• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ștefan Pădure, ARC, despre noile reguli europene de etichetare: România va pierde la export. Pe plan intern vor crește prețurile la carne și preparate din carne

    agrointeligenta.ro -

    România a căzut într-o capcană întinsă inteligent de marii jucători europeni de pe piața agroalimentară, declară Ștefan Pădure, director excutiv al Asociației Române a Cărnii. Făcând referire la noile reguli de etichetare la nivel european votate recent în Parlamentul European, reprezentantul ARC regretă că nu a existat o informare mai bună care să explice clar modul în care produsele românești vor avea de pierdut pe piața comunitară.

    Votul de miercuri din Parlamentul European conduce la noi reguli privind etichetare produselor din carne. Aceastea vor trebui să aibă specificat pe etichetă țara de origine a cărnii, iar potrivit surselor Agrointeligența, din numărul total al europarlamentarilor români, deși la un scor strâns, cei mai mulți s-au opus, realizând pericolul pentru producătorii autohtoni.

    Citiți și: Războiul etichetării: Ce spun europarlamentarii români despre obligația de a specifica țara de origine a cărnii pe fiecare produs

    Totul a pornit de la cele mai recente scandaluri alimentare – cel al cărnii de cal și al puiului cu antibiotice – ambele situații implicând, în primă fază numele țării noastre ca, în final, să se dovedească nevinovăția producătorilor români. Alții au fraudat, noi am tras ponoasele și le tragem în continuare.

    ”Mulțumesc europarlamentarilor români, mai ales celor din grupul social-democrat, care nu au ținut cont de recomandarea grupului și au votat împotriva etichetării. Sunt nemulțumit că noi, ca asociație, nu am reușit să îi convingem pe ceilalți 10 europarlamentari să voteze în interesul României. Repet, este greșeala noastră că poate nu am avut argumentele potrivite”, a declarat pentru Agrointeligența Ștefan Pădure, director executiv al Asociației Române a Cărnii.

    Pădure a explicat care sunt efectele adoptării rezoluției europene pentru înscrierea țării de etichetare pe fiecare produs cu conținut de carne. Astfel, dacă la nivel național, producătorii de la noi deja precizau proveniența acestui ingredient tocmai pentru a atrage consumatorii, la nivel european, această specificație ar putea avea efect de bumerang și va închide ușa exporturilor românești. ”Această rezoluție va deschide drum unor scumpiri. Este în defavoarea consumatorului român. Nu rezolvă niciuna dintre problemele emoționale care au fost ridicate în ultima perioadă. De exemplu, scandalul englez al cărnii de cal din lasagna. Cine va face fraudă, va continua să scrie că e carne de vita din Franța și nu carne de cal din România”, a declarat Ștefan Pădure.

    ”Țările puternice vor să își păstreze propriile piețe”

    El a precizat că inițiativa de etichetare vine ca o mănușă țărilor puternice: Franța, Germania, Italia sau Austria. ”România va fi net defavorizată pentru că nu are încă un brand de țară puternic în zona agroalimentară. Îmi pare rău, dar suntem ca în Ferma Animalelor: unii sunt mai egali decât alții și vom arăta către rudele mai sărace precum România sau Polonia. Țările puternice vor să își păstreze propriile piețe. De asta au făcut această rezoluție, de asta au inventat scandalul cărnii de cal sau al antibioticelor din pieptul de curcan. Chiar dacă statele mici, precum România, se dovedesc nevinovate, scandalul mediatic rămâne și impactul e imposibil de atenuat”, spune directorul ARC.

    ”Costurile vor crește foarte mult”

    Tranșant, el expune adevărul dur de care se vor lovi produsele românești pe piața UE. ”Dacă am trece carne din România pe un cârnat ce se vinde în Marea Britanie, nu-l va mai cumpăra nimeni. Tocmai din cauza acestor scandaluri, consumatorul nu mai are încredere. În plus, vom deschide o cutie a Pandorei. Vom vrea să știm de unde este piperul din nu știu ce produs și tot așa. Vom ajunge să avem o etichetă cât un caiet legat de produs cu sfoară. Costurile vor crește foarte mult. Trasabilitatea se face și acum, este obligatorie, dar este accesibilă doar la cerere sau în cazuri unor situații de criză”, explică Ștefan Pădure.

    Ca și efect generalizat, România nu câștigă nimic. ”România va pierde la export pe de o parte. Iar intern, vor crește prețurile la carne și preparate din carne, iar consumul va fi și mai afectat pe o piață în care consumul de carne și preparate este oricum la jumătate față de țările dezvoltate din UE. La preparate, dacă venim cu o creștere de costuri de 20% să spunem, pe fondul unui TVA oricum uriaș, am omorât producătorii români. Din punct de vedere al siguranței alimentare nu se schimbă nimic, aceasta etichetare nu schimbă nimic„, a concluzionat Ștefan Pădure.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!