• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gavrilă Tuchiluș, la un pas de a aduce irigațiile în fermă: ”Ministrul Florin Barbu vrea să demareze lucrările!”

    Roxana Dobre -

    Fermierul gălățean Gavrilă Tuchiluș a obținut o victorie de etapă după ce timp de 34 de ani a încercat să convingă autoritățile să aducă apa pentru irigații în ferma sa. După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a publicat apelul disperat al fermierului, astăzi acesta a fost invitat la Ministerul Agriculturii și i s-a promis direct de Florin Barbu că se va face investiția care îi va permite să irige.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a publicat pe 2 iulie apelul fermierului Gavrilă Tuchiluș, care se chinuie de 34 de ani să convingă autoritățile să facă posibilă folosirea apei pentru irigații și pentru ferma sa. Astăzi, la nicio săptămână distanță fermierul a fost chemat la discuții la Ministerul Agriculturii chiar de Florin Barbu, șeful de la MADR.

    Citiți și: Fermierul Gavrilă Tuchiluș se chinuie de peste 34 de ani să aducă apa în fermă: ”Ne paște falimentul”

    Fermierul Gavrilă Tuchiluș (dreapta) a discutat astăzi cu ministrul Agriculturii despre problema irigațiilor cu care se confruntă în ferma sa din județul Galați

    Gavrilă Tuchiluș: Avem speranța că situația se va rezolva în sfârșit

    Fermierul care deține Agrimat Matca din județul Galați, are pentru prima dată speranța că autoritățile se vor pune în mișcare și vor face posibilă irigarea culturilor. În urma unei întâlniri care a avut loc astăzi, luni – 8 iulie, cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, fermierul a obținut angajamentul că șeful de la MADR va trimite mâine sau cel târziu poimâine un specialist la Galați și ulterior să fie demarate lucrările.

    ”Am discutat astăzi cu domnul Florin Barbu iar la întâlnire a participat și directorul ANIF, Cornel Popa. Domnul ministru cunoștea situația, văzuse apelul meu făcut prin intermediul dvs. și a spus că mâine sau cel târziu poimâine va trimite un specialist la noi la Galați pentru a  vedea la fața locului despre ce vorbim. Și pe urmă vor să demareze lucrările. Am mari speranțe că după 34 de ani când aproape mi-am pierdut speranța în sfârșit văd o urmă de bunăvoință”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Apă cu porția pentru fermieri după ce o pompă și două electromotoare au cedat la Stația Spiru Haret

    Fermierul gălățean Gavrilă Tuchiluș, administratorul fermei Agrimat Matca și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și membru al Departamentului Zootehnie – Ferma mare, poate vorbi deja de o ”istorie” a intervențiilor sale pe lângă instituțiile statului, pentru a finanța irigațiile din zona unde lucrează circa 5.000 de hectare.

    Într-o declarație mai veche pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO Gavrilă Tuchiluș povestea a lucrările s-ar putea desfășura în două etape.

    ”Etapa I va acoperit 14.372 de hectare în care există infrastructură, pierderile vor fi zero, cheltuielile vor fi reduse la 50 la sută, iar zonele acoperit sunt Drăgănești, Barcea, Ivești, Liești și o parte din Cudalbi. Pentru etapa a II-a se pot prelungi investițiile cu încă 13.310 hectare în care există semi-infrastructură, și va acoperi bazinul legumicol Matca. Vorbim de suprafețe agricole din  Matca, Cudalbi și Valea Mărului, exact bazinul legumicol din Galați. Deci vorbim de circa 30.000 de hectare care vor putea fi irigații, aici în Galați unde avem spuma pământului. Avem tehnologie bună, hibrizi buni, specialiști excelenți dar factorul limitativ rămâne apa. Studiul de fezabilitate există, trebuie doar o reevaluare a prețurilor”, spunea Gavrilă Tuchiluș.

    În cadrul întâlnirii de astăzi, alături de Gavrilă Tuchiluș, la discuțiile cu ministrul Florin Barbu au mai luat parte senatorul de Galați Marius Humelnicu
    și primarul comunei Corod, Dumitru Tenie.


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor