• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Peste 10.000 ha de pepeni și legume se usucă. Vasile Boitoș, OUAI Gh. Doja: Nimeni nu ne mai răspunde la telefon!

    Roxana Dobre -

    Problema lipsei de pe canale se accentuează ce zi ce trece, iar autoritățile care se ocupă de irigații par că nu pot face față secetei care s-a instalat mult mai devreme în acest an. Președintele Organizației Utilizatorilor de Apă de Irigații (OUAI) Gheorghe Doja din județul Ialomița, Vasile Boitoș, trage un semnal de alarmă pentru autorități și cere ca problema să fie rezolvată cât mai urgent.

    Peste 10.000 de hectare de pepeni și legume din județul Ialomița nu au mai primit apă de o săptămână, în plină perioadă caniculară când seceta distruge culturile de la o zi la alta. Vasile Boitoș, președintele OUAI Gheorghe Doja a declarat astăzi, luni – 1 iulie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că situația este gravă iar lipsa apei de pe canale afectează mai multe cooperative care nu își vor putea onora contractele semnate cu marile magazine, dacă pepenii și legumele se vor usca.

    Citiți și: Fermier: Ni se usucă culturile cu tot cu irigații. Reprezentant ANIF: Traversăm cea mai grea campanie de irigat

    Fermierii nu pot folosi apa de pe canale din cauza nivelului scăzut (foto: Vasile Boitoș pentru Agrointeligența)

    Președinte OUAI: Peste 10.000 de hectare de pepeni și legume se usucă din lipsa apei

    Președintele OUAI Gheorghe Doja a semnalat că în ultima săptămână pe canalul care deservește peste 10.000 de hectare de pepeni și alte legume nu a mai venit o picătură de apă care să poate fi folosită la irigat, nivelul acesteia fiind foarte scăzut.

    ”Eu sunt președinte la OUAI Gheorghe Doja dar vorbesc și în numele OUAI Amara, OUAI Grivița, OUAI Perieți și OUAI Mizleanu unde situația este la fel de gravă. Avem două săptămâni de când nu avem nivel de apă și practic nu putem funcționa ca OUAI iar fermierii nu pot iriga. Iar în ultima săptămână nu am avut deloc apă. Vorbim de o suprafață de peste 10.000 de hectare pe care o acoperă OUAI-urile pe care le-am menționat, unde sunt cultivați pepeni pentru consum, pepeni pentru producerea de semințe, și alte legume precum varză, fasole, etc. Vorbim de pepeni și legume produse de Bostănăria Cooperativă Agricolă și Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja care aparțin de OUAI la care eu sunt președinte”, ne-a spus astăzi, luni – 1 iulie, Vasile Boitoș.

    Citiți și: Nina Gheorghiță, LAPAR: ANIF și MADR să explice de ce sunt probleme cu apa pentru irigații

    Canal irigații fără apă (foto: Vasile Boitoș pentru Agrointeligența)

    Vasile Boitoș, președinte OUAI: Cerem doar să ni se spună adevărul

    În calitatea sa de președinte de OUAI, Vasile Boitoș spune că este direct tras la răspundere de fermieri iar în ultimele zile eforturile sale de a obține un răspuns de la autoritățile din domeniu au fost în zadar.

    ”Eu fiind președinte, toată lumea sare pe mine și îmi spun că nu mă implic. Eu mă plimb în ultimele între Gheorghe Doja și Spiru Haret adică la cele trei stații de pompare. Nu sunt probleme la stația de pompare la plutitoarele de pe Dunăre, acolo totul e în regulă, dar la Spiru Haret sunt probleme pentru că nu funcționează toate agregatele așa cum s-a promis. Din păcate cei care ar trebui să ne ajute ne mint, nu mai răspund la telefon. De la ANIF Brăila nu ne-au mai răspuns deși până acum o făceau, am încercat să discutăm și cu ministrul Agriculturii dar încă nu am primit răspuns, am înțeles că este plecat în Germania. Noi vrem doar să ni se spună adevărul, dacă nu mai pot da apă fermierii tebuie să știe și să ne strângem agregatele pe care le ținem în câmp și plătim pază, etc. Așa plecăm acasă și ne uităm cum pierdem tot. Din păcate ANIF-ul are personal foarte slab calificat și nu poate să mențină nivelele, se duce fiecare fermier și umblă la stăvilare care cum vrea și ai lor dorm”, a mai spus Vasile Boitoș.

    Seceta a luat autoritățile pe nepregătite. Din nou

    Președintele Organizației Utilizatorilor de Apă de Irigații (OUAI) Gheorghe Doja recunoaște că anul acesta este unul foarte secetos în care lipsa apei și-a făcut simțită prezența mult mai devreme comparativ cu anii trecuți. Iar autoritățile au fost fost luate pe nepregătite.

    ”La mine în OUAI și cred că de fapt în tot județul Ialomița, ce nu se irigă va fi pierdut, adică nu se va produce nimic la culturile de primăvară. Vorbesc de floarea-soarelui, legume, etc.  Eu am sole pe care le-am irigat și am apucat să le dau două ape și vreau să le mai dau două, unde pot face ceva. Dar nici nu vorbim de profit ci doar să trăim, să merge mai departe și să depășim anul acesta nefast”, a mai semnalat Vasile Boitoș.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării