• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUA a aprobat intrarea pe piață a primului soi de grâu modificat genetic

    Roxana Dobre -

    Primul soi de grâu modificat genetic a fost aprobat în Statele Unite ale Americii (SUA). O companie argentiniană, prima firmă care a obţinut aprobarea autorităţilor americane de reglementare pentru soiul său de grâu modificat genetic, anunţă că va mai dura circa doi ani până când va putea aduce pe piaţă tehnologia sa.

    Departamentul Agriculturii al SUA a aprobat cultivarea grâului HB4, care are rezistență mai mare la secetă. Chiar şi aşa, directorul general de la Bioceres Crop Solutions SA, Federico Trucco, speră că autorizaţia din SUA va ajuta la doborârea barierelor globale.

    Citiți și: Comisia Europeană a autorizat noi importuri de porumb modificat genetic pentru hrana animalelor

    Primul soi de grâu modificat genetic a fost aprobat în SUA

    Comercializarea grâului OMG, în circa doi ani

    Adaptarea genetică şi extinderea suprafeţelor însămânţate pentru a avea suficiente seminţe pe care să le vândă în SUA va dura doi până la trei ani, a spus Trucco. Importatorii mari de grâu din SUA, cum ar fi Mexic, Filipine și Japonia, nu au aprobat încă grâul HB4 dezvoltat de Bioceres. Asta va da firmei Bioceres timpul necesar pentru a-i convinge pe importatori, în special pe cumpărătorii asiatici de grâu american, cum sunt Japonia şi Coreea de Sud. Soiul de grâu modificat genetic HB4 rămâne în continuare interzis în multe ţări din Asia, Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

    Luna trecută, Departamentul Agriculturii al SUA a aprobat cultivarea grâului HB4, care are rezistență mai mare la secetă, în urma aprobărilor din Argentina și Brazilia.

    Vorbind la un apel pentru veniturile companiei, CEO-ul Bioceres, Federico Trucco, a spus că înainte de lansarea vânzărilor în SUA, grâul HB4 trebuie dezvoltat cu genetică de grâu folosită în Statele Unite și aprobat de țările care importă grâu din SUA. „Colaborăm deja cu câțiva jucători din sectorul grâului (SUA), în special cu Colorado Wheat Research Foundation, cu care dezvoltăm șapte tipuri, concentrându-ne pe grâu roșu tare atât pentru iarnă, cât și pentru primăvară”, a spus el, conform Agerpres.

    Bioceres a pornit o cruciadă pentru a depăşi reticenţa faţă de grâul modificat genetic. Fermierii cultivă de mai multe decenii soia boabe şi porumb modificate genetic, utilizate în principal sub formă de nutreţ pentru animale sau pentru producţia de biocombustibili. Însă, consumul direct al culturilor modificate genetic de către oameni a declanşat o opoziţie acerbă din partea organizaţiilor care reprezintă interesele consumatorilor, fermierilor şi activiştilor de mediu. Unele companii, inclusiv Monsanto Co., înainte de fuziunea cu Bayer AG, şi-au schimbat strategia în domeniul culturilor modificate genetic.

    Citiți și: USDA: Cantități de porumb, rapiță și soia modificate genetic, din Ucraina, găsite în porturi

    Fermierii argentinieni vor cultiva grâu de tip HB4 pe o suprafaţă de ordinul sutelor de mii de hectare

    Graţie autorizaţiei din SUA, unul dintre primii cinci mari exportatori mondiali de grâu, Bioceres, are aprobarea de a însămânţa grâul său în afara Americii de Sud. Australia, un alt mare furnizor mondial de grâu, face şi ea teste în teren cu grâu modificat genetic.

    În Argentina, aproximativ 20 de producători de făină cumpără grâu de tip HB4 pe măsură ce Bioceres lucrează cu multiplicatorii de seminţe pentru a extinde suprafeţele însămânţate cu grâul său. În acest an, fermierii argentinieni vor cultiva grâu de tip HB4 pe o suprafaţă de ordinul sutelor de mii de hectare, într-o ţară cu o suprafaţă arabilă totală de aproximativ şase milioane de hectare.

    ”Una este ceea ce spun organismele de reglementare şi alta este preferinţa consumatorilor. Am parcurs un drum considerabil”, a adăugat directorul general de la Bioceres.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!