• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp?

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Ar trebui să dăm o importanţă maximă solului. Dar prin maximă, mă refer că noi, fermierii, să avem o strategie pentru fiecare bucată de pământ pe care o lucrăm pentru că, dacă facem acest lucru, avem și rezultate pe măsură.

    Fermierii trebuie să aibă o strategie pentru fiecare bucată de pământ lucrată iar rezultatele nu vor întârzia să apară. După ce veți citi acest articol în primul rând veți fi conştient şi veți cunoaşte un pic mai bine problemele cu care se confruntă solul din propria fermă. Apoi, veți descoperi că avem soluţia pentru a vă face ca întregul dumneavoastră sol pe care îl lucrați să fie ideal, indiferent de tipul lui, numele sau locul unde se află el.

    Citiți și: Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime?

    Produse pentru îmbunătățirea solului

    Fermierii trebuie să dea o importanță maximă îmbunătățirii solului

    Importanța maximă pe care trebuie să o dați solului și aplicarea unei strategii specifice pe fiecare bucată de pământ din fermă va duce la rezultate precum

    – Un sol de calitate, asemănător unui compost;
    – Afânat, uşor de lucrat;
    – Care se descurcă onorabil atât în condiţii de secetă dar și exces de precipitaţii;
    – Un sol care “produce” elemente nutritive pentru plante de cultură;
    – Un sol unde am producţii maximale şi de calitate superioară;
    – Fiecare dintre noi fermierii, avem o bucată de astfel de sol, ideal, optim.

    Citiți și: Terracalco – soluția dovedită pentru un sol sănătos și o producție superioară!

    Dar ce se întâmplă dacă NU îmbunătăţeşti solul?

    Păi, în primul rând, solul îşi intensifică degradarea. De ce? Fizic vorbind, procentul de argilă va creşte (utilaje case se perindă, apă în exces/deficit, temperaturi minime, maxime, activitate slabă microorganisme şi animale mici etc). Solul va fi mai greu, structura mai compactă. Când va avea apă în exces, argila se va afla în dispersie, rezultând un fel de mlaştină. Imediat cum apare soarele/căldura, solul nostru pierde toată apa şi odată cu ea activitatea microorganismelor încetează. Problema e, că într-un astfel de sol, odată cu pierderea apei şi intensificarea compactării, îl privăm de aer. Dacă nu are aer, nu doar microorganismele îşi încetează activitatea ci şi animalele mici (râme, etc). Din acest motiv, nu găsim suficiente într-un astfel de sol.

    De asemenea, o “băltire” în parcelă îmi aduce un amalgam de probleme:

    – Intru să lucrez solul de abia când se usucă (şi atunci e „beton”, îmi rup toate utilajele)
    – O astfel de suprafaţă acoperită cu apă îmi încurcă lucrările, nu le pot face la timp
    – Îmi provoacă pierderi de producţie/ha care pot merge şi până la pierderea totală a producţiei
    – Îmi spală tot azotul disponibil acolo
    – Suprafaţa respectivă nu o pot trata cu pesticide (astfel că ea constituie un mediu propice pentru buruieni, boli şi dăunători);

    De asemenea, într-un astfel de sol nu putem discuta de no-till/min-till etc deoarece, structura e precară iar în primii ani nu vom avea producţii. De abia după ce solul este transformat într-un fel de compost, abia atunci discutăm de no-till 100%.

    De asemenea, în acest sol, managementul apei este foarte prost. Deoarece, o pierdem uşor datorită structurii precare. Apoi, când e în exces, de asemenea o pierdem uşor. Astfel că, înainte să ne gândim la irigare, trebuie să ne gândim cum păstrăm apa, cum nu o irosim.

    Când discutăm de problemele chimice din sol, în primul rând discutăm de pH ul acestuia. Ăsta este punctul de plecare al tuturor analizelor posibile. Având în vedere că pH ul este oscilant pe parcursul unui an în special datorită regimului hidric din sol, încurajăm să efectuăm analiza Acidităţii hidrolitice, care ne arată exact unde ne aflăm şi completează analiza pH ului. Acestea fiind spuse, un sol cu probleme are fie un pH acid (<6.5), fie un pH alcalin (>7.5). Să luăm cazul cu pH ul acid. Dacă solul nostru un pH între 4 şi 5.9, avem probleme destul de grave. Pentru că la acest pH, populaţia microbiană suferă enorm (exces de fungi în defavoarea bacteriilor) astfel că elementele minerale de care plantele au nevoie nu sunt disponibile. În schimb, avem disponibil Aluminiu, mercur, cadmiu, plumb, mangan, fier adică elemente nocive, care de obicei sunt disponibile in exces pe astfel de soluri. Planta ce absoarbe? Ce găseşte…adică la o analiză a sistemului radicular vom găsi aceşti ioni care nu numai că opresc absorbţia celorlaltor elemente nutritive dar se sunt translocaţi în plante…şi la sfârşitul ciclului, se găsesc în farfuria noastră.

    Apoi, economic vorbind, am un pH de 5.3 al solului. Conform disponibilităţii elementelor nutritive (reprezentat mai jos), avem 34% din fosfor disponibil plantelor, restul este blocat. Păi, tradus financiar în româneşte, 1 tonă de DAP 18:46 costă 3.000 de lei, din aceasta practic 2.000 lei îi blocăm în sol! Iar culturii îi privăm cele 310 kg (66%) fosfor substanţă activă la tonă de DAP.

    Disponibilitatea elementelor nutritive din sol

    De asemenea, un astfel de sol acid reprezintă o problemă pentru mediu, deoarece degajările de N în atmosferă sau prin levigare, în apa freatică sunt imense. Iar o tonă de N2O (protoxid de azot)= 273 to CO2.

    Dacă avem un sol alcalin, de obicei, avem probleme de structură a acestuia – adică solul este foarte greu (exces de Mg sau Na). Nu are aer, apa nu este păstrată în acesta și apar dezechilibre majore.

    De asemenea, un alt parametru important este nutriția plantei. Legea minimului spune că elementul mineral aflat în minim în sol, dă producția. Astfel că, un sol fertilizat doar cu azot sau doar cu azot și fosfor , nu va da producția scontată (bineînțeles, excepția apare când analizele de sol arată că avem toate celelalte elemente nutritive necesare).

    Apoi dacă nu îmbunătățim solul, azotul din toate azotoasele folosite va accentua procesele de acidificare și degradare a solului.

    Ca să fac un rezumat, trebuie să îmbunătățim solul pentru că:

    – Fizic, trebuie să fie ca un compost, altfel e fie ca o mlaștină, fie ca cimentul!
    – Chimic, pentru că solul sănătos optim pentru plantele noastre de cultură are un pH între 6.8 – 7.2 și o aciditate hidrolitică între 0 și 1. Tot ce este în afara acestor valori, cu cât este mai depărtat de acestea, cu atât problema e mai gravă
    – Biologic, dacă am un sol degradat viața microbiană si populațiile de animale mici din sol sunt reduse la minim
    – Economic, pentru că un astfel de sol degradat va răspunde prost la oricât îngrășământ îi voi aplica. Acest îngrășământ se va acumula în “strânsoarea” argilei de unde nu va ieși decât cu ajutorul un floculant puternic.

    Lucrarea de îmbunătățire a solului trebuie să o privim foarte serios. Aplicarea de amendamente nu se adresează doar solurilor acide sau alcaline, ci și neutre. Se adresează în primul rând solurilor cu probleme fizice, adică structura compactă, degradate. Apoi solurilor cu probleme de pH (atât acid cât și alcalin) . Pentru toate aspectele enumerate anterior, calciul este cea mai eficientă și la îndemână soluție!

    Este extrem de important să avem în toate solurile pe care le lucrăm, un sol afânat, uşor de lucrat, o aciditate hidrolitică între 0 si 1 ca şi valoare, ceea ce corespunde unui sol cu un pH neutru 6.8-7.2, ideal!

    Acum vom prezenta soluția noastăa, vârful nostru de gamă, care în toți acești ani, a demonstrat rezultate excepționale în îmbunătățirea solului:

    TERRACALCO®95 – sau soluţia ideală pentru creşterea productivităţii solului

    Până în prezent, în Ungaria si Serbia,  TerraCalco a câştigat deja titlul de ”Produsul anului pentru agricultură”, iar în alte țări europene face parte din tehnologia fiecărui fermier, cu aplicare an de an, pentru a obţine un plus de producţie şi a tampona efectele nocive ale fertilizării chimice (acidificarea solului şi scăderea conţinutului de materie organică).

    În România, TerraCalco 95 a început să fie folosit de fermieri din anul 2014. E mai mult decat un produs, e substanța activă pură. Inițial a fost introdus pe suprafeţe de test, apoi, după ce s-au convins de beneficiile reale şi vizibile ale produsului asupra solului şi culturii, TerraCalco 95 a fost introdus pe suprafețe tot mai mari şi a devenit prima alegere pentru un număr tot mai mare de fermieri.

    Dar să citim ce spune Ing. Demian Viorel, Specialist în Nutriţia Plantelor şi consultant agronom independent:

    De ce TERRACALCO®95? Analiza și explicația chimico-științifică

    Demian Viorel – consultant agricol independent: ”Calciul este un arbitru pe terenul de fotbal al macronutrienților”

    – De ce constitue o prioritate calciul? În primul rând Calciul are rolul de NUTRIENT şi apoi are rolul de AMENDAMENT. ROLUL DE NUTRIENT constă în faptul că el este pe locul trei că număr de atomi extraşi de plante după azot-N şi potasiu-K dar poate să fie şi pe primul loc după masa atomică în anumite situaţii. Deci practic se consumă în procesul de producţie şi se exportă cu producţia.

    Porumbul consumă spre exemplu minim 8-9 kg de Ca pe/tonă de boabe (mai mult ca fosforul).

    Rolul de amendament constă în faptul că el este ”purtătorul” de anion de hidroxil OH – -acest anion atât de deficitar în solul acid, el face diferenţa de pH.

    Cantitatea mică de cation de calciu în solurile acide va avea efect şi asupra cationului de potasiu care de obicei se blochează atunci când pH scade prea mult. Nu intrăm în detalii explicative a acestui fenomen, important este de ştiut că limitele extreme de pH, blochează macronutrienti principali ca: fosfor, potasiu şi a ionului Nitric, prin blocarea reacţiei de nitrificare, deoarece şi nitrificarea încetează la pH<5, crescând, acumularea azotului amoniacal care nu intodeauna este utilizat de plante, sau de către anumite plante de cultură. Atunci când un fermier va fertiliza un îngrăşământ care are azotul sub formă amoniacală pe un sol foarte acid s-ar putea de fapt să nu dea azot la acea plantă.

    De fapt deja vorbim de sorturi de îngrăşăminte care trebuiesc alese în funcţie de pH solului şi implicit de conţinutul de calciu al solului-un fapt puţin cunoscut în producţie şi chiar neglijat în tehnologia de fertilizare. De exemplu: ureea cu eliberare lentă este exclusă de la fertilizare pe un astfel de sol foarte acid şi neamendat.

    Calciul este un arbitru pe terenul de fotbal al Macronutrientilor. Imaginaţi-vă cum ar fi un meci de fotbal fără un arbitru, aşa este şi un sol fără calciu.

    Să urmărim o analiză comparativă între TerraCalco 95  şi un alt produs de pe piaţă:

    Diferenţă foarte mare de pH între cele două produse de amendare şi precum de conţinut de calciu efectiv

    TerraCalco 95® este produs net superior la tot ce este pe piaţă la ora actuală, prin ”puterea mare de amendare înglobată într-un volum mic, care se administrează cu uşurinţă”.

    TERRACALCO®95 se dizolvă foarte bine (o tonă de Terracalco 95 conţine aproximativ 25.000.000 granule!), bineînțeles în funcţie de umiditate şi încorporare, între 75-100% imediat, apoi dacă rămâne, restul cantităţii pe parcurs (astfel că va acţiona imediat, deblocând elementele nutritive, dar şi în timp, reuşind să aprovizioneze cultură cu calciu, îmbunătăţind pe termen lung solul). Foarte important, din prima lună de la administrare se văd deja efectele (demonstrabile cu analize de sol).

    Terracalco deblochează elementele nutritive

    Cât TERRACALCO®95 aplicăm?

    În funcţie de efectele dorite şi doze, se poate administra asfel:

    1.O doză de 200-400 kg/ha, pe solurile uşoare –medii cu efect clar şi direct în:

    2.O doză între 500-1,000 kg/ha se aplică pe solurile grele cu scop clar în afânarea solului, creşterea pH-ului şi deblocarea elementelor nutritive (sau scăderea pH ului spre neutru pe solurile cu sărăturate, exces de Na).

    3.O doză > de 1.000 kg/ha se aplică în urma analizelor de sol, pe suprafeţele cu probleme mari, sol foarte greu, argilă > 40 %, dorinţa de rezultate rapide.

    Pentru a avea rezultate perfecte, măsurabile şi un sol afânat, cu un pH în apă neutru, ideal oricărei culturi, specialiştii noştri din teren vor crea un program de aplicare a TERRACALCO®95 pe unul sau mai mulţi ani, cu efectuarea de analize de sol şi monitorizarea acestora.

    Cum și când se aplică Terracalco

    Cum şi când aplicăm TERRACALCO®95?

    În concluzie, Terracalco® şi-a dovedit eficacitatea în îmbunătăţirea radicală a solului, aducând reale beneficii solului, iar în baza unui program de aplicare fie doză unică, fie făcut pe 2-3-4 ani, creşte în timp record calitatea şi cantitatea producţiilor. Avantajele folosirii sale sunt:

    Sper că te-am convins să crezi în TerraCalco®  şi să îl introduci, testându-l în tehnologia pe care o foloseşti. Te rugăm să ne contactezi, colegii mei şi toată echipa de producţie, logistică, tehnică şi comercială, îţi stau la dispoziţie pentru stabilirea produsului, ambalajului, fabricii, livrării, programului de aplicare, doza necesară/unitatea de suprafaţă şi monitorizarea continuă a culturii tale, cu scopul clar şi bine definit, ca tu, dragă fermierule, să fi sigur că ai tot sprijinul pentru obţinerea randamentului maxim la unitatea de suprafaţă!

    Dr. Ing. Bogdan Costea – Europe Agriculture Business Development Manager – 0757929157

    Ing. Florin Turturea  – Team Manager Agricultura Romania – 0742 247 858

    Ing. Cătălin Ispas – Tehnical Sales – Muntenia & Oltenia – 0722 163 562

    Ing. Florentin Rusu– Tehnical Sales – Moldova – 0728 857 124

    Ing. Raul Goiceanu – Tehnical Sales – Transilvania  – 0723 517 054

    Ing. Gabriel Bisorca – Tehnical Sales – Banat & Crișana – 0726 359 362

    Echipa Carmeuse


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment” Subvenție APIA de 175 euro/hectar. Suprafața eligibilă la plată: minim 100 de hectare ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme

    Ultimele știri

    Fermieri, verificați conturile! APIA a efectuat noi plăți din subvenții Suprafețe calamitate – primele centralizări la nivelul județelor afectate de secetă și de grindină Fermier: Ni se usucă culturile cu tot cu irigații. Reprezentant ANIF: Traversăm cea mai grea campanie de irigat