• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amnistie fiscală pentru fermieri. Datorii șterse de la ANAF și primării!

    Roxana Dobre -

    Ministerul Finanțelor Publice a publicat în consultare un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG) pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Prin document se șterg, în anumite condiții, o serie datorii pe care le au contribuabilii la bugetele locale sau ANAF.

    Ministerul Finanțelor Publice a publicat luni, 2 septembrie, un proiect de OUG prin care se propun o serie de facilități fiscale de care pot beneficia și fermierii care au datorii către bugetul de stat. Proiectul nu se află în vigoare, ci trebuie ca, după perioada de zece zile în care se află în dezbatere publică, să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele.

    Citiți și: Datorii şterse de ANAF la început de an. Cui i se aplică facilitatea fiscală

    Datorii șterse prin OUG

    Amnistie fiscală pentru fermieri. Ce datorii vor fi șterse de stat

    Când se va aplica OUG, statul va șterge 50% din datoria principală de până în 5.000 de lei pentru persoanele fizice și 100% din accesorii, adică dobânzi și penalități, raportat la aceeași sumă.

    În cazul datoriilor de peste 5.000 de lei pentru persoanele fizice, din datoria principală se va șterge 25% și 100% dobânzi și penalități.

    De asemenea, firmele care nu au datorii vor primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit la termenul scadent de plată. Organul fiscal central constată din oficiu îndeplinirea condițiilor pentru acordarea bonificațicației prin emiterea unei decizii, astfel:

    a) în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe profit anual, potrivit legii, aferentă anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;
    b) în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

    Citiți și: Codul fiscal a fost modificat: Reduceri pentru fermieri la impozitul pe terenuri și clădiri

    Cui se aplică OUG emisă de Ministerul Finanțelor

    Măsurile care sunt prinse în Ordonanța de Urgență care se află în dezbatere publică se vor aplica după aceasta va fi în vigoare pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice.

    Prin obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv se înțelege:

    a) obligații bugetare pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată până la data de 31 august 2024 inclusiv. Sunt considerate obligații bugetare principale restante și obligațiile bugetare principale datorate de debitorul aflat în insolvență pentru care s-a împlinit scadența până la data de 31 august 2024 inclusiv, independent de existența unui tabel de creanțe sau a unui program de plată a creanțelor.

    b) diferențele de obligații bugetare principale stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 31 august 2024 inclusiv, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut la art. 156 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, precum și diferențele de obligații bugetare principale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite de organul fiscal central prin decizie de impunere emisă și comunicată până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, ca urmare a unui control fiscal;

    c) obligațiile bugetare principale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă din oficiu de organul fiscal sau prin declarație de impunere depusă cu întârziere de către contribuabil, în perioada cuprinsă între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;

    d) alte obligații de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal în vederea recuperării la data de 31 august 2024 inclusiv, precum și obligațiile bugetare principale stabilite de alte organe decât organele fiscale, aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024, transmise spre recuperare organelor fiscale în perioada cuprinsă între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.

    Nu sunt considerate obligații de plată restante la data de 31 august 2024 inclusiv:

    a) obligațiile bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv;
    b) obligațiile de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii la data de 31 august 2024 inclusiv.

    Sunt considerate restante la data de 31 august 2024 inclusiv și obligațiile de plată care, la această dată, se află în oricare dintre situațiile prevăzute la alin.(3), iar ulterior acestei date, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, înlesnirea la plată își pierde valabilitatea sau, după caz, încetează suspendarea executării actului administrativ fiscal.

    Pentru obligațiile prevăzute la alin. (3) lit. b), debitorii pot renunța la efectele suspendării actului administrativ fiscal pentru a beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor. În acest caz, debitorii trebuie să depună o cerere de renunțare la efectele suspendării actului administrativ fiscal până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.

    Accesoriile aferente unor obligații bugetare principale reprezentând ajutor de stat de recuperat sau fonduri ce se cuvin bugetului Uniunii Europene nu se amână la plată și nu se anulează, dacă instituția sau autoritatea publică care a transmis organului fiscal titlul executoriu în vederea recuperării trebuie să vireze la bugetul Uniunii Europene, conform legii, respectivele accesorii.

    Prevederile măsurilor de anulare a accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024 se aplică în mod corespunzător de către:

    a) organele vamale pentru creanțele vamale. În acest sens, decizia pentru regularizarea situației privind obligațiile suplimentare stabilite de controlul vamal este asimilată deciziei de impunere emise de către organele de inspecție fiscală. În situația în care decizia pentru regularizarea situației privind obligațiile suplimentare stabilite de controlul vamal este întocmită la solicitarea contribuabilului pentru a corecta obligațiile vamale declarate, atunci aceasta este asimilată declarației rectificative;
    b) organele fiscale centrale pentru obligațiile bugetare stabilite de către organele de inspecție economico-financiară, prin dispoziții obligatorii și procese verbale.

    Textul integral al Ordonanței privind măsurile fiscal bugetare poate fi consultat AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni Amnistie fiscală pentru fermieri. Datorii șterse de la ANAF și primării!

    Ultimele știri

    Curățenia de toamnă se vede bine în primăvară! Trinity – soluția ADAMA pentru buruieni! Valeriu Tabără și-a reluat atribuțiile. Primul eveniment la care președintele ASAS a participat după externare Pesta oilor – o boală ”inventată”? Răspunsul șefului ANSVSA!