• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege nouă pentru ca toți fermierii să încaseze subvenția APIA pe pășune

    Roxana Dobre -

    Proiect de lege în Parlament pentru toți utilizatorii de pășuni, care încasează subvenții prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Inițiatorii proiectului vor să amâne cu încă un an aplicarea unui termen obligatoriu, astfel încât niciun beneficiar să nu piardă sumele alocate pe hectar.

    Un proiect de lege depus la Senat pe 17 septembrie vrea să prelungească cu încă un an termenul la care se va aplica întocmirea amenajamentului pastoral, după ce acesta trebuia să se aplice din 2018 astfel că se amână pentru a șaptelea an consecutiv.

    Citiți și: Amenajamentele pastorale blochează atribuirea pășunilor către crescătorii de animale

    Amenajamentul pastoral, amânat până în 2026

    Proiectul depus la Senat va modifica alin (1) al art. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente care va avea următorul cuprins: “În vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha în perioada de păşunat. Începând cu data de 1 ianuarie 2026 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”.

    Pentru a se aplicat proiect, trebuie votat de Senat, Camera Deputaților care este for decizional, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

    Citiți și: Prefect: Pășunile fără amenajament pastoral nu mai primesc subvenţii APIA începând de anul viitor!

    Inițiatori: Propunerea legislativă aduce o modificare importantă pentru fermierii aflați din nou la un pas de a pierde subvențiile pentru păşuni

    În fundamentarea proiectului, inițiatorii arată că autoritățile locale au întâmpinat dificultăți în identificarea specialiștilor care să întocmească studiile şi analizele aferente, în asigurarea finanțării întregului proces de elaborare a amenajamentelor pastorale, obligația aplicării lor a fost prorogată an de an începând cu anul 2018.

    Cea mai recentă prorogare este stipulată în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2023 pentru stabilirea unor măsuri necesare optimizării procesului de implementare a proiectelor de infrastructură finanţate din fonduri externe nerambursabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative astfel cum a fost aprobată cu completări prin Legea nr. 415/2023. Consecința este că vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, aplicarea amenajamentului pastoral va fi obligatorie începând cu data de 1 ianuarie 2025.

    ”În contextul economic actual, considerând și crizele care s-au manifestat în ultimii ani, inclusiv seceta şi epizootiile care au fragilizat agricultura, considerăm necesară prelungirea termenului privind aplicarea amenajamentului pastoral pentru data de 1 ianuarie 2026, întrucât elaborare acestuia implică costuri semnificative atât pentru consiliile locale cât şi pentru utilizatorii pajiştilor. În plus, studiile preliminare pe care se fundamentează un astfel de document complex – pedologice, agrochimice şi alte asemenea – presupun resurse şi specialiști la care accesul nu este facil. Propunerea legislativă aduce o modificare importantă pentru fermierii aflați din nou la un pas de a pierde subvențiile pentru păşuni. Scopul nostru este să ajutăm fermierii să acceseze fondurile UE și să găsească o soluție de ieșire din situațiile care le-ar face imposibilă accesarea acestora. În economia locală şi în comunitățile rurale accesarea acestor subvenții are o importanță semnificativă, întrucât generează locuri de muncă, stimulează comerțul local şi, implicit, contribuie la dezvoltarea rural, asigură stabilitate economico-socială la nivel național. Astfel, prin prezentul proiect se propune rezolvarea acestei probleme în procedură de urgență, precum prorogarea termenului de realizare a amenajamentului pastoral cu încă un an pentru ca fermierii să nu piardă subvențiile din 1 ianuarie 2025.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!