• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nivel pH în sol pentru legume – listă

    Violina Gorcinschi -

    Nivel ideal de pH în sol pentru legume – lista completă cu recomandări în funcție de specia de legume pe care o cultivați. Fiecare cultură are preferințele sale în ceea ce privește aciditatea solului, un factor extrem de important pentru creșterea optimă a acestora. Aflați din acest articol ce nivel de aciditate din sol este compatibil pentru cele mai populare legume cultivate în grădină, în câmp sau în solar.

    Nivelul de pH din sol este esențial a fi stabilit înainte de a cultiva legume. În funcție de tipul de sol veți putea stabili și ce legume dau cel mai bun randament pe acesta sau dacă trebuie să corectați pH-ul solului pentru a răspunde nevoii unei anumite legume pe care urmează să o cultivați pe acel teren.

    Sol acid, neutru sau alcalin pentru cultura de legume?

    Înainte de cultivarea legumelor în grădină, este importantă cunoașterea valorii pH-ului solului, pentru a stabili compatibilitatea fiecărei culturi cu acesta. În intervalul 0-6,5 de pH, solul este acid, între 6,5 și 7,5 este neutru, iar valorile de peste 7,5 indică un sol cu un nivel de alcalinitate ridicată.

    Pentru a afla ce pH aveți în sol, cea mai sigură metodă este o analiză de sol. Puteți recolta pe cont propriu proba ce va fi supusă analizei de laborator, procedura fiind una simplă și se urmează pașii recomandați de specialiștii care vor analiza și proba. De asemenea, pe piață există aparate care măsoară nivelul de pH din sol, dar acestea au o marjă de eroare, analiza de sol rămânând cea mai bună soluție pentru a afla exact ce tip de pământ cultivați.

    O altă metodă de a afla pH-ului unui sol este cu ajutorul unui kit special, întrebuințat mai ales pentru activități tip hobby, pe bază de hârtie de turnesol:

    În functie de nivelul pH, solurile se clasifică astfel:

    Nivel de aciditate recomandat pentru fiecare tip de legumă (foto: familyhandyman.com)

    Nivel pH sol pentru fiecare specie de legume

    În funcție de tipul solului, dar ținând cont și de celelalte caracteristici ale acestuia, se poate stabili lista de culturi de legume compatibilă. E, totuși, util de menționat faptul că aciditatea sau alcalinitatea solului poate fi corectată cu produse specializate, cunoscut mai ales ca amendamente de sol. În ultimii ani, acestea au început să fie comercializate pe scară largă și pentru suprafețe mai mici, așa că nu vă va fi deloc greu să alegeți amendamentul potrivit pentru terenul dumneavoastră.

    Legume care se cultivă pe soluri foarte acide

    Sunt puține legume care se pot cultiva dacă aveți un sol foarte acid, însă este bine să le aveți în vedere. Se recomandă că dacă vă confruntați cu această problemă, să corectați aciditatea pământului pentru a putea diversifica și culturile pe care să le înființați cu succes.

    Pentru solurile cu un pH slab acid-puternic acid, (între 4,3 și 6,8), sunt potrivite următoarele culturi:

    – pătrunjel (5,0-6,8);
    – cartof (4,5-6,0).

    Citește și: Aciditatea hidrolitică, parametrul-cheie care dezvăluie starea reală a unui sol

    Legume care se cultivă pe soluri moderat acide

    O listă mai lungă de legume se cultivă pe soluri moderant acide, fiind totuși recomandată corectarea nivelului de pH.

    Culturile de lehume compatibile cu solurile moderat acide, dar care tolerează un pH cuprins între 5,5 și 6,5 sunt următoarele:

    – vinete (5,5-6,5);
    – ardei (5,5-70);
    – morcov (5,5-7,0);
    – tomate (5,5-7,5);
    – ridiche (6,0-7,0);
    – dovleac (6,0-6,5);
    – conopidă (5,5-7,5);
    – busuioc (5,5-6,5);
    – pepene galben (5,5-6,5);
    – castravete (5,5-7,0);
    – usturoi (5,5-7,5);
    – busuioc (5,5-6,5);
    – măcriș (5,5-6,0);
    – mărar (5,5-6,5);
    – pătrunjel (5,0-6,9).

    Legume care se cultivă pe soluri moderat alcaline

    Pentru rădăcinoase, mai ales, dar și pentru vărzoase sau leguminoase, se recomandă un sol moderat alcalin, adică la care pH-ul variază între 6 și 8.

    Legume care cresc în soluri moderat alcaline, dar rezistă și în condițiile în care pH-ul este cuprins între 6,0 și 8,0:

    – spanac (6-7,5);
    – praz (6-8);
    – varza chinezească (6-7,5);
    – broccoli (6-7);
    – mazăre (6-7,5);
    – salată verde (6-7);
    – varză (6,0-7,5);
    – ceapă (6-7);
    – conopidă (6-7,5);
    – rucola (6,6-7,5);
    – fasole (6-7,5);
    – hrean (6-7);
    – varză de Bruxelles (6-7,5);
    – sfeclă roșie (6-7,5);
    – ridiche (6-7);
    – țelină (6-7);
    – sparanghel (6-8).

    Citește și: Dorinţa? Un sol optim, un pH neutru, o producţie mult îmbunătăţită cantitativ şi calitativ? Avem soluţia!

    Legume care se cultivă bine pe aproape orice tip de sol

    Culturile cu cea mai mare toleranță, de la soluri moderat acide până la slab alcaline cu un pH cuprins de 5,5-7,5:

    – pătrunjel (5 – 7);
    – ardei (5,5 – 7);
    – castravete (5,5 – 7);
    – tomate (5,5 – 7,5);
    – usturoi (5,5 – 7,5);
    – morcov (5,5 – 7);
    – mărar (5,5 – 6,7);
    – conopidă (5,5 – 7,5).

    Cum modificăm pH-ul solului în grădină

    Dacă ați identificat că aveți un pH prea ridicat sau prea scăzut în sol, atunci puteți avea în vedere câteva soluții pentru corecție. Iată o serie de metode care pot da rezultate bune pe suprafețe mici:

    Tratamente pentru scăderea pH-ului din sol

    Tratamente pentru creșterea pH-ului din sol


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme Făinarea la castraveți: semne, combatere Antracnoza la castraveți. Semne, combatere

    Ultimele știri

    Ard culturile! Incendii în câmp în Duminica Rusaliilor Tragedie la fabrica de lactate din Ibănești. Directorul și alți 2 lucrători au murit. A patra victimă, preluată cu elicopterul Prețul grâului a scăzut la Marea Neagră cu aproape 10 euro pe tonă