• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Un afacerist român propune o soluţie pentru a stopa importul de legume: “Ne-ar costa 200 de milioane de euro, dar am avea viitorul asigurat”

  agrointeligenta.ro -

  România ar putea, dacă s-ar dori acest lucru, să îşi producă singură toate legumele şi să devină independentă de importuri. Este convingerea antreprenorului Marian Miluţ, preşedintele Prefab Călăraşi, care apreciază că ar fi nevoie de o investiţie totală de 200 de milioane de euro pentru ca ţara noastră să devină independentă de importuri.

  „Cu 200 de milioane de euro am putea avea 2 000 de sere, în toată ţara, care să ne asigure independenţa legumicolă. Pentru început însă aş vrea să văd măcar 10-20 de baterii de sere ca a noastră, conectate la centralele termice din marile oraşe sau cu alimentare separată, pe gaz, care să asigure încălzirea prin nişte suflante”, a declarat Marian Petre Miluţ pentru “România rurală”, publicaţie editată din fonduri europene.

  Afaceristul Miluţ este cunoscut ca unul dintre cei mai bogaţi antreprenori din Călăraşi, clădindu-şi averea pe producţia de prefabricate. De aici a pornit, de altfel, şi interesul său pentru legumicultura ecologică. Care este legătura dintre materialele de construcţie şi serele ecologice? Aburul rezultat în timpul procesului tehnologic, spune Marian Petre Miluţ (foto), preşedintele Prefab Călăraşi. Acest abur este folosit pentru a încălzi serele în sezonul rece, asigurând creşterea legumelor tot timpul anului.

  Marian MilutIdeea de a produce şi legume i-a venit lui Miluţ din dorinţa de a oferi angajaţilor săi o hrană sănătoasă, el nefiind, de altfel, singurul antreprenor roman care a ridicat în curtea fabricii şi o seră pentru cantita unităţii. Totuşi, fostul politician a mers mai departe şi a accesat şi fonduri europene pentru a acoperi jumătate din investiţia totală de 170.000 de euro. Serele de la Prefab Călăraşi produc 240 de tone de legume pe an, pe o suprafaţa de doar 2 000 de mp. Mai mult de o treime din această cantitate este folosită la conserve pentru iarnă. Borcane cu castraveţi muraţi, gogonele, ridichi, ghiveci de legume şi sucuri de roşii stau stivuite într-una dintre încăperile fabricii.

  Președintele companiei Prefab lansează o propunere de parteneriat celor interesați să multiplice acest proiect. „Cred că legumele ecologice sunt viitorul României,” spune el. Ideea sa este ca printr-un parteneriat public-privat primele sere realizate pe baza proiectului Prefab să funcționeze în subordinea autorităților locale, beneficiind însă și de implicarea sectorului privat, pentru că „el este acela care aduce valoare adăugată”.

  „Dacă ajungem treptat la 4 milioane de metri pătrați de sere ecologice, ar trebui să înființăm un departament de supervizare și sprijin la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. S-ar putea ca unora să nu le convină multiplicarea acestui proiect, să spună «ce-ați făcut, ați omorât comerțul cu legume din lumea asta», fiindcă vor ei să aducă legume din Cuba sau Iordania. Un astfel de departament de supervizare trebuie să găsească soluțiile de alimentare cu apă, de încălzire, de concesionare a terenurilor”, mai spune Miluț. “Însă totul trebuie făcut cu cap, pentru că nu poți avea 2.000 de sere care ies pe piață cu aceleași produse, în aceeași zi. E nevoie de o asociație bine gândită, chiar dacă este vorba și de implicarea firmelor private. Apoi statul poate legifera ca supermarketurile să cumpere o anumită cotă de produse de pe piața internă. Magazinele mari, dacă au regularitate și eficiență la livrarea produselor, vor prefera și ele să cumpere mai mult din România”, consideră Marian Petre Miluț – Preşedintele C.A. al S.C. Prefab S.A.   


  Te-ar mai putea interesa

  Cătălin Grigoriu: ”În prezent, cred că peste 50% din fermierii României sunt în insolvență tehnică” June Communications a extins parteneriatul cu Tarfin pentru al doilea an de activitate în România Buchetul Grădinii, creat de tânăra Anca Fogoroș cu legume din propria fermă

  Ultimele știri

  Eurostat: Portul Constanţa a avut o creștere semnificativă, dar nu a intrat în top 5 porturi din UE Lege votată în Parlament: Produse românești etichetate cu denumirea ”De Origine România – DOR” Centrul de Cercetare și Dezvoltare Agro-Est Muntenia aduce inovație și cercetare avansată în agricultură