• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pomi și arbuști care nu se plantează niciodată lângă casă

    Violina Gorcinschi -

    Pomi și arbușit care nu se plantează niciodată lângă fundația casei sau în apropierea altor clădiri. Mai ales din cauză că dezvoltă un sistem radicular foarte puternic, aceste specii sunt considerate cu risc pentru ceea ce înseamnă structura unei clădiri,fiind recomandă plantarea loc la o distanță minimă de fundația imobilelor.

    Plantarea unor flori, arbuști sau pomi nepotriviți prea aproape de casă poate avea efecte dezastruoase pentru fundație, pereți și acoperiș. De vină este sistemul lor radicular foarte dezvoltat, lăstarii sau modul foarte agresiv de creștere.

    Pomi și arbuști care nu se plantează lângă casă. Mălinul

    Mălinul nu este o opțiune populară în peisagistică, însă se găsește des în gospodăriile oamenilor. Unii oameni preferă această plantă datorită florilor sale albe plăcute la vedere, iar alții, grație parfumului pe care îl emană. Tocmai de aceea, nu se recomandă plantarea acestora sub geamurile casei deoarece mirosul poate provoca dureri de cap.

    În ceea ce privește fundația, mălinul este dăunător din cauza rădăcinilor puternice care se pot răspândi în părți pe o distanță de până la 12 metri, neoprite de eventualele obstacole. De aceea, se recomandă plantarea mălinului departe de casă sau de fundația alto clădiri.

    Pomi care nu se plantează lângă casă. Salcia

    Salcia este unul dintre arborii care nu se plantează lângă casă, lângă fundația acesteia. Rădăcinile unor specii de salcie se pot răspândi până la 20 m și pot deteriora, printre altele, fundația unei clădiri. Desigur, la alte soiuri de salcii, creșterea rădăcinilor este mai restrânsă.

    Dacă se dorește plantarea sălciilor în curte, problemele cu fundația pot fi evitată cu ajutorul unor bariere restrictive pentru rădăcini. La salcie, această barieră trebuie să aibă cel puțin un metru înălțime.

    Nucul – nu se plantează lângă casă (foto: friendsofgreenspring.org)

    Arbori care nu se plantează lângă casă. Nucul

    Nucii au producții sănătoase și utile și oferă multă umbră vara, fiind o opțiune bună de plantat în curte. Sub nicio formă, însă, aceștia nu se plantează lângă casă deoarece pot pune în pericol fundația, pereții și acoperișul clădirilor.

    Distanța indicată pentru plantarea nucilor este de 8 metri față de orice imobil. Astfel, fundația va fi protejată de distrugere, iar acoperișul de umbra constantă pe care o va crea coroana răspândită a pomului, determinând creșterea mușchilor pe acoperiș.

    Citește și: Pământul de sub nuc. Toxicitatea solului din jurul unui nuc – soluții

    Arbuști care nu se plantează niciodată lângă fundația casei. Zmeură și mure

    Rădăcinile arbuștilor de zmeur și de mur, deși relativ mici, sunt capabile de multe stricăciuni. Desigur, nu sunt la fel de puternice ca cele ale copacilor mari, dar cresc destul de agresiv. Pot dăuna în special fundațiilor care au deja deteriorări.

    Murul și zmeurul nu se plantează direct lângă casă. Ca un compromis, se pot amplasa foi de metal în găurile de plantare pentru a direcționa creșterea rădăcinilor. Acest truc poate fi folosit și în cazul în care zmeura sau murele se plantează lângă grădina de legume sau flori.

    Ce nu se plantează lângă casă – cătina (foto: mierepenet.ro)

    Arbuști care nu se plantează lângă casă. Cătina

    Boabele de cătină conțin de 12 ori mai multă vitamina C decât portocalele. Sunt, de asemenea, o sursă de acizi grași Omega-7. Fructele sunt foarte sănătoase, iar din acestea se pot care face ceaiuri delicioase, băuturi din fructe și alte deserturi.

    Cătina are, totuși, un dezavantaj semnificativ: rădăcinile sale cresc atât de mult încât pot distruge cu ușurință fundația, cărările de grădină și gazonul. Cea mai bună opțiune este plantarea cătinii în afara grădinii. E bine de știut că soiurile de grădină nu produc atât de mulți lăstari ca soiurile sălbatice.

    Arbuști care nu se plantează lângă casă. Liliacul

    Liliacul parfumat oferă o priveliște încântătoare și un parfum îmbietor, însă nu sunt fără dezavantaje. În fiecare an nu doar coroana se dezvoltă, ci și rădăcinile care riscă să compromită fundația  imobilelor din imediata proximitate. Pericolul este și mai mare în cazul în care fundația clădirii este făcută din cărămizi sau pietre. În cazul fundației monolite din beton armat, rădăcinile de liliac sunt inofensive.

    De regulă, se recomandă plantarea liliacului la o distanță de cel puțin 5 metri de casă.

    Citește și: Top 20 culturi profitabile pe suprafețe mici

    Arbuști care nu se plantează niciodată lângă fundația casei. Măceșul

    Măceșul este o altă plantă cu flori frumoase și parfumate, dar care nu se plantează sub ferestre sau lângă pereții casei, tot din cauza creșterii rădăcinilor și lăstarilor. La fel ca în cazul fundației monolite, măceșul nu dăunează fundației în lipsa unor mici fisuri în structură (caz în care se poate agrava situația).

    Măceșul se plantează la o distanță de circa 1-1,5 metri de clădiri.

    Vița de Canada (foto: florastore.com)

    Ce nu se plantează niciodată lângă fundația casei. Viță de canada

    O plantă populară care este adesea folosită în plantările verticale decorative este vița de Canada – Parthenocissus quinquefolia, cunoscută și ca viță sălbatică de Canada. Aceasta maschează cu ușurință pereții și gardurile inestetice, însă pătrund cu ușurință în crăpături.

    În plus, creșterea este foarte rapidă și, după câteva sezoane, vegetația va acoperi ferestrele și orificiile de ventilație. Modul de evoluție al acestui tip de plantă poate chiar provoca deteriorări la pereți. De aceea, nu se recomandă plantarea lângă clădiri.

    Trompeta cățărătoare

    Ce nu se plantează niciodată lângă fundația casei. Trompeta cățărătoare

    Trompeta cățărătoare sau Campsis aduce multă frumusețe în grădină în timpul înfloririi, însă este periculoasă în apropierea grădinilor. Atât rădăcinile, cât și lăstarii aerieni sunt capabili să pătrundă în cele mai mici găuri și să distrugă fundația.

    Dacă se dorește, totuși, plantarea acesteia în grădină, este nevoie de spaliere separate care să îi pună în valoare frumusețea și să nu dăuneze clădirilor din jur.

    Tuia lângă casă (foto: brisbaneplantnursery.com.au)

    Ce nu se plantează niciodată lângă fundația casei. Tuia

    Rădăcinile de tuia pot distruge gazonul, grădina de flori din apropiere și chiar pot deteriora fundația. Pentru a evita necazurile, tuia se plantează puțin mai departe aceste locuri, ținând cont de dimensiunea plantei adulte. Cu cât tuia adultă este mai mare, cu atât distanța trebuie să fie mai mare.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!