• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier din Vrancea a câștigat în instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro

    Angelica Lefter -

    Un fermier a obținut în primă instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro pentru că A7 îi va distruge afacerea. Bărbatul a susținut că nu știa că autostrada va trece prin ferma sa și că a fost informat despre acest lucru mult prea târziu.

    Viorel Macovei, un fermier din comuna Țifești, județul Vrancea, a acuzat faptul că traseul sectorului Focșani-Bacău din Autostrada A7 îi va distruge ferma zootehnică bio, o investiție de peste 13 milioane de euro. Ministerul Transporturilor i-a oferit o despăgubire de doar 40.000 de euro, dar fermierul a câștigat în prima instanță suma de 14,5 milioane de euro, potrivit Ziaruldevrancea.ro.

    Astfel, Tribunalul Vrancea a dispus, marți, 18 iunie, ca firma vrânceană ”SOC VIORELO INTERNAŢIONAL COM SRL” și proprietarii săi, Vasile Macovei și Ionelia Macovei, să primească o despăgubire de 14.566.417 euro (75.454.809 lei), în locul sumei de 40.692 euro (203.461 lei) propusă inițial de statul român prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, reprezentat de CNAIR SA.

    Citiți și: Un fermier a filmat cu drona lucrările la Autostrada Moldovei. Ce a descoperit în această duminică?

    Mai mulți fermieri se plâng de faptul că A7 trece prin fermele lor (foto: wikipedia)

    Autostrada A7 trece prin ferma de vaci

    Ferma zootehnică este una bio, iar în cadrul său sunt crescute 830 de vaci care produc zilnic peste 11.000 de litri de lapte. Ferma include spații de cazare pentru animale, depozite de furaje, tancuri de răcire și depozitare a laptelui, precum și sisteme automate de muls. Fermierul a Viorel Macovei a declarat că a aflat întâmplător despre traseul autostrăzii prin ferma sa, fiind informat oficial abia de curând.

    ”Am aflat despre această autostradă în cursul anului 2021, dar nu știam că o să treacă exact prin ferma mea. M-am trezit cu firma de proiectare în ferma de vaci și nici până astăzi nu știu oficial nimic”, a spus crescătorul de bovine.

    Citiți și: Șapte fermieri cer amânarea unor lucrări la Autostrada Moldovei ca să-și poată recolta grâul și rapița

    A7 traversează ferma unui crescător de bovine (foto: bacau.ro)

    Modificarea traseului autostrăzii, imposibil de efectuat

    La rândul său, Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a declarat că traseul autostrăzii a fost stabilit în acord cu autoritățile locale și județene, iar modificarea acestuia nu este posibilă.

    ”Autostrada A7 este un obiectiv de interes național și european. S-a discutat cu toate autoritățile locale și s-au făcut dezbateri, respectându-se toată procedura”, a explicat Alin Șerbănescu.

    Primarul comunei Țifești, Gabriel Postolache, a contestat această afirmație, susținând că primăria nu și-a dat acordul pentru proprietăți private și că nu poate dispune de acestea.

    ”Eu nu pot să dispun de proprietatea cuiva. Nu am semnat nici un document de la CNAIR care să dispună de proprietățile private ale oamenilor”, a spus Postolache.

    Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat pentru presa locală, că știe despre nemulțumirile fermierilor, dar se va supune deciziilor luate de instanță.

    ”Toate lucrurile au fost făcute conform legii și așa cum am considerat și cum a considerat CNAIR -ul, dacă cuantumul despăgubirilor va fi stabilit de instanță mai mare, vom respecta decizia instanței. În acest moment există o decizie pe care n-avem cum să n-o respectăm. Altă cale nu este”, a menționat Sorin Grindeanu.

     


    Te-ar mai putea interesa

    10 ajutoare de stat pe care fermierii le așteaptă din bugetul pe 2025 O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor