamentelor europene 783, 784 și 785/ 2018, care să fie completate cu excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul sămânță pentru sămânța folosită la înființarea culturilor în regiunile în care de la natură înregistrăm depășiri ale Pragului Economic de Dăunare (PED) ale dăunătorilor de sol.

    6. Orice nouă inițiativă din partea Comisiei, în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări, trebuie să includă un studiu de impact, inclusiv o secțiune privind: 1) fezabilitatea și necesitatea acesteia; 2) impactul asupra producției, terenurilor și zonelor rurale; 3) impactul asupra reînnoirii generaționale; și 4) o evaluare a implicațiilor financiare.

    7. Este nevoie de un comisar pentru agricultură și zonele rurale, puternic, cu un rol-cheie de vicepreședinte al Comisiei Europene.

    ”Votul dumneavoastră contează, votați candidații și partidele care au fost și sunt alături de fermieri și cooperative în continuarea sustenabilă și durabilă a activităților agricole și care au impact pozitiv asupra mediului rural și populației țării noastre”, se mai arată în informarea de presă AAC.


    Te-ar mai putea interesa

    Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață Porumb de 12 to/ha, distrus de secetă în numai 2 zile. Fermier: ”Nu am mai pățit așa ceva!” Seceta bagă combina în lanurile de porumb. Fermierii recoltează mai devreme în acest an

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar