Legea arendei cu contracte pe minim 7 ani ar putea intra în vigoare din acest an
Roxana Dobre -Legea Arendei modificată pentru contracte de minim șapte ani este unul dintre proiectele care se vor afla în atenția parlamentarilor în noua sesiune care va începe în toamnă. Președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu și-a exprimat speranța că va putea trece această lege în noua sesiune parlamentară, ceea ce ar însemna că fermierii vor încheia contracte după noua legislație chiar din acest an.
Adrian Chesnoiu, prim-inițiator al celui mai nou proiect legislativ pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil, care a fost depus pe 16 aprilie la Senat pentru dezbatere în regim de urgență, speră ca acesta să treacă de votul Parlamentului în noua sesiune și să devină lege.
Citiți și: Legea arendei a fost depusă din nou în Parlament pentru contracte de arendă pe minim 7 ani
Adrian Chesnoiu: Sper ca în viitoarea sesiune parlamentară să putem trece Legea Arendei
Adrian Chesnoiu și-a exprimat speranța că în noua sesiune parlamentară va reuși să treacă proiectul de modificare pentru Legea Arendei.
”Sper ca în viitoarea sesiune parlamentară să putem trece Legea Arendei, un act normativ extrem de important pentru fermieri întrucât asigură predictibilitate și facilitează investițiile pentru îmbunătățirea calității terenurilor în vederea creșterii randamentului activităților agricole”, a spus Adrian Chesnoiu la Olt TV.
Citiți și: Legea arendei a fost respinsă la votul final. Au lipsit doar 2 voturi pentru ca legea să treacă
Președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților a amintit și care sunt modificările care ar urma să fie votate în Parlament.
”Principala modificare pe care o susținera faptul că acest contract de arendă era încheiat pe o perioadă minimă de șapte ani. Am pornit de la ideea că implementarea unui proiect cu fonduri europene, unde fermierii noștri se îndreaptă în principal durează cam șapte ani. De partea cealaltă am avut în vedere investițiile în sisteme de irigații pentru că atunci când faci investiții într-o astfel de infrastructură la nivelul fermei trebuie să ai în vedere recuperarea investiției respective și dacă fermierul astăzi merge să facă un sistem de irigații mâine vine proprietarul și dă terenul lui unui alt fermier să îl lucreze și atunci nimeni nu investea în sistemele de irigații care vedem în această perioadă cât de utile ne sunt chiar dacă statul face eforturi mari pentru reabilitarea infrastructurii principale. Sunt două dintre motivele care stau la baza justificării necesității creșterii perioadei contractului de arendă”, a spus oficialul parlamentar.
Reamintim că Legea arendei modificată, care ar fi introdus o perioadă de minim șapte ani pentru contractele de arendă, respectiv interzicerea subarendării totale sau parţiale, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi, a picat la votul final din 9 aprilie, din plenul Camerei Deputaților. Lege organică, actul normativ ar mai fi avut nevoie doar de două voturi pentru a trece. Inițial, pe 3 octombrie 2023 proiectul fusese declarat neconstituțional în ansamblul său, după cum a decis Curtea Constituțională a României care a analizat sesizările de neconstituționalitate pentru Legea pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil.
Ulterior, Legea arendei a fost depusă din nou în Parlament având ca prevedere principală introducerea unei perioade minime de șapte ani pentru contractele de arendă. Inițiativa îl are drept co-inițiator pe președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, care semnează actul normativ alături de alți 11 colegi deputați din PSD.