Ora de iarnă 2024. Data la care se dă ceasul cu o oră înapoi
Roxana Dobre -Ora de iarnă 2024 – ziua în care se face trecerea la ora de iarnă în acest an. Ca în fiecare an în a doua lună de toamnă ceasurile se dau cu o oră înapoi, ziua devenind mai scurtă și noaptea mai lungă.
În ultimul weekend din luna octombrie, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie românii vor dormi mai mult cu o oră, deoarece se face trecerea la ora de iarnă 2024. Astfel, în acest an România va trece la ora de iarnă pe 27 octombrie, ora 4:00 devenind ora 3:00.
Citiți și: Trecerea la ora de iarnă 2023. Când dăm ceasul înapoi cu o oră
Trecerea la ora de iarnă 2024 se va face în luna octombrie
În 2024, în România se trece la ora de iarnă pe data de 27 octombrie, adică ultima dumincă din octombrie. Astfel din noiembrie ziua se va scurta și va avea 10 ore, cu o oră mai puțin ca în octombrie iar noaptea va avea 14 ore, cu o oră mai mult ca în luna octombrie. Odată ce ziua devine mai scurtă și muncile agricole se mai răresc astfel că odată cu culesul viilor și a fructelor din livezi sezonul agricol se încheie. În cultura mare însă lunile de toamnă sunt potrivite pentru însămânțările la grâu, orzoaică, triticale, secară și rapiță.
Citiți și: Tehnologia rapiței de toamnă. 10 pași pentru o cultură de nota zece
Motivul pentru care se trece la ora de iarnă
Potrivit Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est.
Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, ora Europei Centrale este ora fusului 1 şi ora Europei Orientale este ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”, conform Digi 24. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.
Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoana la alta și poate fi de la o zi, până la o săptămâna, avertizează specialiștii.
”Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sănătate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn. Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzatie de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de muncă si chiar pot provoca accidente rutiere. Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoană la alta și poate fi de la o zi, până la o săptămâna ”, a declarat pentru Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie.