• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege în vigoare! Ajutorul pe fermă a fost majorat pentru micii producători

    Roxana Dobre -

    Sprijinul pe fermă a fost majorat pentru micii producători care vor beneficia de un plafon mai ridicat la ajutorul de minimis. Conform unui act normativ publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Comisia Europeană a aprobat propunerea de majorare a ajutorului de minimis  de la 25.000 de euro la 37.000 de euro pe fermă, începând cu data de 16 iunie.

    Comisia Europeană (CE) a majorat de la 25.000 de euro la 37.000 de euro plafonul pentru valoarea ajutoarelor de minimis pe care o întreprindere unică le poate primi pe o perioadă de trei ani din partea unui stat membru, conform unei comunicării CE C/2024/3813 – Aprobarea conținutului unui proiect de regulament al Comisiei de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1408/2013 al Comisiei privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol. Documentul intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Jurnal, care s-a făcut pe 13 iunie.

    Citiți și: Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european

    Sprijin majorate pentru fermele mici

    Minimis de 37.000 euro pentru fermele mici

    Conform Regulamentului privind ajutoarele de minimis, publicat astăzi în Jurnalul UE, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate per stat membru unei întreprinderi unice nu trebuie să depășească 37.000 euro pe durata oricărei perioade de 3 ani.

    ”Valoarea cumulată a ajutoarelor de minimis acordate per stat membru întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole pe durata oricăror 3 ani nu depășește limita națională stabilită în proiect (335,39 milioane de euro în cazul României n.r).  Ajutoarele de minimis sunt considerate ca fiind acordate în momentul în care dreptul legal de a beneficia de aceste ajutoare este conferit întreprinderii în temeiul legislației naționale aplicabile, indiferent de data la care ajutoarele de minimis se plătesc întreprinderii respective”, se arată în documentul publicat joia aceasta.

    Citiți și: Ajutor de minimis pentru achiziția de juninci. Anunț pentru crescătorii de vaci

    Schimbări și pentru minimisuri pentru împrumuturi subvenționate

    Schimbările vizate de noul regulament fac referire și la sumele acordatea pentru ajutoarele care constau în granturi sau subvenții la dobândă care se consideră ajutoare de minimis transparente și a căror plafon crește de asemenea. Astfel:

    Articolul 4 se modifică după cum urmează:

    (a) la alineatul (3), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b) împrumutul este garantat cu garanții reale care acoperă cel puțin 50% din împrumut, iar împrumutul este fie de 185.000 euro pe o perioadă de 5 ani, fie de 92.500 euro pe o perioadă de 10 ani; dacă un împrumut este mai mic decât aceste sume și/sau se acordă pentru o perioadă de mai puțin de 5, respectiv 10 ani, echivalentul subvenție brută al împrumutului se calculează ca procentaj corespunzător din plafonul de minimis prevăzut la articolul 3 alineatul (2).

    Înainte de modificarea regulamentului litera b prevedea: Împrumutul este garantat cu garanții reale care acoperă cel puțin 50 % din împrumut, iar împrumutul este fie de 75.000 euro pe o perioadă de cinci ani, fie de 37.500 euro pe o perioadă de zece ani; dacă un împrumut este mai mic decât aceste sume și/sau se acordă pentru o perioadă de mai puțin de cinci, respectiv zece ani, echivalentul subvenție brută al împrumutului se calculează ca procentaj corespunzător din plafonul prevăzut la articolul 3 alineatul (2)

    (b) la alineatul (6), litera (b) se înlocuiește cu următorul text: „(b) garanția nu depășește 80% din împrumutul aferent și fie suma garantată este de 277.500 euro, iar durata garanției este de 5 ani, fie suma garantată este de 138.750 euro, iar durata garanției este de 10 ani; dacă suma garantată este mai mică decât aceste sume și/sau garanția se acordă pentru o perioadă de mai puțin de 5, respectiv 10 ani, echivalentul subvenție brută al garanției se calculează ca procentaj corespunzător din plafoanele de minimis prevăzute la articolul 3 alineatul (2).

    Înainte de modificarea regulamentului aliniatul 6, litera b prevedea: împrumutul este garantat cu garanții reale care acoperă cel puțin 80 % din împrumut, iar suma garantată este de 112.500 euro și durata garanției este de cinci ani, fie suma garantată este de 56.250 euro și durata garanției este de zece ani; dacă suma garantată este mai mică decât aceste valori și/sau garanția se acordă pentru o perioadă de mai puțin de cinci, respectiv zece ani, echivalentul subvenție brută al împrumutului se calculează ca procentaj corespunzător din plafonul prevăzut la articolul 3 alineatul 3.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie