• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

    Violina Gorcinschi -

    Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei. Lacul Pergusa din Sicilia, singura sursă de apă a fermierilor din Sicilia, este pe cale să sece. Precipitațiile scăzute și căldura au dus la secarea aproape completă a lacului, ceea ce va reprezenta un dezastru pentru sectorul agricol. Atât culturile, cât și fermele de animale din zonă vor avea mult de suferit. Localnicii speră la refacerea lacului în toamnă, când ar putea ploua mai mult.

    Seceta gravă din Sicilia duce la dispariția singurului lac natural de pe insulă. Acesta a servit mult timp drept sursă vitală de apă dulce, atât în agricultură, cât și pentru faună. Sicilia a dus lipsă de precipitații timp de mai multe luni, astfel că guvernul a declarat stare de urgență după ce recoltele au fost compromise, potrivit Agrarszektor.

    Sicilia, pe cale de a-și pierde sursa de apă dulce (foto: palermo.corriere.it)

    Lacul Pergusa aproape secat. Singura sursă de apă a fermierilor sicilieni

    Lacul Pergusa, care face parte dintr-o rezervație naturală din apropierea orașului Enna din centrul Siciliei, s-a micșorat dramatic din cauza căldurii și a lipsei precipitațiilor. Potrivit lui Giuseppe Maria Amato, angajat al grupului de protecție a mediului Legambiente, lacul practic nu mai există, cu excepția unei bălți, a scris Reuters, citată de Agrarszektor. Sicilia s-a luptat mult timp cu temperaturile ridicate cauzate de schimbările climatice, stabilind un record european de căldură de 48,8 grade Celsius în 2021, iar restricțiile privind utilizarea apei și raționalizarea au fost introduse în multe orașe.

    Citește și: Un important lac din România, sursă importantă de apă pentru irigații – la un pas de a seca

    În ultimii ani, seceta a lovit în alte părți ale Europei, inclusiv în Franța și Spania, în special în regiunea mediteraneană, unde temperatura medie este acum cu 1,5 grade Celsius mai ridicată decât acum 150 de ani. Giuseppe Maria Amato a spus că Lacul Pergusa este un indicator la ceea ce suferă Sicilia din cauza schimbărilor climatice. Potrivit expertului, situația este agravată de lipsa întreținerii și sistemul de canalizare defectuos.

    Suprafața lacului este în mod normal de 1,8 kilometri pătrați și nu există râuri care curg în sau din el, dar acele zile au trecut de mult. Oamenii de știință cred că seceta amenință să afecteze definitiv biodiversitatea din jurul lacului, care găzduiește pești, moluște și alte nevertebrate, pe lângă păsările migratoare.

    Secarea completă și în lipsa refacerii lacului cu apă în toamnă ar fi cu adevărat catastrofale.

    „Secarea completă și eșecul refacerii cu apă în toamnă ar fi cu adevărat catastrofale. Trebuie să recunoaștem că schimbările climatice au un impact. Începe să provoace daune ireversibile”, a subliniat Luigi Pasotti, expert în climă.

    Citește și: Alertă: dispar lacurile. Elena Mateescu, ANM: Vorbim de secetă pedologică extinsă!

    Specialistul a afirmat că, în ultimele 12 luni au căzut doar 250 mm de precipitații în Sicilia, o regiune mai înapoiată a țării în care agricultura este cheia economiei. Deși lacul Pergusa nu este direct implicat în susținerea agriculturii locale, deficitul de apă afectează sectorul din zonele centrale, unde fermierii întâmpină dificultăți în umplerea rezervoarelor care seacă ​​sau funcționează la niveluri foarte scăzute.

    Culturile de horticole, cum ar fi piersicii și măslinii, sunt expuse riscului de a pierde producția, forțând întreprinderile să cumpere apă la prețuri foarte mari, care s-ar putea dovedi în curând nesustenabile, au declarat asociațiile locale de fermieri. Potrivit lui Gerardo Forina, șeful lobby-ului agricol Coldiretti din zona Enna, situația este absolut teribilă, mai ales pentru crescătorii de animale.

    „Nu-mi amintesc un an la fel de uscat ca anul acesta. Ne confruntăm cu pericolul de a fi nevoiți să sacrificăm animale din cauza lipsei de apă”, ua spus Gerardo Forina.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!