• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plată zilieri la stat vs. la privat. Cu cât se plătește o zi de muncă la câmp

    Roxana Dobre -

    Plata unui zilier crește din nou în acest an, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară. În mediul privat, munca cu plata la zi este la mare căutare în această perioadă când majoritatea plantațiilor se află în plină recoltare. Se caută zilieri și la stat, acolo unde stațiunile de cercetare, spre exemplu, desfășoară lucrări în câmp ce necesită nu neapărat experiență, cât îndemânare.

    De creșterea salariului minim brut pe țară începând cu 1 iulie nu vor beneficia numai angajații, ci și zilierii. Aceasta, pentru că legea care reglementează activitatea lor a stabilit o legătură directă între remunerația celor care lucrează cu ziua și salariul minim pe țară, astfel încât plata minimă orară ce poate fi acordată zilierilor reprezintă echivalentul salarizării orare minime a angajaților ce primesc salariul minim pe țară.

    Astfel, potrivit HG 598/2024, ”începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”. Anterior, tariful orar era de 19,960 lei/oră.

    Zilierii trebuie să aibă împlinită vârsta de 16 ani

    Legea 52/2011, care reglementează munca zilierilor, stabilește cine și în ce condiții poate beneficia de munca acestora. Conform act normativ menționat, ”o persoană poate desfășura activități ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani”.

    De asemenea, durata activității ocazionale este de minimum o zi, corespunzătoare cu 8 ore de muncă. Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore, dar zilierul minor va putea lucra 6 ore pe zi, însă nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Aceeași lege precizează că ”dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă”.

    Pentru remunerația acestei categorii de lucrători, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

    Beneficiarii acestui tip de activitate trebuie să știe ca sunt obligați să înregistreze, la începutul zilei de muncă, datele de identificare în Registrul electronic de evidență a zilierilor.

    Deși remunerația brută orară a zilierilor se stabilește prin negociere directă cu angajatorul, conform Legii 52/2011, ea nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară. Nerespectarea obligațiilor privind remunerația minimă poate fi sancționată cu amenzi de 10.000 lei. De asemenea, lipsa acordului scris între beneficiar și zilier din care să reiasă că remunerația se plătește cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau la perioadei de desfășurare a activității poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 5.000 lei.

    Zilier la o stațiune de cercetare cu 125 de lei pe zi

    Tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani pot opta pentru o muncă sezonieră ca zilier atât în ferme agricole private, cât și la stațiuni de stat. În cazul societăților comerciale, a fermelor, plata la zi este stabilită în funcție de volumul de muncă și de orele prestate – dar nu poate fi mai puțin decât prevede legea. Pe lângă plata agreată în bani, în medie între 150 și 250 de lei pe zi, în mână, un zilier poate beneficia de acoperirea transportului, de mese, băuturi răcoritoare, țigări etc. De asemenea, în cazul culesului, se pot acorda bonusuri în funcție de cantitatea recoltată.

    În sistemul public, plățile sunt mai mici, dar experiența acumulată pot califica respectivul lucrător pentru o viitoare colaborare pe termen mai lung. În plus, zilierii pot fi siguri că instituția de stat le achită contribuțiile fiscale. Astfel, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda (SCDA Turda), județul Cluj caută muncitori sezonieri. Plata pe zi este de 125 lei iar remunerația se achită la sfârșitul săptămânii, conform unui anunț făcut de stațiune pe pagina proprie de Facebook.

    Citiți și: Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi

    O stațiune de cercetare caută zilieri

    Potrivit anunțului făcut de SCDA Turda astăzi, miercuri – 26 iunie în mediul online, zilierii vor fi plătiți cu 125 lei/zi iar remunerația se achită la finalul unei săptămâni de muncă.

    ”A început vacanța, ai timp liber și vrei să strângi bani pentru distracția de vară? Avem noi soluția: dacă ai peste 16 ani, poți veni la noi ca muncitor sezonier. Vei lucra în aer liber, în natură, într-un colectiv plăcut și…cel mai important, vei câștiga 125 de lei /zi, cu plata la sfârșitul săptămânii. Deci nu mai aștepta, convinge-ți prietenii și haideți! Dar desigur, nu avem limită de vârstă. Orice vârstă ai, peste 16 ani, te așteptăm cu drag”, se arată în anunțul publicat de stațiune.

    Cei interesați de cum se desfășoară munca într-o stațiune pot obține informații suplimentare la numărul de telefon: 0724 362 540

    Citiți și: Stimulent financiar pentru fermieri 

    Tinerii pot lucra și în ferme pe perioada verii

    Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă au anunțat că firmele care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă (valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei).

    Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă.


    Te-ar mai putea interesa

    Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații