• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicio tonă de grâu românesc nu pleacă în Egipt! GASC a cumpărat doar cereale din Ucraina și Bulgaria

    Violina Gorcinschi -

    România nu a vândut nimic la ultima licitație internațională a Egiptului. După ce a făcut furori pe piață cu anunțul despre licitația de grâu ce a avut loc ieri, luni – 12 august, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare a Egiptului (GASC), a cumpărat doar 280.000 tone de grâu din Ucraina și Bulgaria. De data aceasta, nu s-a vândut nici un kilogram de grâu românesc.

    Egiptul, unul dintre cei mai importanți importatori de cereale din lume, a primit mai mult de 100 de oferte la o licitație, fără precedent, pentru o cantitate record de 3,8 milioane de tone de grâu. Într-un final, GASC cumpărat doar 280.000 de tone din Ucraina și Bulgaria.

    România nu a vândut nimic la licitația Egiptului

    15 traderi de cereale au depus ieri, luni – 12 august, 102 oferte în la licitația prin care GASC a anunțat că va cumpăra o cantitate record, de 3,8 milioane de tone de grâu cu livrarea octombrie-aprilie 2025, informează Reuters, citată de Economica.

    Din această cantitate enormă, Egiptul a achiziționat numai 280.000 tone de grâu din Bulgaria și Ucraina, cu interval de livrare octombrie-noiembrie, a declarat cumpărătorul de stat citat de Bloomberg.

    Citește și: Oportunitate pentru fermierii români! Egiptul face licitație pentru patru milioane tone de grâu

    Statul egiptean a achiziționat doar cinci loturi pentru lunile octombrie și noiembrie, la prețuri cuprinse între 259,24 și 269,25 dolari pe tonă, inclusiv transportul. Prețurile medii s-au situat între 241,98 dolari pe tonă Free on Board și 266,21 dolari pe tonă CFR (Cost And Freight) potrivit unui document oficial publicat de GASC, citat de presa internațională.

    Dintre cei 15 comercianți participanți la licitație, Olam International Ltd. și Archer-Daniels-Midland Co. au fost singurii care au oferit livrări în aprilie 2025. În schimb, Cargill Inc., Viterra Inc. și Olam au oferit grâu până în martie 2025, majoritatea ofertelor venind pentru livrare în octombrie, noiembrie și decembrie.

    Cel mai ieftin preț, de 244 de dolari/tonă, a fost oferit de traderi care vând grâu ucrainean, un preț considerat „premium” de către comercianții intervievați de Reuters, având în vedere termenele de plată întârziate și perioadele lungi de expediere.

    Grâul românesc, respins de egipteni la ultima licitație (foto: egypttoday.com)

    România la licitația GASC – ofertă respinsă din cauza condițiilor de garanție

    În schimb, o ofertă din partea Al Dahra, companie care exploatează cea mai mare suprafață din România, în Insula Mare a Brăilei, a fost respinsă din cauza garanției de participare la licitație.

    „Cei doi factori principali sunt scrisorile de garanție de 270 de zile și factorii de risc. Condițiile viitoare nu sunt garantate, fie că este vorba de circumstanțele geopolitice sau poate de volatilitatea pieței”, a spus un comerciant local cu privire la prețurile ridicate.

    Un alt trader european a declarat pentru că egiptenii ar putea achiziționa întregul volum de care are nevoie, adăugând că au existat oferte „decente” atât pentru grâu, cât și pentru transportul maritim.

    „Dar condițiile de plată întârziate par să crească costul achiziției, în ciuda scăderii prețurilor și a reducerii taxelor de export de către Rusia”, a precizat comerciantul.

    Citește și: Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria

    De altfel, licitația pentru volume de un asemenea nivel, pe o perioadă mult mai lungă decât de obicei, a marcat o nouă abordare pentru cel mai mare cumpărător de grâu din lume care se luptă cu o inflație în creștere.

    Cu toate inflația a scăzut de la un nivel record înregistrat anul trecut, aceasta depășește încă 25 % și afectează consumatorii. Țara nord-africană a luat măsuri de austeritate pentru a reduce cheltuielile, inclusiv majorarea prețului pâinii subvenționate.

    Egiptul se bazează în mare măsură pe importurile de grâu pentru a furniza această pâine subvenționată.


    Te-ar mai putea interesa

    Cărți funciare eliberate gratuit. Terenurile agricole de la APIA, în programul național Subvenții APIA: 2 septembrie, termen limită. Acte necesare pentru plata de 100 euro/ha Anunț APIA despre plata avansului din subvențiile pe acest an. Cuantum prima tranșă din bani

    Ultimele știri

    Cum optimizează legumicultorul sucevean Daniel Bilinciuc producția de legume cu tehnologia Daymsa Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata primei tranșe din subvențiile APIA LAPAR solicită respectarea fermierilor și a mediului asociativ profesional de către toate partidele politice