• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață

    Violina Gorcinschi -

    Untul făcut din aer, fără lapte. O companie americană a reușit să producă unt făcut din aer, fără lapte. Start-up-ul din SUA, susținut de miliardarul Bill Gates, a anunțat că este în curs de a obține aprobare de comercializare pentru noile alternative la unt, înghețată, cașcaval și lapte, care ar avea același gust ca cele produse cu ajutorul animalelor. Acest lucru ar reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

    Un  start-up din statul California, SUA, a anunțat că, prin elaborarea unui proces complex, a eliminat nevoia de animale în producția de unt, reușind să creeze produse care să imite perfect gustul, potrivit The Guardian.

    Untul făcut din aer în laborator – alternativă la producția animală

    Savor, companie susținută de miliardarul Bill Gates, a efectuat experimente în crearea de alternative fără lactoză pentru înghețată, cașcaval și lapte prin utilizarea unui proces termochimic care permite formarea de molecule de grăsime, creând lanțuri de dioxid de carbon, hidrogen și oxigen. Compania a anunțat acum că a trecut la o alternativă de unt fără implicarea animalelor.

    Cei de la Savor au spus că produsele vor avea o amprentă de carbon semnificativ mai mică decât cele din producția animală. „Untul” ar putea avea o amprentă de carbon mai mică de 0,8 grame CO2 echivalent per calorie, în timp ce un unt nesărat obișnuit, cu 80% grăsime, are o 2,4 grame CO2 per calorie.

    Citește și: Elveția, prima țară din Europa unde se va produce carne în laborator

    „În prezent, suntem în etapa pre-comercială și lucrăm la obținerea aprobării pentru a putea vinde untul. Nu ne așteptăm să înaintăm cu procesul până în 2025”, a spus Kathleen Alexander, directorul executiv al Savor.

    Alternativele la carne și lactate pare că au câștigat din ce în ce mai mult în popularitate în ultimii ani, dar nu pot concura cu produsele clasice din punctul de vedere al gustului. Reprezentanții Savor promit că ultimele rezultate imită gustul untului.

    „Până acum, am avut standuri de degustare cu zeci de oameni. Ne așteptăm să realizăm un panel mai formal ca parte a eforturilor noastre de comercializare și extindere”, a adăugat Alexander.

    Bill Gates promovează untul făcut din aer (foto: nypost.com)

    Bill Gates, susținătorul inițiativei de producție a alimentelor în laborator

    Întrebarea este acum dacă oamenii vor fi dispuși să consume astfel de grăsimi sintetice. Pentru companiile care se ocupă de astfel de produse ar putea reprezenta o mare provocare să îi convingă pe consumatori să renunțe la carnea și produsele lor lactate preferate în favoarea unor alimente „experimentale”.

    Citește și: Carnea de pui produsă în laborator a început să fie comercializată legal în SUA

    „Ideea de a trece la grăsimi și uleiuri produse în laborator ar putea părea stranie la început, însă potențialul lor de a reduce amprenta de carbon este imens. Valorificând tehnologiile și procesele verificate, suntem cu un pas mai aproape de a ne atinge obiectivele de climă. Procesul de producție nu emite gaze cu efect de seră, nu necesită utilizarea terenurilor agricole și nu se consumă nici o miime din necesarul de apă pe care agricultura tradițională îl folosește. Și cel mai important lucru – are un gust foarte bun, ca cel real pentru din punct de vedere chimic, este”, a declarat Bill Gates pe blogul său.

    Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. efectivele industriale de animale, care sunt folosite pentru întreaga producție de carne și lapte, produc 14,5% din producția globală de gaze cu efect de seră.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an