• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii, mai dezbinați ca niciodată la întâlnirea de la Guvern. Deciziile ce le-au fost puse pe masă

    Oana Timar -

    Cei mai cunoscuți crescători de ovine din România au luat partea astăzi, luni – 2 septembrie, la o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu și președintele ANSVSA, Alexandru Bociu. În luările de cuvânt, dar și în discuțiile private de dinainte de ședință, oierii s-au acuzat reciproc, o situație fără precedent în sectorul care era văzut ca fiind cel mai unit din agricultura românească.

    Discuțiile crescătorilor de animale au fost purtate la Guvern pe un fond de tensiune în creștere în zootehnia românească. În timp ce lideri ai sectorului ovin-caprin și crescători cunoscuți în mediul online stăteau la masă cu șeful Executivului, în fața Palatului Victoria, câteva zeci de fermieri își strigau nemulțumirile și au reușit să intre în câteva mici conflicte cu forțele de ordine venite să liniștească spiritele.

    Ședința dintre oieri și premierul Marcel Ciolacu a debutat la ora 17:00 și a durat circa două ore. Tema principală a reprezentat-o situația creată în sectorul ovin și caprin de pesta micilor rumegătoare, boală ce evoluează în România la nivelul a patru județe, în 62 de focare, conform celor mai noi date furnizate de către ANSVSA. În luările lor de cuvânt, crescătorii și-au exprimat supărările, unii dintre ei alegând să își plăteacă polițe personale la masa discuțiilor de la Guvern.

    Decizii luate la întâlnirea oierilor cu premierul Ciolacu

    Întâlnirea oierilor cu premierul Ciolacu, ministrul Barbu și președintele ANSVSA s-a închiat cu o serie de decizii puse pe masă de către decidenți.

    ”Am convenit astăzi, împreună cu reprezentanții crescătorilor de animale, o serie de soluții rapide pentru a depăși valul de pestă a micilor rumegătoare cu focare în câteva zone ale țării. Am avut un dialog sincer cu acești oameni hotărâți și muncitori și am ajuns la o concluzie clară: avem un interes comun prioritar, acela de a rezolva această situație de criză cu pagube cât mai mici pentru crescătorii de animale! Guvernul României este dispus să facă toate eforturile, alături de de toate instituțiile cu atribuții în domeniu pentru a menține deschise relațiile cu statele importatoare de animale românești, atât din Europa, cât mai ales diln țările arabe. Măsurile convenite azi ne pot ajuta să depășim acest obstacol fără să existe restricții la exportul din țara noastră! Știu ce efort urias înseamnă creșterea animalelor și prețuiesc enorm munca acestor oameni! De aceea, este important ca, împreună, să ne urmărim interesul comun. Dacă toți crescătorii de anumale câștigă bani din acest export, câștigă de fapt România!”, a anunțat după ântâlnire premierul Marcel Ciolacu.

    Cele mai importante măsuri au fost anunțate, pentru informarea fermierilor, de către ing. dr. Ionică Nechifor, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis:

    1. Restricții de tranzacționare a animaleleor dintr-o exploatație în alta pe o perioadă de 30 zile pe tot teritoriul României;
    2. Liber la comerțul cu animale destinate exportului pe zona liberă de focare;
    3. În 7 zile vor fi ridicate restricțiile pentru Tulcea și Constanța, întrucât nu au mai apărut alte focare;
    4. Animalele nu vor mai fi omorâte decât la cererea fermierului și după obținerea rezultatelor/analizelor, în urma prevalării de probe;
    5. O comisie coordonată de președintele ANSVSA se va deplasa la Timișoara pentru a analiza situația la fața locului;

    ”Sperăm ca după această întâlnire constructivă să fim responsabili cu toții și să reușim în 30 zile eliminarea focarelor în totalitate și să declarăm România liberă de PMR – pesta micilor rumegătoare”, a mai precizat Nechifor.


    Te-ar mai putea interesa

    O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă