• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Solarizare sol. Metoda naturală de dezinfectare a solului

  Violina Gorcinschi -

  Solarizare sol – dezinfecția solului în mod natural, fără folosirea tratamentelor chimice. Solarizarea solului reprezintă o metodă ieftină prin care se poate preveni apariția bolilor, dăunătorilor și buruienilor. Pentru acest proces aveți nevoie doar de o folie de polietilenă și câteva lucrări asupra parcelei ce se dorește a fi solarizată.

  Solarizarea solului este o procedură prin care solul se dezinfectează termic (la aprox. 60 grade Celsius). Acest procedeu se realizează în sezonul de vară, fiind o alternativă bună la dezinfecția chimică. Totuși, aceste metode pot fi și combinate. Lucrarea poate fi efectuată și la recipientele cu substrat, înaintea utilizării acestora. Dezinfecția solului prin solarizare se poate efectua și la culturile din grădină, și la cele din solarii care urmează să fie înființate vara, fiind o metodă folosită des în fermele clasice sau organice datorită lipsei de pesticide.

  Solarizarea solului. Beneficii

  Datorită dezinfecției solului prin solarizare, se reduc efectele atacurilor unor boli grave precum fuzarioza, verticilioza, căderea plăntuțelor, rizoctonioza, putregaiul alb, putrezirea cărbunoasă a rădăcinilor și tulpinilor, ofilirea bacteriană a tomatelor, nematozi, insecte etc și previne excesul de buruieni anuale și perene. Inițial, solarizarea reduce activitatea microorganismelor benefice din sol, însă, ulterior, microfauna se activează rapid – acest proces ajută la creșterea disponibilității elementelor nutritive din sol, cum ar fi azotul sau calciul, magneziul etc.

  Pentru a asigura eficiența procesului de solarizare este nevoie de: folie polietilenă transparentă, soare și sol umed, un bun conductor de căldură. La suprafața solului, efectul solarizării este maxim la suprafață și devine mai slab pe măsură ce pătrunde în zonele mai profunde ale solului.

  Citește și: Nivel pH în sol pentru legume – listă

  La solul solarizat, temperatura maximă înregistrată este prezentă în primii 5 cm de sol, ajungând la valori de 42-60 grade Celsius. La o adâncime de 45 cm, solul solarizat are 32-37 grade Celsius. De regulă, scopul acestui proces este de a dezinfecta solul la o adâncime de 30 de cm. Nivelul temperaturii poate fi ușor măsurat pe parcursul procesului prin introducerea unui termometru de sol.

  Procedura de solarizare a solului (foto: homedepot.com)

  Solarizarea solului – cum se face. Etape

  În inițierea procedurii de solarizare, este important de reținut că aerul fierbinte și umed trebuie să intre printre particulele de sol cât mai în profunzime, unde se adăpostesc dăunătorii, agenții patogeni și semințele de buruieni. În acest sens, se iau următorii pași:

  Citește și: Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime?

  În cazul în care solarizarea solului se dorește a nu fi făcută vara, ci primăvara sau toamna, procesul poate fi adaptat prin adăugarea a încă unui strat de folie transparentă, plasat la 7,5 cm distanță de celălalt – separarea se poate face prin intermediul unor țevi din PVC.

  Pentru a fi eficientă, solarizarea trebuie să fie efectuată pentru un interval de 4-6 săptămâni. Zilele lungi de caniculă cresc eficiența procedurii și elimină eficientă bolile, dăunătorii și buruienile.

  Dacă procedura are loc primăvara sau toamna, solarizarea se desfășoară pe o perioadă de 6-8 săptămâni pentru a fi eficientă.

  Plantarea noii culturi poate fi realizată imediat după solarizare. Totuși, este important ca solul dezinfectat să nu fie contaminat cu alte elemente din apropiere care nu au fost dezinfectate și pot conține ciuperci, bacterii sau semințe de buruieni.


  Te-ar mai putea interesa

  Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă