• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Paşii logici ai unei culturi profitabile. Top 10 motive pentru care ar trebui să aplici Terracalco 95 la cultura de rapiță

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Agricultura, cea mai frumoasă meserie şi pasiune din lume, spun eu, nu mai este aceeaşi pe care o ştiau bunicii noştri, nici chiar aceeaşi pe care o ştiu părinţii noştri şi câteodată, nici aceeaşi pe care o ştim noi. Evoluează, se schimbă rapid şi radical, văzând cu ochii. După cum putem observa schimbarea evidentă a climei (şi deja în unele zone este al patrulea an de suferinţă) provoacă prejudicii enorme fermierilor.

    Seceta, arşiţa, temperaturile de peste 40 grade chiar, lipsa apei în bazinele de colectare şi canale şi peste toate astea, preţurile mari ale îngrăşămintelor şi pesticidelor alături de preţurile câteodată instabile ale cerealelor, oleaginoaselor şi celorlalte plante de cultură sperie cumva fermierul şi îl face să ia măsuri drastice (chiar să taie de tot) cu privire la cheltuielile înfiinţării fiecărei culturi.

    Citiți și: Terracalco – soluția dovedită pentru un sol sănătos și o producție superioară!

    Paşii logici ai unei culturi profitabile. Top 10 motive pentru care ar trebui să aplici Terracalco 95 la cultura de rapiță

    Paşii logici ai unei culturi ideale profitabile

    Pe de altă parte trebuie să fim conştienţi că:

    Paşii logici ai unei culturi ideale profitabile sunt:

    – Analiza solului (cartând agrochimic corect respectând principiul uniformităţii doar în prezenţa fermierului, minim câţiva parametrii primordiali ca Ph, Ah, N, P, K, Humus) şi dacă putem, şi câteva microelemente (Ca, S, Zn, B, Mg, Mn, Mo sau Na unde se impune). Ce nu trebuie să lipsească din nici un buletin de analiză a solului este Ah (sau aciditatea hidrolitică).

    – Planificarea culturilor în funcţie de rezultatele analizei pentru minim 2 ani (ideal 5): gama de lucrări ale solului, reglare Ah şi pH, planta, rotaţia şi asolamentul, hibridul/soiul folosit, densitatea/ha, fertilizanţii folosiţi în funcţie de factorii influenţi (ce am în sol şi care e potenţialul de producţie a solului meu) ca şi consumul specific al plantelor şi regimul de precipitaţii, gama de pesticide, posibilitatea păstrării apei în sol şi irigării.

    Cu toţii ştim că, pentru creşterea producţiei şi a calităţii acesteia, trebuie să investim în sol, pentru că este patul germinativ care asigură creşterea şi dezvoltarea plantelor. Trebuie să milităm şi să facem ceva pentru oprirea degradării solului prin combaterea acidităţii acestuia, structura corespunzătoare (granulară), creşterea continuă a procentului de humus (care ne asigură o bună parte din azotul necesar), irigaţii.

    Citiți și: Terracalco, produsul-cheie pentru o cultură de primăvară reușită. Schema de aplicare la fiecare cultură în parte

    Top 10 motive pentru care ar trebui să aplici Terracalco 95 la cultura de rapiță

    Cele două tipuri de aciditate a solului

    În România și nu numai, avem foarte sol degradat (>7 milioane de hectare), unde putem şi trebuie să aplicăm soluția potrivită. Revenind la aciditatea solului, e foarte important să conştientizăm că există 2 tipuri de aciditate, una naturală, specifică tipului de sol din areale clasice de aciditatea ale ţării (pe podzoluri, pe brun roşcate de pădure etc.) caracterizate în general printr-un procent ridicat de argilă, băltiri, cruste mari, fermierul putând să “intre în teren” destul de târziu. Aceste zone răspund foarte bine la aplicarea de Terracalco, precizându-se din cercetări, că o modificare a 50% din parametrul măsurabil –aciditate hidrolitică- îi corespunde o creştere cu minim 20% a producţiei. Mai jos în tabelul alăturat puteţi observa influenţa pH ului solului în producţie în recomandările de înfiinţare ale culturilor date de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA).

    Celălalt tip de aciditate, cea artificială, o găsim răspândită pe areale largi, indiferent de tipurile de sol, chiar pe cernoziomuri. Este rezultatul utilizării greşite a îngrăşămintelor, rezultatul dispariţiei aplicării gunoiului de grajd precum şi rezultatul agrotehnicii defectuoase în special, prin lucrarea solului la regimuri hidrice neadecvate. Această aciditate artificială o întâlnim în foarte multe ferme. Îi auzim pe fermieri spunând: “am dat suficient îngrăşământ, dar uite cum arată cultura, iar producţia e oscilantă”. Aceasta o putem combate mai uşor, cu o doză mai mică de Terracalco 95. Dar trebuie neapărat să o facem, pentru că altfel creăm dezechilibre solului. Tocmai din acest motiv se militează foarte mult pentru introducerea dozei de Calciu tampon a azotului.

    Recomandarea USDA pentru principalele culturi

    În final, pentru creşterea producţiei se impune folosirea şi includerea în tehnologie a acelor aspecte de “fineţe” care fac diferenţa (şi în majoritatea cazurilor pe care le-am întâlnit diferenţa e mare). Unul dintre cele mai importante aspecte şi “fineţuri”, îl reprezintă Terracalco 95. Acest produs şi-a dovedit cu succes eficacitatea, contribuind la acele plusuri de producţie şi calitate, uşurinţa cu care lucrăm solul după folosirea Terracalco 95, structurarea pozitivă a solului prin dispariţia băltirilor precum şi creşterea rezistenţei la secetă a plantelor pe solurile unde îl aplicăm.

    Acum, discutând despre rapiță, ştim că este fără doar şi poate, una dintre cele mai convenabile culture pentru fermier (poate chiar cea mai convenabilă cultură). Preţul acesteia este ridicat şi aduce profit fermierului aproape de fiecare dată. Dar răpiţa nu e o cultură uşoară. Ce avem nevoie pentru o cultură de rapiţă profitabilă:

     Dar haideţi să vedem de ce aplică fermierii Terracalco: 10 motive să alegeți produsul pentru cultura de răpită

    1. În primul rând, pentru a-şi spori recolta la hectar; Fermierii care aplică Terracalco în cultura rapiţei au obţinut o producţie mai ridicată cu 20-25 % faţă de suprafeţele unde nu au aplicat!
    2. Pentru a reduce costurile de înfiinţare a culturii de rapită. Un sol mai bine pregătit cu mai puţine treceri, reducerea cantităţii de îngrăşăminte aplicate. Fermierii care au introdus în tehnologie Terracalco observă o reducere a costurilor cu motorină (lucrările Agricole) de aproximativ 20%.
    3. Pentru a îmbunătăţi calitatea solului cu influenţă directă asupra culturii de rapită; Un sol în care am aplicat Terracalco, păstrează apă mai bine, plantele bucurându-se chiar şi în cazul secetei, de o perioadă mai mare în care sunt în vegetaţie (cu efect direct clar asupra producţiei) în comparaţie cu parcelele unde nu am aplicat. Atât datorită efectului de îmbunătăţire clară, vizibilă a solului, efectului de transformare a solului făcându-l afânat, burete, ideal pentru că sistemul radicular al rapiţei să exploreze un volum cât mai mare de sol. Într-un sol în care am aplicat Terracalco nu ar trebui să avem stagnări ale apei, deci infecţii fungice în exces iar atacul de dăunători ar trebui să fie mai slab. De ce? Pentru că solul se prezintă îmbunătăţit, de o calitate superioară, cu un raport bacterii/ciuperci optim, faună optimă (râme şi alte vietăţi care ajută la creşterea porozităţii). Acestea toate, au efect direct major asupra culturii de rapită, reducând incidenţa bolilor şi dăunătorilor.
    4. Pentru că doza la hectar este mică în comparaţie cu orice alt produs (datorită conţinutului de substanţă active net superior) şi pentru că este foarte uşor de aplicat (fiind granulat).
    5. Pentru că face treabă imediat şi pe termen lung. Fermierii ne spun că văd efecte ale produsului şi în al treilea an de la aplicare.
    6. Pentru corectarea acidităţii solului cu rol direct în disponibilizarea azotului, potasiului dar mai ales fosforului (figura 2 Buckman &Brady) dar şi a microelementelor, atât a îngrăşămintelor pe care le-am aplicat în anul curent, dar a celor blocate în sol din anii trecuţi; Fermierii care aplică Terracalco 95 pentru aducerea pH ului spre neutru coroborat cu Aciditatea hidrolitică (Ah) spre valoarea de 1, înregistrează cea mai ridicată producţie şi cel mai ridicat randament/ha producţie vs cost.
    7. Pentru o cultură de rapiţă fără metale grele (Bolan şi colab în 2003: Cd >10 ori la un pH acid vs pH neutru). Drumul acestora din cultură în farfurie… este foarte scurt.
    8. Pentru creşterea naturală a procentului de humus prin asigurarea pH-ului optim pentru creşterea şi dezvoltarea microorganismelor responsabile de punerea la dispoziţie în forme asimilabile a elementelor nutritive; Pentru îmbunătăţirea vieţii faunei din sol (animale mici, râme care găsesc condiţii optime pentru a afâna solul).
    9. Pentru a respecta consumul specific al rapiţei/tonă de producţie, aprovizionând cu Calciu –până la 60 kg/to de producţie la răpită, observându-se clar consumul de Calciu este chiar mai mare decât consumul de fosfor si triplu fata de Sulf).
    10. Pentru a tampona efectul nociv al azotului, la 100 kg azotat/uree – 100 kg Terracalco iar la 100 kg nitrocalcar – 50 kg Terracalco 95.

     

    Fermierii care aplică Terracalco 95 pentru aducerea pH ului spre neutru coroborat cu Aciditatea hidrolitică (Ah) spre valoarea de 1, înregistrează cea mai ridicată producţie şi cel mai ridicat randament/ha producţie vs cost

    Rezultatele din teren vorbesc de la sine

    După cum v-am obişnuit, ne place ca fermierii să vorbească pentru noi. Atunci eşti mândru de munca pe care o faci şi cu siguranţă o faci bine. Avem foarte mulţi fermieri care ne sună şi ne spun: “Se văd diferenţe mari între plante, unde am aplicat Terracalco 95 şi unde nu”; “Am înregistrat un spor notabil de producţie pe parcela unde folosesc Terracalco 95”; “E o diferenţă mare între parcelele unde am folosit Terracalco 95, plantele arată mult mai bine cu Terracalco 95” şi multe altele.

    Până la urmă, asta se întâmplă în sol după aplicarea Terracalco 95, un pat germinativ optim, capabil să pună la dispoziţia plantelor toate elementele nutritive în forme asimilabile, cu structură optimă care inmagazineaza şi păstrează apa(figura alaturata unde doar 400 kg de Terracalco 95 au făcut diferența). Avem foarte mulţi fermieri care folosesc Terracalco 95. Majoritatea fermierilor îl folosesc în doză unică, o dată la 3-4 ani pe aceeaşi suprafaţă, dar din ce în ce mai mulţi preferă să îl folosească an de an, în tehnologie în cantităţi mai mici.

    Diferență aplicare Terracalco

    Dar dacă nu avem analiza şi vrem rezultate? Cât Terracalco 95 aplicăm?

    În funcţie de efectele dorite şi doze, se poate administra asfel:

    1. O doză de 200-400 kg/ha, pe solurile uşoare –medii cu efect clar şi direct în:
    1. O doză între 500-1.000 kg/ha se aplică pe solurile grele cu scop clar în afânarea solului, creşterea pH-ului şi deblocarea elementelor nutritive (sau scăderea pH ului spre neutru pe solurile cu sărăturate, exces de Na).
    2. O doză > de 1.000 kg/ha se aplică în urma analizelor de sol, pe suprafeţele cu probleme mari, sol foarte greu, argilă > 40%, dorinţa de rezultate rapide.

    Sperăm că te-am convins să crezi în TerraCalco®  şi să îl introduci, testându-l în tehnologia pe care o foloseşti. Te rugăm să ne contactezi, colegii mei şi toată echipa de producţie, logistică, tehnică şi comercială, îţi stau la dispoziţie pentru stabilirea produsului, ambalajului, fabricii, livrării, programului de aplicare, doza necesară/unitatea de suprafaţă şi monitorizarea continuă a culturii tale, cu scopul clar şi bine definit, ca tu, dragă fermierule, să fi sigur că ai tot sprijinul pentru obţinerea randamentului maxim la unitatea de suprafaţă!

    Pentru detalii suplimentare contactați:

    Dr. Ing. Bogdan Costea – Europe Agriculture Business Development Manager – 0757 929 157

    Ing. Florin Turturea  – Team Manager Agricultura Romania – 0742 247 858

    Ing. Cătălin Ispas – Tehnical Sales – Muntenia & Oltenia – 0722 163 562

    Ing. Florentin Rusu– Tehnical Sales – Moldova – 0728 857 124

    Ing. Raul Goiceanu – Tehnical Sales – Transilvania  – 0723 517 054

    Ing. Gabriel Bisorca – Tehnical Sales – Banat & Crișana – 0726 359 362

    Email: agricultura@carmeuse.ro

    www.carmeuse-agricultura.ro

    www.carmeuse.com/ro-ro/produse/agricultura-cresterea-animalelor-si-alimentatie-publica


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket Noi subvenții APIA pentru animale – la plată de săptămâna viitoare!

    Ultimele știri

    Plăți finale APIA 2024. Prima listă cu fermieri care încasează a doua tranșă din subvenții Deutz-Fahr renunță la producția de combine și închide fabrica din Croația Avertisment al Președintelui ANPM: Trufele românești ar putea dispărea, din cauza braconierilor!