• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 20 culturi profitabile pe suprafețe mici

    agrointeligenta.ro -

    Cele mai profitabile culturi pe suprafețe mici în 2021 sunt în atenția celor care doresc să investească în agricultură. An de an, lista culturilor agricole care aduc cele mai mari profituri se modifică, iar Agrointeligența vă prezintă care sunt acestea pentru anul 2021.

    Topul celor mai profitabile culturi a fost extins pentru a cuprinde nu doar culturi de câmp, dar și plantații de pomi fructiferi sau legume la solar. De subliniat că înainte de a investi într-o cultură agricolă, indiferent de suprafață, trebuie să aveți în vedere un plan de afaceri care să vizeze mai ales valorificarea recoltei. Nu vă este de folos dacă obțineți o producție bună dar pe care nu reușiți să o vindeți, să o contractați pe un preț bun. De aceea, o mare parte din profitabilitatea unei culturi depinde în primul rând de dumneavoastră!

    Cele mai profitabile culturi: Zmeurul

    Zmeura este o cultură profitabilă care se menține în top și în 2021. Deși numărul cultivatorilor a crescut, zmeura continuă să aibă un preț bun, de 15-16 lei pe kilogram, chiar 17 lei la final de sezon. Avantajul major al culturii este că aduce producții mari de 8-12 tone de fructe la hectar (chiar mai mult în anii buni, la tehnologii avansate), fără mari bătăi de cap. Durata de viață a unei plantații de zmeură este de 8-10 ani, în funcție de soi și de modul în care este îngrijită cultura.

    Mai multe informații despre cultura de zmeur găsiți și în articolele:

    TOP 10 SOIURI DE ZMEURĂ pentru O PLANTAȚIE PROFITABILĂ!

    Ce SUBVENȚIE plătește APIA pentru un hectar de ZMEURĂ!

    Este vremea să plantați zmeurul! Sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru obținerea unei culturi productive!

    Cele mai profitabile culturi: Cătina

    În topul celor mai profitabile culturi, cătina se consolidează în 2021 prin faptul că se bucură de o mare atenție ca produs secundar în multe preparate sănătoase. Fructele de cătină sunt apreciate în prepararea sucurilor, se pot consuma în stare proaspătă și fac furori în amestec cu miere și alte produse ale stupului. Producția de cătină de pe un hectar ajunge la 10-15 tone, iar la export, fructele se vând la un preț de 2-3 euro pe kilogram, în funcție de calitate. Valoarea crește la sucul de cătină care se vinde cu 50 de lei litrul. Costurile cu înființarea și întreținerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro.

    Mai multe informații despre cultura de cătină găsiți și în articolele:

    Secretul unei producții record de cătină bio. Fost bijutier, Nicolae Bratosin tratează plantația ca pe-o nestemată și este decis să nu mai vândă la export

    Sfaturi utile pentru cei care vor să cultive cătină

    Cătina albă rămâne una dintre cele mai profitabile culturi agricole: Un bucovinean a investit 1.000 de euro și acum câștigă anual de zece ori mai mult

    Catina cultura profitabila 2019

    Cele mai profitabile culturi: Alunul

    Alunul este cultura profitabilă care stârnește cel mai mare interes în 2021. A crescut cererea, iar cei care au plantații pe rod spun că prețul este de 15 lei pe kilogramul de alune în coajă și 50 de lei dacă se vinde numai miezul. Investiția într-un hectar de alun este de circa 2.500 de euro la hectar, cu tot cu irigații, iar producția este de 1,5-2 tone la hectar când plantația ajunge pe rod, din anul al șaselea. În cazul alunului, durata de viață și de producție este de 50-70 de ani.

    Mai multe informații despre cultura alunului găsiți și în articolele:

    AFACERE PROFITABILĂ: Cât costă înființarea unui hectar de plantație cu aluni!

    Tratamente-cheie pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la cultura alunului

    Cea mai mare plantație de alun din România, înființată de un grup de italieni. Toată producția se exportă pentru prepararea bomboanelor de lux

    Cele mai profitabile culturi: Nucul

    Cultura nucului continuă să fie printre cele mai profitabile, cu un câștig anual de minim 10.000 de euro la hectar după ce nucii intră pe rod. Investiția într-un hectar cu nuci este de 1.500-1.600 de euro dacă se merge pe soiurile franțuzești, mai productive, care aduc anual producții de 10 tone la hectar. Prețul mediu pentru nuca în coajă este de 12 lei.

    Mai multe informații despre cultura nucului găsiți și în articolele:

    Ghid pentru înființarea plantației de nuci: schemă, distanțe, costuri, producție la hectar

    Ce subvenție plătește APIA pentru UN HECTAR DE LIVADĂ DE NUCI!

    Combaterea bolilor şi dăunătorilor la nuc, înainte și după intrarea pe rod

    Cele mai profitabile culturi: Cireșul

    Plantația de cireș este cea mai profitabilă investiție în sectorul pomiculturii. Cireșele au mare căutare, mai ales cele timpurii care ajung să aibă prețuri și de 100 de lei pe kilogram în piețe. În plin sezon, anul trecut prețul cireșelor n-a coborât sub 10 lei pe kilogram. Investiția minimă într-o plantație intensivă de cireș este de 20.000 de euro, cu tot cu sistem de irigații. Producția poate ajunge la 30, chiar 35 de tone la hectar, ceea ce face ca profitul, chiar și la prețuri minime de 5-6 lei pe kilogram, să poată ajunge la 50.000 de euro pe hectar.

    Mai multe informații despre cultura cireșului găsiți și în articolele:

    SUPER-SOIUL DE CIREȘE: Rodește în luna mai și are o PRODUCȚIE EXCELENTĂ LA HECTAR!

    10 soiuri românești de cireș pentru înființarea unei livezi cu fonduri europene

    Livada intensivă de cireș – o afacere profitabilă. Cât costă investiția la hectar și care sunt soiurile cu care pomicultorii pot da lovitura la export

    Cele mai profitabile culturi: Caisul

    Cultura caisului cunoaște o nouă etapă în România. Aceste fructe aproape au dispărut de pe piață, așa că producătorii care au livezi de caiși spun că cererea este uriașă, iar prețurile sunt, în medie, de 10 lei pe kilogram. Costurile pentru o plantație de cais sunt similare cu cele de la cireș, la fel și producțiile.

    Cele mai profitabile culturi: Piersicul

    Cele mai profitabile soiuri de piersic s-au dovedit în ultimii ani cele care dau fructe aplatizate. Piersicile turtite sunt comercializate în marile rețele comerciale și au avantajul că sunt mai ușor de depozitat și își mențin aspectul comercial mai mult timp. În România, soiurile autohtone de piersici turtite au ajuns să dea producții și de 25 de tone la hectar, prețul lor pornind de la 5 lei pe kilogram.

    Mai multe informații despre cultura piersicului găsiți și în articolele:

    Soiurile românești de piersici turtite: Dau producții bune, iar fructele sunt foarte cerute de hipermarketuri!

    Ce stropiri se fac la piersic și cais pentru a combate bolile și dăunătorii

    Pomii pitici, soluția găsită de americani pentru a crește profitul livezilor de caiși și piersici

    Cele mai profitabile culturi: Roșiile

    Roșiile sunt cele mai profitabile legume care se pot cultiva atât în câmp, cât și în solar. Cele mai căutate sunt roșiile din soiuri inedite – roșiile negre sau roz, roșiile galbene sau roșiile cherry. În ultimii ani, cele mai bune vânzări au fost înregistrate de producătorii care au ieșit cu roșiile devreme și de cei care au mizat pe soiuri românești, precum Inimă de bou. Prețul pentru un kilogram de roșii pornește de la 2 lei, iar producția în solar poate ajunge la 60-80 de tone, dacă se face tehnologie intensivă. În medie, însă, la solar se obțin cam 20-40 de tone la hectarul de roșii. Între minusurile acestei culturi includem investiția într-un solar care pornește de la 10.000 de euro, dar și concurența mare pe piață și pretențiile culturii.

    Mai multe informații despre cultura roșiilor găsiți și în articolele:

    CULTURA DE ROȘII CHERRY, AFACERE CU PROFIT ȘI PE TIMP DE IARNĂ!

    CUM SE OBȚIN SEMINȚELE DE ROȘII. Tehnica folosită la STAȚIUNEA DE LEGUME DE LA BUZĂU!

    ROȘIILE PENTRU DIABETICI – cultura profitabilă din SOLARUL SOȚILOR BARONESCU

    10 sfaturi pentru o recoltă bogată de roșii

    10 greșeli frecvente în cultivarea roșiilor

    Tratamente bio pentru cultura de roșii: Stropiri fără chimicale contra manei sau a putregaiului cenușiu

    Roșiile care ne fac mai buni. Sunt cultivate la Boteni de doi tineri care au dat peste cap tot ce știam despre micile afaceri la țară

    Cele mai profitabile culturi: Lavanda

    Lavanda este profitabilă și în 2021. Pe forumurile de cultivatori, fiecare articol care promovează lavanda este primit cu mare revoltă pe motiv că deja există concurență. Cultura lavandei este mai departe căutată pentru că un hectar se poate înființa cu 6.000 de euro, plantele nu pun mari probleme de tehnologie, iar valorificarea florilor de lavandă se poate face aproape tot timpul anului sub formă de buchete proaspete, de flori uscate, de ulei de lavandă, de siropuri etc. Depinde numai de dumneavoastră cât reușiți de bine să vindeți recolta de lavandă.

    Mai multe informații despre cultura lavandei găsiți și în articolele:

    AFACERE PE UN HECTAR: Care este CEL MAI BINE VÂNDUT PRODUS al unei PLANTAȚII DE LAVANDĂ!

    CULTURA DE LAVANDĂ: între înființarea plantației și PROCESAREA PRODUCȚIEI!

    Afacerea cu lavandă. Investiție de 10.000 de euro la hectar și profit din al treilea an de cultură

    Vrei să cultivi lavandă? Uite care sunt cele mai profitabile soiuri de lavandă

    Tunderea lavandei: ghid complet pentru tăierea tufelor

    Cele mai profitabile culturi: Șofranul

    Șofranul este cea mai nouă cultură profitabilă, fiind în atenția micilor fermieri abia de câțiva ani. Deocamdată nu avem plantații de șofran pe suprafețe mari, cei care au investit în cultură rezervându-i numai sute, maxim câteva mii de metri pătrați. Chiar și așa, profiturile sunt frumoase la 10-12 euro pe gramul de șofran uscat. Importante sunt și veniturile din comercializarea bulbilor care au un preț mediu de 5 lei bucata, fiind fermieri care dau bulbii și cu 1,5-2 lei bucata.

    Mai multe informații despre cultura șofranului găsiți și în articolele:

    Cum se cultivă șofranul: O tânără din Arad învață să facă profit cu cel mai scump condiment din lume

    AURUL ROȘU, cultivat în Caraș-Severin. CULTURA aduce venituri de 22.000 DE EURO LA HECTAR!

    CULTURĂ mai valoroasă DECÂT AURUL: se cultivă în România și PRIMEȘTE SUBVENȚIE DE LA APIA!

    Cele mai profitabile culturi: Broccoli

    Broccoli este profitabil în România unde a început să se caute și leguma proaspătă, nu numai cea congelată, adusă din import. Cultivatorii de broccoli aduc sămânța din afară și spun că această cultură nu este pretențioasă și rezistă bine până iarna târziu. Un kilogram de broccoli se vinde cu 3-5 lei direct de la producător, iar de pe un hectar se pot recolta 10-15 tone.

    Mai multe informații despre cultura de broccoli găsiți și în articolele:

    Profit din cultura de broccoli: O tânără culege recolta de sub zăpadă!

    Idei de afaceri în agricultură: cultura de broccoli

    Cultura de broccoli, leguma-minune pe care fermierii bio o vând cu 7 lei bucata. Legumicultor: Cheia profitabilității sunt semințele de calitate și plantarea lor la timp

    Cele mai profitabile culturi: Căpșunul

    Cultura căpșunilor este una câștigătoare pentru cei dispuși să muncească un pic mai mult. Tehnologia, fie că este vorba de căpșuni în câmp sau la solar, implică investiție în stoloni și multă muncă manuală. Recolta are însă căutare și este ușor de vândut chiar și în plin sezon. Atenție însă la alegerea soiului pentru a avea căpșuni parfumate, cu gust, dar și care se rezistă la transport și pe tarabe.

    Mai multe informații despre cultura căpșunului găsiți și în articolele:

    CULTURA DE CĂPȘUNI: Lecția unui fost polițist pentru NOII CULTIVATORI!

    FERTILIZAREA CĂPȘUNULUI de la pornirea în vegetație PÂNĂ LA COACEREA FRUCTELOR!

    Ce SUBVENȚIE plătește APIA pentru un hectar cultivat cu CĂPȘUNI

    Înființarea unei culturi de căpșun: 5 reguli de bază pentru a obține un maxim de producție

    Cele mai profitabile soiuri de căpșuni aduc venituri cel puțin 22.000 de euro/hectar

    Idei de afaceri: plantația de căpșuni cu fonduri europene. Povestea de succes a familiei Butură din Stremț

    Cele mai profitabile culturi: Porumbul dulce

    La porumbul dulce, părerile sunt împărțite. Pentru a avea cu adevărat profit trebuie să ai un plan de vânzare a acestei varietăți de porumb. De multe ori în piață se vinde porumb furajer etichetat ca fiind porumb dulce, așa că trebuie să convingi clientul de calitatea mărfii. La porumbul dulce, producțiile sunt un pic mai mici, dar se pot obține 5-6 tone la hectar fără mari bătăi de cap, dar cu ceva irigații. Prețul poate fi în jur de 10-12 lei pe kilogram la vrac sau 0,5-1 leu pe fiecare știulețe dacă vindeți în piață, cu bucata. Pe suprafețe mici, porumbul poate fi cultivat cu lucrări manuale, dar la suprafețe mai mari aveți nevoie de utilaje agricole.

    Mai multe informații despre cultura porumbului dulce găsiți și în articolele:

    Profesorul căruia nu-i este rușine să vândă în piață: ”De la porumbul dulce am un profit de 5.000 de lei/ha”

    Cultura de porumb zaharat – afacerea cu care o fermă din Dolj a cucerit piața. Boabele dulci de la Poiana Mare fac furori pe litoral

    Reţeta de îmbogăţire din agricultură a lui Gyori Miklos: porumbul dulce

    Cele mai profitabile culturi: Salata

    O cultură profitabilă la solar, salata aduce primii bani frumoși la începutul anului. Nu este deloc greu de cultivat, dar are nevoie de apă și de căldură pentru a avea o recoltă timpurie de calitate. Căpățâna de salată ajunge și la 5 lei bucata în piețe, cu un preț mediu de 2-3 pe căpățână pentru tot anul. Căutați semințele de salată care se ține bine și nu este sensibilă la boli sau manipulare și transport.

    Mai multe informații despre cultura salatei găsiți și în articolele:

    Cele mai profitabile soiuri de salată: Se caută mai ales varietățile care se țin bine ambalate la pungă sau caserolă

    Cum a ajuns un legumicultor din Ialomiţa să vândă salată în hipermarket

    CULTIVAREA SALATEI ÎN SOLAR: De la răsaduri sănătoase, LA SOIURI PROFITABILE ȘI PRODUCȚII MARI

    Cele mai profitabile culturi: Sparanghelul

    La fel ca la broccoli, o cheie a profitului cu sparanghel este clientela potrivită. Investiția în plantația de sparanghel este de minim 2.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați. Se pun cam patru coroane de sparanghel la metrul liniar cu o distanță între rânduri de un metru și jumătate pentru că în anul 2 crește până la 1,6 metri și îi trebuie spațiu. Ca și lucrări de îngrijire, sparanghelul are nevoie doar de plivirea buruienilor. Prima recoltă consistentă se obține în anul trei, dar se poate consuma și în anul doi dacă planta s-a dezvoltat în condiții bune. La o cultură de sparanghel intrată pe rod se poate obține până în 1.000 de kilograme, cu o medie de 600-700 de kilograme. Cu aceste calcule, la o producție minimă de 600 de kilograme la 1.000 de metri pătrați de plantație și un preț mediu de 40 de lei/kg, încasările se adună la 24.000 de lei, adică aproximativ 5.000-5.500 de euro.

    Mai multe informații despre cultura sparanghelului găsiți și în articolele:

    Cultivarea sparanghelului – provocarea anului! Sfaturile fraților Toma care dețin o plantație de 3.500 de metri pătrați

    Afacere-bombă pe suprafețe mici: Cultura de sparanghel aduce profit tot mai mare pe o piață în care cererea se dublează de la an la an

    Sparanghelul – leguma a cărei producţie poate trece de 100 tone la hectar

    Cele mai profitabile culturi: Ardeii iuți

    Cultura ardeilor iuți are avantajul că nu are nevoie de teren, putând reprezenta o afacere chiar și pe un balcon mai spațios. Se caută mai ales ardeii exotici, pentru care sămânța o găsiți numai afară și care ajunge să coste și zece euro pliculețul. Ardeii iuți se pot vinde la bucată sau în caserole, la un preț de 3-5 lei per ardei la soiurile valoroase. Cultura nu poate reprezenta o afacere în sine decât dacă este extinsă, dar pentru un venit suplimentar făcând ceea ce vă place, merită efortul.

    Mai multe informații despre cultura ardeilor iuți găsiți și în articolele:

    Un timișorean cultivă cei mai iuți ardei din lume: Soiuri precum Jalapeno sau Habanero îi aduc un profit anual de mii de euro

    Semințe profesionale de legume: Soiuri de ardei iute în care merită să investești!

    Cele mai profitabile culturi: Menta

    2020 va continua să aducă profit pentru cultivatorii de mentă. Cultura este bănoasă pentru că nu are nevoie de mult teren și are spor tot timpul anului. Dacă vreți să porniți un business adevărat, alegeți soiuri de mentă cu aspect comercial și cultivați și alte plante aromatice. În general, o cantitate de 100-200 de grame de mentă se vinde cu 5-10 lei către restaurante sau baruri, cantitățile mai mari putând fi livrate către producătorii de ceaiuri, de uleiuri volatile sau chiar către hipermarketuri. Și în piețe, menta o duce bine, iar așa cum bănuiți, cultivarea ei nu este deloc una dificilă.

    Mai multe informații despre cultura mentei găsiți și în articolele:

    Idei de afaceri: Cultivarea mentei, o soluție pentru a obține profit de pe suprafețe foarte mici

    Menta olandeză bate izma românească: Un ilfovean face profit cu o plantație de 1.000 de metri pătrați

    Un cultivator american de mentă: Această cultură este o provocare pentru orice fermier

    Cele mai profitabile culturi: Mangold

    Mangoldul nu este o cultură foarte cunoscută, dar este valoroasă prin faptul că este apreciată de persoanele care au adoptat un stil de viață sănătos. Se caută și de către cei care produc sucuri naturale presate la rece și care de multe ori sunt utilizate în curele de detoxifiere. O legătură de Mangold bio de 200-400 grame costă 5 lei și, mai nou, mangoldul produs în România este comercializat și în hipermarketuri.

    Mai multe informații despre cultura de mangold găsiți în articolul: Cultura de Mangold – o adevărată mină de aur pentru fermierii mici care fac agricultură bio

    Cele mai profitabile culturi: Varza Kale

    Varza kale este vedeta sucurilor detoxifiante și a salatelor sănătoase. O plantație de kale poate fi o idee de afaceri, mai ales că nu este o cultură dificilă. Mare grijă la dăunători și la perioadele de secetă. Pe piața din România nu există încă mulți cultivatori de kale, iar cine a început această cultură are contracte încheiate pentru predarea recoltei. Este un început bun acesta de a găsi prima dată piața, de a negocia prețul și apoi de a înființa plantația.

    Pentru mai multe informații despre cultura de varză kale vă recomandăm articolul: Cum se cultivă varza kale – sfaturi de la fermierul care a adus primele semințe în România

    Cele mai profitabile culturi: Murul

    Nu degeaba am lăsat murul la coada clasamentului pentru culturi profitabile în 2021. Numărul celor care au înființat culturi de mur este în creștere și condițiile de a intra cu producția în retail sunt drastice. Sunt deja fermieri care au 3-5 hectare pe rod și care se plâng că nu au unde să desfacă toată producția. În medie, un preț corect pentru mure ar fi 10-12 lei, dar sunt fermieri care se mulțumesc și cu 5 lei dacă văd că nu au ce face cu recolta. Pentru a face față pieței, investiți într-o camera cu frig unde să țineți fructele până la livrare, dar și într-un sistem de sortare și de ambalare care să facă mai ușoară vânzarea. Iar ca sfat: nu alergați după marii comercianți, ci căutați să intrați într-o piață locală sau să vindeți la târguri. O idee pentru a face bani din fructele care nu mai au aspect comercial este producerea vinului de mure.

    Mai multe informații despre cultura murului găsiți și în articolele:

    AFACEREA CU MURE ÎN 2017: venituri anuale CONSIDERABILE pe HECTAR chiar și ÎNTR-UN AN PROST!

    Secretele unei afaceri profitabile cu mure sau cum obții o recoltă de 50.000 de euro la hectar!

    Articolul despre cele mai profitabil culturi agricole a fost actualizat pe 7 ianuarie 2021!


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!