• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un important lac din România, sursă importantă de apă pentru irigații – la un pas de a seca

    Violina Gorcinschi -

    Lacul Mostiștea din județul Călărași, unul dintre cele mai mari lacuri din România, se confruntă cu un fenomen de secetă puternică. Totul s-a întâmplat, spun autoritățile locale, din cauza irigațiilor din zonă, pentru că apa ar fi fost extrasă fără a se completa înapoi. Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) anunță însă că, pentru prima dată după 35 de ani, a început să pompeze apă din Dunăre, iar situația urmează să fie echilibrată în perioada următoare.

    Până atunci, oamenii vor putea vedea cum în unele zone apa a secat, rămânând numai nisip și vegetație, în comuna Mânăstirea. Acum doar patru luni, locul era acoperit cu apă, iar acum a rămas doar deșert. Reprezentanții ANIF au asigurat că lacul Mostiștea va reveni la forma inițială după ce se va pompa apă din Dunăre.

    Citește și: Fermierii din zonele cu secetă riscă să rămână fără apă pe canalele de irigat

    „Pe unde ne aflăm noi acum trebuia să fie apă. Și dacă o să filmați undeva în dreapta, pasc oile. Nu mi se pare un lucru prea îmbucurător, dar să sperăm că dă bunul Dumnezeu apă și lucrurile vor intra în normal”, a declarat Marian Iancu, primarul comunei Mânăstirea.

    Situația este la fel de îngrijorătoare și în comuna vecină, Frăsinet. Fenomenul s-a răspândit și aici, iar lacul a secat pe o suprafață considerabilă. Dacă acum câteva luni oamenii puteau pescui, acum totul s-a uscat. Totuși, ANIF a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că s-a pornit stația de pompare de la Dorobanțu, astfel că apa din Dunăre va ajunge în lacul Mostiștea.

    Stația de pompare de la Dorobanțu (foto: canalsud.ro)

    Chiar și așa, nici pomparea cu apă nu a mers prea bine la început.  Stația a fost pornită marți, 18 iunie, și a funcționat pentru circa 24 de ore. Însă, din cauza unei fisuri apărute la o conductă, procesul de pompare a fost suspendat pentru ca muncitorii să poată suda. Lucrătorii au lucrat fără oprire și au reușit, joi, să repornească stația de pompare.

    În acest moment, apa din Dunăre ajunge în lacul Mostiștea cu ajutorul a trei pompe. Conducerea ANIF Călărași a transmis că, în următoarele zile, ar urma să fie angrenate în acest proces încă două pompe. Primarii comunelor din jurului lacului Mostiștea văd inițiativa de pompare a apei din Dunăre cu ochi buni și spun că această inițiativă va ajuta atât fermierii, cât și mediul.

    „Dacă mai mergeam în ritmul acesta, de secare a lacului Mostiștea, cream o catastrofă naturală, o catastrofă ecologică. Apa freatică din fântâni era într-o continuă scădere. Pentru fermieri nu numai că este o gură de aer, este un balon de oxigen, pot să spun. Pentru că am investit foarte mult în sistemele de irigații performante, iar cantitatea de apă din lac era insuficientă pentru funcționarea acestora”, a declarat Vasile Stoica, primarul comunei Dorobanțu.

    Citește și: Fermierii cer Guvernului despăgubiri de secetă de 2.500 de lei la hectar

    Oamenii speră ca lacul să ajungă la același nivel ca anul trecut.

    „Fermierii așteaptă apă cum așteptăm toți ploaia. Dacă stăm să analizăm lucrurile, din punctul lor de vedere, e un lucru foarte-foarte bun. Nu numai al lor, dacă ne gândim la apa care se va pompa în Mostiștea și să sperăm că Mostiștea va ajunge la cel puțin volumul de anul trecut”, a declarat Marian Iancu, primarul comunei Mânăstirea.

    Lacul Mostiștea are aproximativ 2.800 de hectare luciu de apă. Cea mai importantă sursă de alimentare era din Dridu, județul Ialomița, însă de aici nu ar mai veni apă pe cât ar fi necesar, pentru că unii fermieri din zonă au restricționat-o, fie pentru cultură mare, fie pentru creșterea peștelui, au precizat, pentru Canal SUD, surse din cadrul ANIF.


    Te-ar mai putea interesa

    Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații