• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mărturie din miezul focarelor de pesta oilor: Suntem terminați! Boala le omoară lent, prima dată pierd greutate!

    Violina Gorcinschi -

    Pesta micilor rumegătoare i-a lovit puternic pe oierii tulceni. Într-o singură localitate, Stejaru, sunt confirmate patru focare, fiind deja începută sacrificarea animalelor din exploatațiile unde virusul a fost confirmat. Primarul comunei mărturisește că întreaga agoniseală a oierilor pusă la pământ, iar boala este necruțătoare și cu animalele, care nu mor subit, ci înainte de a se stinge sunt vlăguite și pierd o mare parte din greutate.

    După ce săptămâna trecută s-au confirmat primele cazuri de pesta micilor rumegătoare la o fermă din Tulcea, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a raportat creșterea numărului de cazuri, boala fiind prezentă și în județul Constanța. Mii de oi și capre din ferme și gospodării sunt și vor fi sacrificate din cauza focarelor apărute.

    Mulți fermieri își pierd munca de o viață din cauza pestei micilor rumegătoare. Numărul focarelor crește în fiecare zi în județul Tulcea. Crescătorii de oi au ajuns în pragul disperării deoarece animalele le mor pe capete, iar despăgubirile nu sunt în avantajul fermierilor.

    Citește și: Pesta micilor rumegătoare: semne, prevenire, tratament

    Pesta ovină face ravagii în România. Zeci de mii de animale sacrificate și ferme închise

    Potrivit informațiilor furnizate de ANSVSA, până marți – 23 iulie, virusul Pestei Micilor Rumegătoare s-a răspândit și la o unitate agricolă din Baia, cu un efectiv de 14.899 de ovine, la o exploatație comercială cu un număr de 7.478 de animale, tot din Baia, la o gospodărie cu 663 din Stejaru și la o exploatație comercială cu un efectiv existent de 23.481 de ovine și 1.329 de caprine, din Babadag.

    Citește și: Pesta oilor și caprelor se extinde: 5 noi focare de boală. Încă 50.000 de animale – sacrificate și îngropate

    Primul focar PMR din România a fost confirmat la începutul acestei săptămâni la o fermă comercială din Baia, unde nu mai puţin de 49.091 de oi au fost sacrificate.

    Potrivit primarului comunei Stejaru, Dumitru Enache, încă patru focare cu un efectiv de 3.000 de oi, pe lângă cele comunicate oficial, au fost depistate în localitate. În comuna Stejaru, peste 100.000 de ovine sunt înregistrate.

    „Deja s-a început uciderea ovinelor infectate. Astăzi se termină la această exploataţie şi aşteptăm ordinul prefectului pentru alte patru. Sunt confirmate în Stejaru încă patru focare, unde sunt 3.000 de capete. Suntem terminaţi! Agoniseala de generaţii s-a dus într-o clipă! Sunt peste 100.000 de capete numai în localitatea Stejaru. Sunt pierderi economice pentru fiecare dintre noi, pentru bugetul naţional, pentru balanţa comercială a României, dar şi pentru export. Legea este destul de prost realizată din punct de vedere al despăgubirilor pentru aceste animale. Suntem total dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă pe plan politic. Dacă nu vom avea discuţii cu forurile decizionale, situaţia este alarmantă. Boala se manifestă lent şi animalele nu mor imediat, ci în 7-10 zile, iar 10-30% din greutatea corporală o pierde”, a declarat ieri, joi – 25 iulie, pentru ziaruldelta.ro, Dumitru Enache.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor