• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pepenele cu cel mai mare succes de piață: și la preț, și la vânzări

    Violina Gorcinschi -

    Pepenele galben, la mare căutare în România. În acest an, producătorii de pepeni din România au constatat că pepenii cu miez galben și cei cu semințe puține sunt apreciați pe piață și se vând mai scump. Pepenele galben poate fi rentabil pentru fermieri, însă este o cultură riscantă, astfel că puțini îndrăznesc să riște să cultive suprafețe mari.

    Andrei Boitoș, președintele Cooperativei Agricole Bostănăria din județul Ialomița, a dezvăluit în ediția de luni, 23 septembrie a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, care este cel mai căutat pepene de pe piață în acest an. Pepenele cu miez galben e mai scump și se vinde bine în România

    „Din păcate nu am reușit să închei sezonul să am niște cifre exacte, dar, la prima vedere, cel mai de succes pepene pentru noi, financiar, în acest an, a fost pepenele cu miez galben. Vânzări mai multe și preț mai mare – pepenele cu miez galben, într-adevăr, are o producție mai mică, de asta și prețul este mai mare. Are o producție semnificativ mai mică, chiar și cu 40% decât la pepeni verzi”, a spus Andrei Boitoș.

    Pepeni galbeni produși pe suprafețele Cooperativei Agricole Bostănăria

    Andrei Boitoș, Bostănăria: Pepenele galben – o cultură rentabilă, dar foarte capricioasă

    Cooperativa Agricolă Bostănăria, care îl are la cârmă pe fermierul Andrei Boitoș și alți patru membri, a fost înființată în 2021 și se află în județul Ialomița, comuna Gheorghe Doja. În total, are 150 de hectare, dintre care 130 de hectare sunt cultivate cu pepeni, iar restul cu dovleci plăcintari și pentru copt și porumb zaharat. Cu ajutorul unui trader de fructe și legume, membru și el al cooperativei, fermierii au încheiat contracte de succes cu mai multe supermarketuri din țară și exportă și în alte țări vecine.

    Citește și: Pepeni dulci de la Bostănărie, crescuți cu produse Daymsa

    Anul acesta, Andrei Boitoș a dezvăluit că cea mai profitabilă cultură a fost cea de pepene verde cu miez galben deoarece este cerere pe piață, însă producțiile sunt mult mai mici în comparație cu pepenele verde cu miez roșu. S-a constatat, de asemenea, că pe piață este o cerere din ce în ce mai mare la pepenii cu mai puține semințe.

    „Piața de la pepenii cu foarte puține semințe este în creștere de mai mulți ani și mă aștept ca în viitor să ajungem la cantități asemănătoare cu pepenele verde. Nu astăzi, nu se întâmplă lucrurile astăzi, dar mă aștept ca, în viitor, să avem vânzări de pepene verde, clasici, de 50% și 50% pepene cu puține semințe”, a mărturisit fermierul.

    Citește și: Patru producători de pepeni s-au asociat cu un trader de legume-fructe pentru a vinde în supermarketuri

    Președintele cooperativei Bostănăria a mai afirmat că pepenele galben este rentabil, însă este o cultură riscantă, cu mai multe cheltuieli și necesități.

    „Pepenele galben poate fi rentabil, dar este o cultură foarte perisabilă unde, din punctul meu de vedere, e un teren destul de sensibil și nisipos. Avem, din cele 130 ha, circa 12 ha cu pepene galben și cred că este suprafața maximă la momentul actual pe care o putem cultiva, întrucât necesită forță de muncă destul de multă. Este o cultură foarte capricioasă. O simplă ploaie în sezonul de recoltare poate să îți anuleze și 80-90% din pepenii copți”, a conchis Andrei Boitoș.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă