• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța

    Violina Gorcinschi -

    Raport USDA iulie 2024 – efecte imediate. Prețurile grâului s-au prăbușit din nou atât pe plan intern, cât și pe piețele internaționale. Astăzi, luni – 15 iulie, grâul a ajuns să coste 900 de lei/tonă în portul Constanța. Pe piața europeană, tona de grâu a scăzut cu 6 euro, ajungând astăzi la 214 euro. Aceste evoluții pe piață sunt efectul ultimului raport din iulie al Departamentului de Agricultură al SUA (USDA) care și-a mărit prognoza cu 6 milioane de tone la recolta de grâu mondială.

    USDA a prezentat noi estimări privind recolta mondială de grâu, mărind producția cu 6 milioane de tone. Acest lucru a dus la scăderi ale prețurilor la această cultură pe piețele internaționale. În portul Constanța, tona de grâu este din nou sub 1.000 de lei. Cu toate acestea, prețurile la porumb și floarea-soarelui au o evoluție pozitivă.

    Raportul USDA a afectat prețurile grâului (foto: allaboutfeed.net)

    Prețurile grâului au scăzut drastic. Cotațiile în portul Constanța și pe burse

    Prețul tonei de grâu în portul Constanța a scăzut semnificativ, ajungând astăzi, luni – 15 iulie, la 900 de lei. Nici pe bursele europene lucrurile nu stau mai bine. Acum, grâul a scăzut sub 215 euro/tonă, fiind la cel mai scăzut nivel din luna aprilie încoace. Cauza este noul raport USDA care a crescut estimările privind producția mondială la 6 milioane de tone.

    Piața europeană a grâului suferă în prezent și în urma presiunii recoltei din zona Mării Negre și a prețurilor scăzute de export din Rusia și Ucraina. Și prețurile la orzul românesc au scăzut, ajungând la 785 lei/tonă.

    Citește și: Bursa de cereale. Prețul grâului în portul Constanța a coborât sub 1.000 lei/tonă. Cotații la zi

    În schimb, prețurile la porumb se mențin oarecum pe o linie de plutire, având în vedere temerile legate de o scădere a producției în Balcani și Marea Neagră. Astăzi, o tonă de porumb se vinde în portul Constanța cu 860 lei.

    Din punct de vedere meteorologic, continentul european rămâne împărțit în două de o diagonală sud-vest-nord-est, potrivit analiștilor de la Agritel, citați de Agrarheute. Vremea continuă să fie umedă și foarte instabilă în vest și aduce beneficii în primul rând porumbului, dar încetinește progresul recoltării cerealelor de iarnă și înrăutățește calitatea producției.

    În Europa de Est, seceta și canicula sunt persistente, ceea ce permite un progres rapid al recoltei, dar în același timp afectează creșterea porumbului.

    La Chicago, prețurile grâului au scăzut cu 13 cenți, până la 537 de cenți per bushel, în tranzacțiile în curs de desfășurare astăzi. În Chicago, porumbul a scăzut cu 5 cenți la 409 cenți un bushel, iar soia a scăzut cu 16 cenți la 1.049 cenți un bushel.

    Pe piața europeană futures, prețurile grâului pentru noua recoltă (septembrie) au scăzut luni cu 6 euro în tranzacțiile în curs și au scăzut la 214 euro pe tonă. Data următoare din decembrie scade cu 5,50 euro până la 223 euro pe tonă.

    Prețurile porumbului pentru contractare din august scad cu 4 euro până la 212,75 euro. Noua recoltă de porumb se tranzacționează la 206 euro pe tonă – cu 3,75 euro mai puțin.

    Pentru noua recoltă (august), semințele de rapiță au scăzut cu 6 euro în tranzacțiile în curs, la 468,50 euro pe tonă. Pentru următoarea tranzacție, din noiembrie, a scăzut cu 5,25 euro până la 474,50 euro pe tonă. În portul Constanța, aceasta este cotată la 458 euro/tonă.

    Floarea-soarelui are o evoluție bună, contractându-se la 420 dolari/tonă.

    USDA surprinde piața de grâu și declanșează o scădere a prețurilor

    Grâul a scăzut deja vineri seară, după ce USDA a raportat o creștere semnificativă de 6 milioane de tone a producției globale de grâu în perioada 2024-2025. Perspectivele globale pentru grâu pentru 2024-2025 arată o ofertă semnificativ mai mare, un consum ușor mai mare, un comerț constant și stocuri semnificativ mai mari.

    USDA a crescut producția în mai multe țări, în primul rând pentru Statele Unite, Pakistan și Canada. Prognoza de producție a Pakistanului a fost crescută cu 1,4 milioane de tone la un record de 31,4 milioane de tone. Producția Canadei va crește cu un milion de tone, până la 35,0 milioane de tone, datorită condițiilor de umiditate îmbunătățite semnificativ din provinciile Canadian Prairie.

    Citește și: Ce preț va avea grâul din Ucraina în acest an

    Pentru SUA, producția a crescut cu 3,6 milioane de tone la 54,7 milioane de tone. De data aceasta nu s-au înregistrat modificări față de luna precedentă pentru Rusia (83 de milioane de tone), Ucraina (19,5 milioane de tone) și Uniunea Europeană (130 de milioane de tone).

    Comerțul mondial cu grâu a rămas aproape neschimbat la 212,9 milioane de tone. Exporturile mai mari pentru Statele Unite, Canada și Pakistan au fost compensate de scăderi pentru UE și Turcia.

    Pentru UE, USDA a redus exporturile cu 0,5 până la 34,5 milioane de tone, pentru Rusia exporturile au rămas stabile la 48 de milioane de tone și pentru Ucraina la 11,5 milioane de tone.

    Stocurile finale mondiale pentru 2024/2025 au crescut cu 5,0 milioane de tone, la 257,2 milioane, în principal din cauza creșterilor pentru Statele Unite, China, Argentina, Pakistan și Canada, care au fost compensate cu mai mult decât reducerile care au compensat Rusia, UE și Iran.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!