• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Noul secretar se stat și-a intrat în pâine la MADR: Întâlnire cu fermierii în a doua zi de la numire

  agrointeligenta.ro -

  Originar din Câmpeni, județul Alba, noul secretar se stat în MADR, Ioan Uțiu a avut deja și prima întâlnire cu fermierii. Este vorba despre Federația Micilor Crescători de Animale, Deținatori și Utilizatori de Pajiști – FMFCADUP, organizație puternică în zona din care provine și care a a dorit să sublinieze că micii fermieri nu sunt întru totul reprezentați de marile structuri din sectorul agricol.

  FMFCADUP este formată mai ales din mici crescători de animale, având un număr mare de membri în județul Alba. ”Federația Micilor Crescători de Animale, Deținători și Utilizatori de Pajiști – FMFCADUP – este o federație a asociațiilor profesionale și patronale ale crescătorilor de bovine, a micilor fermieri, în principal din zona de munte și colinară a României, ale căror interese nu sunt întrutotul reprezentate de federațiile mari în care se regăsesc mari crescători de bovine din zona de șes și cu care uneori nu au aceleași interese convergente sau chiar problemele micilor fermieri sunt complet diferite de cele ale marilor ferme”, susțin reprezentanții Federației.

  Intalnire mici crescatori cu Ioan UtiuChiar dacă nu a fost instalat încă în mod oficial, secretarul de stat Ioan Uțiu a stat de vorbă cu conducerea FMFCADUP pentru a afla care este situația agriculturii din zona montană și problematicile lor în ceea ce privește reglementările profesionale și mai ales perspectivele de ajutoare și subvenții creionate de către noua Politică Agricolă Comună.

  Citiți și: Cine este Ioan Uțiu, noul secretar de stat la MADR

  ”S-a reliefat situația creată prin anularea subvențiilor pentru vaca de lapte și carne din zona montană defavorizată, prin lărgirea ariei de aplicabilitate la scara întregii țări și introducerea totodată a unor criterii de eligibilitate cum ar fi o producție de 4 000 litri de lapte/ lactație / vacă, care nu poate fi îndeplinită de nici o vacă din nici o zonă montană din Europa din cauza diferențelor evidente de productivitate a terenului din zona montană față de câmpie. Astfel se ia din alocările anterioare destinate micilor fermieri și se fac cadou marilor crescători de vaci de lapte fără a se propune o alta măsură de sprijin pentru crescătorii de animale din zona montană.”, se arată în comunicatul transmis de FMFCADUP.

  Micii fermieri vor o măsură nouă în PNDR 2014-2020

  Federația Micilor Fermieri i-a propus noului secretar de stat să ceară introducerea în PNDR 2014-2020 a unei măsuri de sprijin pentru crescătorii de animale din zona montană prin acoperirea handicapului natural de productivitate al zonei montane și care să se acorde micilor fermieri cu până la 10 capete de bovine sau echivalentul în alte animale.

  ”Acest tip de sprijin se regăsește în majoritatea statelor Uniunii Europe care au regiune montană, în Franța de exemplu fiind măsura 211”, au motivat micii crescători de animale.

  S-au trezit târziu

  Solicitarea fermierilor de la munte vine la aproape un an distanță de la finalizarea consultărilor publice în mai multe județe ale țării, dar și a transmiterii, în martie 2014, a primului draft al Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020. Varianta finală, oficială, a documentului transmis de România Comisiei Europene s-a făcut vara trecută, urmând ca în câteva săptămâni să se primească de la Bruxelles acordul de principiu. Cel final și oficial va veni, din sursele Agrointeligența, abia în vară.   


  Te-ar mai putea interesa

  Alertă meteo de ninsori și viscol până vineri în mai multe județe Ninsori abundente și viscol, în weekend. Jumătate din țară sub Cod Galben și Portocaliu Coșmar alb în cele 4 județe unde meteorologii au emis cod roșu de viscol puternic!

  Ultimele știri

  Fermierii continuă meciurile de la Campionatul Național de Fotbal Fertillia Tăierea rădăcinilor la pomi. Când și cum se realizează Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul!