• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum își bate Hidroelectrica joc de fermierii buzoieni: îi lasă fără apă de irigații

    Roxana Dobre -

    Situație critică pentru fermierii buzoieni, chiar în plină perioadă de secetă. Aceștia rămân fără apă pentru irigații după ce Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – ANIF Buzău a fost informată, printr-o adresă oficială, de faptul că, de astăzi, Canalul Vest, de unde în prezent se furnizează un volum de 250.000 de metri cubi de apă pe zi, nu va mai fi alimentat.

    O adresă trimisă de către Hidroelectrica Buzău către ANIF Buzău anunță că fermierii vor rămâne fără un strop de apă în următoarele zile după ce compania a oprit funcționarea hidrocentralei de la Nehoiașu. În aceste condiții, ANIF nu poate furniza apă fără a avea energie electrică.

    Citiți și: Fermierii și-au piedut speranța că problema irigațiilor se va rezolva: ”Rămânem la mila ploii!”

    Fermierii din Buzău vor rămâne fără irigații (foto: sansanews.ro)

    Trei zile fără apă pentru irigații

    O adresă oficială emisă în cursul zilei de marți, prin Dispeceratul Energetic Teritorial informează ANIF Buzău de faptul că miercuri, 3 iulie, ”C.H.E. Nehoiașu nu va funcționa”. Mai mult, măsura se va putea menține pentru zilele de joi și vineri.

    ”Estimativ pentru următoarele două zile, C.H.E Nehoiașu nu va funcționa”, se arată în aceeași adresă, citată de Șansanews.ro.

    Conform sursei citate, situația este una fără precedent în județul Buzău, în condițiile în care ANIF a ajuns să furnizeze apă la un volum istoric. Asta tocmai din cauza lipsei precipitațiilor și pe fondul secetei.

    Citiți și: Peste 10.000 ha de pepeni și legume se usucă. Vasile Boitoș, OUAI Gh. Doja: Nimeni nu ne mai răspunde la telefon!

    Director ANIF: ”Este o crimă pentru agricultură!”

    Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău a explicat că ANIF va fi în imponsibilitatea să furnizeze apă pentru fermieri în aceste condiții ceea ce ”este o crimă pentru agricultură”.

    ”Din păcate, ieri 2 iulie, am fost informați printr-o notă de dispecerat primită de la Hidroelectrica Pitești prin care ni se comunică faptul că de mâine Nehoiașu nu va mai funcționa, iar asta înseamnă că ANIF va fi imposibilitatea de furniza apa pentru irigații. Mai mult și în următoarele zile există riscul să nu mai primim nicio picătură de apă pentru irigații. Am discutat cu domnul prefect, am vorbit și cu directorul de la Apele Române, cea din urmă explicându-mi că ar fi vorba de lucrări de mentenanță. Pe de altă parte, mi-a explicat că din cauza lipsei precipitațiilor, apa din acumularea Barajul Siriu a scăzut foarte mult și există riscul ca malurile să alunece și acesta este principalul motiv pentru care nu mai pot furniza apă pentru irigații. Ar reprezenta o crimă pentru agricultură ca fermierii să rămână fără apă pentru irigații”, a explicat Claudiu Carpen directorul ANIF Buzău.

    Imediat ce a fost informat, prefectul Daniel Țiclea a plecat pe teren și caută soluții pentru ca fermierii să primească apă fără întrerupere sau, cel puțin, irigațiile să fie sistate doar pentru o zi, și nu trei zile, așa cum este trecut în informarea primită de ANIF.

    În altă ordine de idei, Hidroelectrica este cea mai bogată societate de stat românească care se află în subordinea ministerului Energiei.


    Te-ar mai putea interesa

    Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații