• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda: Vaccinarea împotriva pestei micilor rumegătoare aduce o interdicție de 2 ani la export

    Angelica Lefter -

    Vaccinarea în masă a ovinelor ar putea stopa pesta micilor rumegătoare, boală care se extinde la nivelul țării și aduce pagube majore crescătorilor de oi. Cu toate acestea, vaccinarea ar veni cu un preț mult mai mare: stoparea exportului de ovine vii timp de doi ani.

    Într-un mesaj postat pe pagina sa oficială de Facebook, europarlamentarul român, Daniel Buda, cere Comisiei Europene să vină cu răspunsuri și măsuri pentru ca exportul de ovine vii din România către țările importatoare să nu fie afectat.

    Citiți și: Pesta micilor rumegătoare: semne, prevenire, tratament

    Daniel Buda: Un vaccin al pestei micilor rumegătoare poate fi implementat în ultimă instanță

    Vaccinul, unica soluție rapidă pentru eradicarea pestei micilor rumegătoare, deși este disponibil la nivel european, ar însemna o încetare a exporturilor vreme de trei ani, a spus oficialul român. Daniel Buda consideră, însă că este nevoie de un parteneriat strâns cu fermierii, astfel încât boala să fie eradicată, iEste nevoie, însă, de un parteneriat strâns cu fermierii, astfel încât boala să fie eradicată, iar transportul animalelor ar fi cheia rezolvării acestei probleme.

    ”Vești foarte bune pentru crescătorii de ovine! În câteva luni, pesta micilor rumegătoare va fi eradicată în România! În cadrul dezbaterii cu reprezentanții EFSA, am ridicat problema pestei micilor rumegătoare, care frământă foarte mult fermierii din România. În discuțiile purtate, mai ales după ședința cu reprezentanții EFSA, mi s-a comunicat că ANSVSA din România a gestionat în mod exemplar această situație, focarele fiind ținute sub control. Este nevoie, însă, de un parteneriat strâns cu fermierii, astfel încât boala să fie eradicată. Transportul animalelor este cheia rezolvării acestei probleme. Un vaccin este disponibil la nivel european, însă poate fi implementat doar în ultima instanță, deoarece are repercusiuni economice severe, anume o interdicție de 2 ani de export”, se arată în mesajul europarlamentarului Daniel Buda.

    Citiți și: Tulcea, județul cel mai afectat de pesta micilor rumegătoare. 62 de focare active în 4 județe

    Exportul de ovine vii din România, afectat deja de pesta micilor rumegătoare

    Într-o discuție cu reprezentanții Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Daniel Buda a arătat că pesta micilor rumegătoare este o problemă care afectează fermierii români într-un an extrem de greu în care seceta și-a spus cuvântul.

    ”Mă preocupă foarte tare pesta micilor rumegătoare, care în momentul de față creează probleme majore în România., în Grecia și în Bulgaria și aș dori să întreb Comisia Europeană dacă pregătește un răspuns legat de ceea ce înseamnă vaccin sau posibila vaccinare a populațiilor de ovine în acest context sau care sunt măsurile luate de Comisia Europeană pentru a nu bloca exporturile de ovine în momentul de față, către țările terțe, deoarece chiar dacă cu o spun expresis verbis, cei din țările terțe au oprit exporturile în momentul de față, cu niște consecințe incomensurabile. Nu uitați că avem o secetă severă, fermierii nu au hrană pentru animale. Mai mult, nu și le pot vinde, abatoare nu există ca să poată să absoarbă ceea ce înseamnă această populație de ovine și iată care este dimensiunea acestei probleme. Care este răspunsul Comisiei la această chestiune”, a spus în cadrul discuției cu reprezentanții EFSA, Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor