• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Condiția pentru ca Ucraina să oprească exporturile de grâu

    Violina Gorcinschi -

    Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăşi nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu traderii şi producătorii pentru întregul sezon 2024/25, a declarat azi, miercuri – 18 septembrie, adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki.

    La începutul acestei luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a ajuns la un acord cu traderii şi Asociaţiile de fermieri pentru a limita exporturile de grâu, în sezonul care a început la 1 iulie 2024, la 16,2 milioane de tone.

    Anual, Guvernul ucrainean şi traderii au semnat un memorandum conform căruia oficialii promit să menţină termenii comerciali şi să nu restricţioneze exporturile în limitele volumelor convenite, iar la rândul lor traderii se angajează să nu depăşească aceste volume.

    „Memorandumul stipulează în mod clar că dacă acest nivel este atins, Guvernul are opţiunea de a opri exporturile”, a declarat Taras Vîsoţki, citat într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

    16,2 milioane de tone – limita de export convenită pentru grâul ucrainean (foto: ft.com)

    Ucraina va opri exporturile de grâu după depășirea plafonului de 16,2 milioane tone

    Ieri, marţi – 17 septembrie, ministrul ucrainean al Agriculturii, Vitaliy Koval, a anunţat că aproximativ 20% din exporturile de grâu convenite pentru întregul sezon 2024/25 au plecat deja din Ucraina.

    Citește și: Ucraina – volum maxim de export de 16,2 milioane de tone de grâu în noul sezon

    Comparativ, în sezonul 2023/24, Ucraina a exportat 18,3 milioane de tone de grâu, în condiţiile în care a epuizat o mare parte din stocurile rezultate din recoltele anterioare, şi care au rămas în silozuri după ce principalele porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost închise după invazia rusească.

    Datele furnizate de Ministerul Agriculturii de la Kiev arată că până la data de astăzi, 18 septembrie, Ucraina a exportat 8,94 milioane tone de cereale, inclusiv aproape cinci milioane tone de grâu.

    Citește și: Ucraina are un nou ministru al agriculturii. Vitaliy Koval vine din mediul de agribusiness

    Fermierii ucraineni au terminat de strâns recolta de grâu din 2024, care s-a situat la 21,8 milioane de tone, comparabilă cu cea din 2023, însă firmele de panificaţie spun că grâul din acest an este de o calitate scăzută şi de aceea au decis să ceară restricţii la exporturile de grâu de panificaţie, pentru a evita o creştere a preţurilor la pâine.

    Ucraina a vândut deja 21% din cantitatea de cereale planificată pentru exportul anual

    În 16 septembrie, Ucraina a exportat 8.760.000 de tone de cereale și leguminoase. Estimările sunt că toate exporturile din anul comercial 2024-2025 să ajungă la 43.200.000 tone.

    „Putem afirma că de la începutul anului de comercializare, 21% din exportul anual a fost deja exportat”, a declarat ministrul Politicii Agrare și Alimentației Vitaly Koval în emisiunea maratonului United News, relatează Ukrinform.

    Koval a adăugat că exportul de grâu este de așteptat să ajungă la 11,5 milioane de tone: 1,5 milioane de tone de orz și aproximativ 19,2 milioane tone de porumb.

    După cum a raportat Ukrinform, în anul comercial 2024/2025, din 16 septembrie, Ucraina a exportat deja 4,752 milioane de tone de grâu (anul trecut, la 20 septembrie, era de 2,826 milioane de tone), 1,166 milioane de tone de orz (ultimul an – 594.000 tone), 7.500 tone secară (600 tone) și 2,505 milioane tone (2,464 milioane tone) porumb.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!