• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Kamala Harris, SUA: O pâine costă astăzi cu 50% mai mult decât înainte de pandemie

    Violina Gorcinschi -

    Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidată, astăzi, pentru următorul mandat la președinția SUA, a recunoscut unui grup restrâns de suporteri, într-un miting de pe 16 august, că prețurile la alimente au fost „prea mari” sub conducerea președintelui Joe Biden.

    „Cu toții știm că prețurile au crescut în timpul pandemiei, când lanțurile de aprovizionare au fost compromise, însă acestea nu s-au ameliorat între timp și prețurile încă sunt foarte mari”, a recunoscut candidatul democrat, în timpul unei întâlniri cu electoratul în Raleigh, statul North Carolina, în care a vorbit despre noul său plan economic, a raportat New York Post.

    Americanii, sub povara prețurilor cosmice la alimente (foto: nypost.com)

    Kamala Harris: „Pâinea s-a scumpit cu 50% în ultimii ani”

    Candidatul la Casa Albă a atras atenția mulțimii când a vorbit despre nivelul halucinant la care au ajuns prețurile la alimentele de bază din 2020 încoace.

    „O pâine costă cu 50% mai mult astăzi decât a costat înainte de pandemie. Carnea de vită tocată la fel, e cu aproape 50% mai scumpă”, a adăugat aceasta, validând unul dintre argumentele pe care Donald Trump le folosește în campanie, cum că economia era într-o stare mult mai bună în mandatul său ca președinte.

    Vicepreședintele în vârstă de 59 de ani a dat vina pe „jucătorii rău-voitori” cum ar fi „marile companii alimentare”, despre care a spus că „urmăresc să câștige cele mai mari profituri din ultimii 20 de ani” și că lanțurile de retail nu s-ar adapta la situația consumatorilor.

    Citește și: Scumpiri camuflate la alimente. Premierul Ciolacu: Comercianții au scăzut gramajul, dar au lăsat prețurile mari

    Companiile din industria alimentară au răspuns acestui discurs și s-au apărat spunând că au crescut costurile cu forța de muncă și cu materia primă din cauza inflației ridicate, ceea ce a dus și scumpiri. Au menționat și despre nevoia de profit pentru posibilitatea de a crea noi produse pe piață.

    Aceasta a omis, însă, în acest discurs, să puncteze influența pe care a avut-o inflația în creșterea prețurilor alimentelor. Harris a menționat o singură dată inflația când și-a arătat mulțumirea față de faptul că datele economice recente au arătat că aceasta „a scăzut sub 3%”.

    SUA s-au confruntat cu niveluri ale inflației nemaivăzute în ultimii 40 de ani – care au ajuns la 9,1% în iunie 2022 – sub Joe Biden, în vârstă de 81 de ani. Harris și-a dezvăluit planul economic pentru primele 100 de zile de la începerea mandatului ca președinte, dacă va fi aleasă, într-un cadru mai restrâns decât întâlnirile sale anterioare cu electoratul. Aproximativ 250 de persoane au fost prezente la eveniment de la Wake Tech Community College.

    Citește și: Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte

    Aceasta a promis un ajutor în valoare de 25.000 de dolari pentru cei care își vor cumpăra pentru prima dată o casă și a propus impunerea „primei interdicții federale asupra creșterii prețurilor la alimente”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de insecte, afacerea cu care Marius Grama vrea să revoluționeze zootehnia românească Fabrica Luduș a început producția de zahăr și vinde melasa și borhotul la prețuri foarte bune Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor

    Ultimele știri

    Proces-verbal MADR pentru fermierii cu datorii. Condiții la amânarea datoriilor și păstrarea discount-urilor Șefa ANM: Vin vijelii și ploi abundente cu 60-80 l/mp, chiar 100 l/mp. E posibil un cod roșu general Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi