• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Gavrilă Tuchiluș se chinuie de peste 34 de ani să aducă apa în fermă: ”Ne paște falimentul”

    Roxana Dobre -

    Fermierul gălățean Gavrilă Tuchiluș se chinuie de peste 34 de ani să aducă apa în ferma sa din localitatea Matca, județul Galați unde lucrează 5.000 de hectare și crește circa 1.400 de vaci de lapte. Cunoscutul fermier, care este și Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor (AFF), spune că a ajuns la capătul puterilor și se teme că în curând va ajunge chiar la faliment.

    Seceta cruntă din acest an a înrăutățit grav lucrurile în ferma lui Gavrilă Tuchiluș, din Matca. Reputatul fermier și crescător de animale vorbește pentru prima dată despre falimentul afacerii sale de peste 12 milioane de euro și 120 de angajați care ar rămâne fără locuri de muncă.

    Citiți și: Victorie pentru fermierul Gavrilă Tuchiluș, AFF: Investiție uriașă într-un proiect de irigații în județul Galați

    Firul unei investiții în irigații, care a rămas fără finalitate

    În prezent Gavrilă Tuchiluș irigă doar pe 450 de hectare din cele 5.000 pe care le administrează în zona Matca. Povestea investiției în irigațiile care ar salva culturile agricultorului gălățean a rămas fără finalitate în ultimii 34 de ani proiectul trecând prin multe cabinete de Guvern și miniștrii ai Agriculturii, după cum poveștește chiar fermierul. Fără vreun rezultat concret însă.

    ”Eu sunt într-o zonă în care în 1990 era o investiție pe vreo 270.000 de hectare, zona fiind cunoscută ca terasa Covurului. Atunci fostul președinte al României a fost convins de consilierii care îi avea să facă irigații și a început la acea vreme să lucreze la sistem, dar lucrurile s-au oprit atunci din motive la care nu vreau să mai fac referire. Au trecut de atunci, de la prima încercare 34 de ani, timp în care am încercat din răsputeri să aduc apa în zona noastră. În 2015, când era la conducere Guvernul Victor Ponta cu Daniel Constantin ca ministru al Agriculturii, la inițiativa mea am mers cu doi specialiști de la ANIF Galați la discuții și le-am prezentat o alternativă ca să putem iriga aici vreo 4.000-5.000 sau mai multe mii de hectare. Daniel Constantin l-a chemat atunci pe actualul ministru Florin Barbu care era director la ANIF și i-a spus că pe data de 5 decembrie trebuie să știe cum pot face bugetul pe anul următor. Eu, Agrimat Matca, am ținut proiectanții o vară întreagă aici cu tot ceea ce trebuie, le-am asigurat toate condițiile și oamenii și-au făcut datoria ca să facă SF-ul – Studiul de fezabilitate. Numai că din cauza tragicului accident de la Colectiv Guvernul Ponta a demisionat atunci. De atunci până acum, toți miniștrii care s-au perindat au zis că vor face această investiție.  La vremea respectivă investiția ar fi fost de 50 de milioane de euro să irigăm în primă etapă 14.800 de hectare și în a doua etapă încă vreo 14.000 de hectare deci în jur de 30.000 de hectare cu alternativă din barajul de la Movileni. Nu s-a concretizat! Am înțeles a trecut timpul, țara nu are bani pentru investițiile în irigații, dar eu fiind împis de situația tragică pe care o traversăm cu seceta, am propus o altă variantă adică din capătul sistemului vechi să facem o mini-stație aici și să urcăm în amonte în canalul care există deja și să facem depozit de apă aici. Domnul director Cornel Popa de la ANIF a zis că este e acord  de nenumărate ori în ultimii ani. După o analiză foarte bună din punctul nostru de vedere s-a ajuns într-un final la concluzia că nu se merită să aplice ce vorbisem deși investiția era una relativ minoră iar durata lucărrilor de asemenea ar fi fost rapidă. Și directorul ANIF a zis atunci să facem un nou proiect că o să avem aprobare de la Ministerul Agriculturii să finalizăm investiția aceea pe vreo 40 km. Și am zis domnului director dacă face treaba aceasta ar fi o mare realizare dacă în 34 de ani nu s-a făcut un metru. Dar nu s-a făcut din nou nimic! Eu de 34 de ani de zile am semnalat pe unde am putut, numai la dvs. la Agrointeligența câte articole sunt pe tema aceasta”, a povestit fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Ing. Gavrilă Tuchiluș a renunțat să mai întoarcă brazda: ”Semănăm grâul ca în cenușă, nu a plouat din luna mai!”

    Porumb calamitat

    Gavrilă Tuchiluș, Agrimat Matca: Îl aștept pe ministrul Florin Barbu să vadă ce este la noi în fermă. Din păcate ne paște falimentul

    Gavrilă Tuchiluș a făcut un apel către ministrul Florin Barbu să viziteze ferma sa din Galați iar fermierul spune că deși foarte mulți politicieni s-au perindat prin exploatația sa, se teme că falimentul va fi inevitabil dacă nu se vor aplica soluțiile găsite deja.

    ”Să vedeți floarea-soarelui care are până 50 cm, porumb care se usucă, iar apa stă pe canal acolo în capul canalului și nu o ia nimeni. Eu astăzi irig din sistemul făcut în 1972 doar 450 de hectare. Deci noi lucrăm aproape 5.000 de hectare și nu am așteptări să pot iriga pe toată suprafața dar dacă dăm banii unui privat într-o lună de zile montează cele patru pompe cu patru motoare, am transformator acolo o conductă care ridică apa. Problema este că eu intru în faliment, am 1.400 de animale, dar nu am ce să le dau de mâncare. Au fost parlamentarii din Galați, au văzut frumos înainte de a lansa primarul de la Matca și cam atât. A promis că vine și domnul Barbu dar nu a mai venit și fac un apel prin intermediul dvs. să își facă timp să vadă ce este aici. Eu întreb unde trebuie să mă adresez în țara asta ca să nu închid o afacere peste 12 milioane de euro minim,  3.400 de animale care pot să le dau la abator mâine, 120 de oameni care sunt angajați la Agrimat Matca. Acestea trag după ele și  fabrica de la Sascut cu cooperativa Agrolact Moldova. Eu fac livrări de peste 35 tone de lapte pe zi, producem pentru țara aceasta peste un 1,2 milioane de litri de lapte pe lună. Dacă statul așa vrea după 43 de ani de muncă atunci eu renunț. Sincer sunt disperat, sunt disperat cu atât mai mult cu cât am pus pe masă și soluțiile, totul este să se vrea. V-am spus totul s-ar rezolva rapid, într-o lună am avea lucrarea finalizată și salvăm afacerea asta. Dacă se dorește, dacă nu, nu. Deci Cornel Popa dacă mă înțelegea încă de acum trei ani se făcea mini-investiția aceasta și aveam apă acum”, a mai spus fermierul din Galați.

    Producții infime în acest an în ferma lui Gavrilă Tuchiluș

    Ing. Gavrilă Tuchiluș a mai spus pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO  că din cauza lipsei apei în acest an producțiile au fost infime în ferma sa. ”Am făcut 830 de kilograme de orz, 930 de kilograme la rapiță și cred că mă închid cu 1.100 de kilograme de grâu. Mai trebuie ingineri la ce producții am eu? Mai trebuie investiție în utilaje performante? La văcuțe la fel, au ventilatoare cu pulverizare, pleacă peste 35 de tone lapte pe zi din ferma noastră către toată țara și Europa”, a mai spus fermierul.

    Acesta a vorbit și spre problemele care au apărut în acest an cu apa de pe canalele de irigat, Gavrilă Tuchiluș fiind și președintele FOUAI Câmpia Covurlui.

    ”Noi avem FOUAI Câmpia Covurlui care funcționează normal dar când lumea a văzut că apa iese pe canal a venit cu furtun, cu cana ca să ia apă. Și nu poți spune oamenilor să nu ia apă dar trebuie să plătească în același timp. Cu toate acestea pe anumite zone unde sunt șifoane și sunt ale ANIF-ului nu își fac treaba cei care trebuie să dirijeze stăvilarele și sunt disfuncționalități. Dacă eu sunt la 86 km distanță și unul s-a dus acasă, a deschis sau a închis stăvilarul, vă gândiți că poate inunda o localitatea sau poate să nu mai ajungă apa la nimeni. Vă gândiți dumneavoastră că eu dacă n-am 24 de ore apă înseamnă 50 de hectare mai puțin de irigare din cauza celor care dirijează stăvilarele și au sifoane, asta înseamnă ANIF. ANIF a cheltuit sute  sau milioane de euro la stația de bază, care ia apa din Dunăre și acum când vorbim, nu le-au pus acolo cât bagă gâsca ciocul pe apă și să stăm să ne uităm la ele. Vă gândiți în ce țară trăim noi?”, a mai semnalat agronomul.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds