• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii și-au piedut speranța că problema irigațiilor se va rezolva: ”Rămânem la mila ploii!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii din județul Ialomița și-au pierdut speranța că autoritățile din domeniul irigațiilor le mai pot salva culturilor prin deblocarea situației privind lipsa apei. Doar prognozele meteorologice din această săptămână le mai dau speranțe că va fi suficientă apă pentru a ajuta producțiile din acest an.

    Președintele Organizației Utilizatorilor de Apă de Irigații (OUAI) Gheorghe Doja din județul Ialomița, Vasile Boitoș, a declarat astăzi, marți – 2 iulie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în urma apelului făcut prin intermediul publicației noastre apa a revenit pe canale, dar nivelul nu este încă suficient. În plus, reprezentanții OUAI-urilor au fost sunați direct de directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Cornel Popa, care a i-a asigurat să va rezolva situația. Deși aceștia obținuseră și o întâlnire la MADR care trebuie să aibă loc astăzi, aceasta s-a anulat în ultimul moment.

    Citiți și: Peste 10.000 ha de pepeni și legume se usucă. Vasile Boitoș, OUAI Gh. Doja: Nimeni nu ne mai răspunde la telefon!

    Apa a început să revină de ieri pe canale 

    Șeful ANIF a sunat personal fermierii din Ialomița

    Întâlnirea de astăzi pe care reprezentanții OUAI-urilor din Ialomița trebuia să o aibă la Ministerul Agriculturii cu un secretar de stat s-a anulat deși fermierii erau deja aproape de Capitală. În schimb aceștia au dialogat telefonic cu directorul ANIF, Cornel Popa, care le-a dat asigurări că în următoarea săptămână vor avea apă suficientă.

    ”Am fost anunțați că întâlnirea de astăzi pe care trebuia să o avem la MADR s-a anulat. Apa a început să vină de ieri, dar ici-colo, noi nu avem nivel de exploatare suficient. S-a putut iriga puțin ieri, dar insuficient. Ca un agregat să fie pus în presiune trebuie să aibă un anumit nivel, câțiva centimetri de apă nu fac față la cererea de apă a unui agregat. Noi acum irigăm două ore, stăm trei ore și așteptăm. Am fost contactați de directorul general al ANIF, Cornel Popa, care ne-a asigurat că într-o săptămână se rezolvă problema, adică va conecta două agregate, că a luat legătura cu Electroputere Craiova și că i-au promis că lucrurile se vor aranja. Ceea ce ne deranjează este că a trebuit să facem vâlvă în loc ca aceste lucruri să fie unele firești, adică autoritățile să își facă treaba cum e normal, nu la presiune și să ne sune după ce au citit la Agrointeligența și după ce dumneavoastră ați semnalat și ați expus problemele noastre”, a declarat astăzi Vasile Boitoș pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Președinte de OUAI: Ne-au chemat mâine la MADR să discutăm despre problemele cu ANIF

    Vasile Boitoș, OUAI Gheorghe Doja: Putem spune că stăm la mila ploii

    Fermierii se tem că bruma de apă care a venit pe canale va funcționa trei-patru zile iar după ce ”vâlva” va trece autoritățile vor uita din nou de fermieri.

    ”Din păcate de multe ori autoritățile își pasează responsabilitățile de la una la celaltă. Noi ieri am vorbit cu directorul general de la ANIF Brăila, unde luase foc un agregat, adică funcționau cu trei și a luat foc unul, și au rămas să funcționeze cu două. Directorul general ne-a spus că a luat foc pentru că nu s-a făcut întreținerea lui iarna trecută. Iar pentru a face acest lucru și ANIF-ul trebuie să fie bugetat de  către Ministerul Agriculturii pentru întreținerea și repararea acestor echipamente. Bani pe care am înțeles că nu i-au primit. Ceea ce ne mai poate salva puțin este o ploaie. La cum își desfășoară ANIF-ul și alte instituții responsabile activitatea putem spune că noi stăm la mila ploii!”, a mai punctat Vasile Boitoș.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical! Temperaturile scad – județe cu ploi, vijelii și căderi de grindină Producție de 11 tone la hectar cu soiul de grâu Artico. ”Nici nu pot să merg cu combina în el„ Prognoza meteo pentru luna iulie. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

    Ultimele știri

    Investitorii din Arabia Saudită, interesați de agricultura românească Cum a ajuns la faliment o fermă model de porci crescuți liber Prețul rapiței MATIF a depășit din nou pragul 500 de euro pe tonă