• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apă furată din canalele de irigații, chiar sub nasul ANIF. Ștefan Gheorghiță, fermier: Să se facă controale!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care nu plătesc niciun leu la Organizațiile Udătorilor de Apă de Irigații (OUAI) beneficiază de apă iar cei care sunt cu contractele la zi rămân cu culturile distruse de secetă. Este o situația semnalată pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO de dr. ing. Ștefan Gheorghiță, cunoscut fermier din județul Brăila.

    Agricultorii care nu vor să intre în legalitate și să facă contracte cu statul au găsit metode să păcălească OUAI-urile și implicit ANIF-ul și să fure apa de pe canale. Asta în timp ce restul agricultorilor care au contracte nu pot iriga și se uită cum se usucă culturile.

    Citiți și: În martie, șeful ANIF Brăila dădea asigurări că stația Spiru Haret e ”brici”. După 3 luni, motoarele au început să crape

    De pe canalele de irigații fură apă cine poate

    Dig ilegal făcut de un fermier chiar pe canalul ANIF

    Fermierii se plâng că în timp ce au contracte la zi cu OUAI-urile nu pot folosi apa de pe canale din cauză că alți producători au găsit metode să tragă apa direct în ferme fără să aibă contracte sau să achite vreun leu. În tot acest timp autoritățile rămân impasibile, iar lipsa controalelor îi încurajează pe ”hoții de apă” să irige fără nicio grijă.

    ”La noi în județul Brăila, pe canalul care duce în localitatea Ulmu și continuă spre Ciocile acum ceva timp un fermier s-a gândit să facă un un dig în canalul de irigații. Și a făcut o construcție cu o țeavă mai mică fără vreo autorizație sau aprobare. Acum că a mai știut și altcineva din rândul autorităților, că nu a mai știut, nu pot să mă pronunț. Cert este că în perioada aceasta cu seceta, ieri a fost o adunare de fermieri, la care a participat și directorul ANIF Brăila, Vasile Turcitu,  și s-au dus pe canale ajungând și la punctul respectiv. Și acolo este o țeavă mică care nu permite tranzitul apei în mod normal, mai ales că ea este pusă la înălțime aproape de suprafața apei, ori dacă apa scade vreo 30-40 cm nu mai trece”, a declarat dr. ing. Ștefan Gheorghiță pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Conform acestuia toată construcția făcută pe canal este ilegală iar controalele făcute de autorități lipsesc cu desăvârșire. ”Da, totul este ilegal, de la țeavă la acel podeț de pământ care se observă în poze pentru că  inițial canalul era prevăzut să fie dintr-o parte în alta fără nicio opreliște. Și din păcate aceasta nu este singura lucrare de acest gen ci dacă o ia cineva pe diverse canale sigur are parte de mari suprize. Eu  scă aș fi în locul ministerului, aș trimite o echipă de control să verifice toate canalele, fiindcă sunt multe intervenții neautorizate pe ele și care pot duce și la nenorociri. De ce? Fiindcă ei mai sapă și malul își pun pompele, nu ajung pompele la nivelul apei și atunci le pun mai în interiorul canalului, acum vine apa mai mare și începe să ajungă la motoare și există pericol de electrocutare. Nu mai zic că astfel de intervenții la malur pot duce la dărâmarea acestora iar toată apa se pierde. Sunt tot felul de situații”, a mai arătat fermierul brăilean.

    Citiți și: Fermierul Gavrilă Tuchiluș se chinuie de peste 34 de ani să aducă apa în fermă: ”Ne paște falimentul”

    Controalele ar rezolva problema apei furate

    Dr. ing. Ștefan Gheorghiță a făcut un apel la autorități să efectueze controale în teren și să rezolve această problemă. ”În primul rând controalele trebuie să le facă ANIF-ul pentru că ei au proprietate infrastructura, utilajele. Deci când ești proprietar, ai dreptul să faci control. Pe urmă ANIF-ul fiind o regie a Ministerului Agriculturii și acesta fiind proprietarul, la rândul lui are dreptul să controleze. Un inspector merge pe teren și constată, el nu dă amenzi ci informează autoritățile competente care vin și deschid dosar penal, contravențional după caz. Eu cred că dacă se vor lua măsuri pe partea aceasta lucrurile vor intra în normal”, a declarat fermierul.

    Fermier: Trage oricine apă din canalul de aducțiune

    Iulian Troacă, un alt fermier, a confirmat într-un comentariu publicat în mediul online, cele spune de Ștefan Gheorghiță. ”Așa este! Trage oricine apă din canalul de aducțiune, rezultatul fiind imposibilitatea menținerii nivelului apei la stațiile de punere sub presiune! Altfel spus  cei care au contract de furnizare a apei cu ANIF , nu pot iriga, în schimb haiducii care nu au astfel de contracte sug la greu prin toate canalele de desecare”, a spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial