• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Idei de afaceri la țară: Casa bunicilor, transformată în leagăn modern al satului românesc

    agrointeligenta.ro -

    O afacere pentru tinerii care au moștenit casa bunicilor a fost pusă pe roate în localitatea Rod, din județul Sibiu. După o renovare temeinică a gospodăriei țărănești, aceast a devenit o atracție pentru cei care vor să evadeze din aglomerația orașului la sfârșit de săptămână, fie că este vorba de mâncare ca pe vremea bunicii, de vizionări de film în șură, de plimbări cu căruța sau, pur și simplu, de stat în curte, la soare.

    Rod Brunch – acesta este numele a ceea ce Cătălin Cornăcel și Anda Suciu au dezvoltat nu neapărat ca afacere, ci ca un nou stil de viață. Ideea casei bunciilor transformată în oază de liniște este, însă, un concept atractiv, care a prins rapid, astfel că anul acesta, cei doi sibieni au șanse să facă profit din evenimentele organizate la gospodăria țărănească.

    Casa restaurata Rod Sibiu Casa Rod Brunch„Am început de la zero, sunt două case în acea gospodărie, una datează din 1895, iar cealaltă este mai nouă, din 1950. Am pornit cu reabilitarea încă din anul 2006. O consider o restaurare reuşită, dar acum aş face-o mult mai tradiţional. Casele au fost refăcute atât la interior, cât şi la exterior: izolaţie, tencuială, podele, zugrăveli. Bucătăria de vară a devenit o bucătărie cât se poate de modernă. Totul s-a făcut folosind, bineînţeles, doar teracotă şi lemn de brad“, a povestit Cătălin pentru Adevărul.

    În timp ce tânărul lucreayă în Sibiu într-o librărie, prietena sa, Anda, este PR ăn domeniul medical. Împreună administrează casa de vacanţă din Rod, un sat din Mărginime, aflat la 30 de kilometri de Sibiu, a unor prieteni de-ai lor tocmai din Alaska.

    În al doilea weekend din fiecare lună, începând din mai şi până în octombrie inclusiv, doritorii să vină să petreacă o zi de poveste în lumea satului, cu tot ce înseamnă tradiţiile lui. În plus, pentru că au apărut cereri pe parcurs, fac şi brunch-uri (n.r. – masă luată între micul dejun şi prânz) la cerere, în celelalte weekenduri din lună, pentru companii care caută altfel de teambuildinguri.

    Doritorii vin şi petrec o zi în curtea casei tradiţionale, pot vedea filme tolăniţi în fân, în şură, se pot plimba cu căruţa pe dealuri, pot interacţiona cu oamenii din sat. Totul, lângă o masă plină cu cele mai bune preparate tradiţionale româneşti, făcute din produse cumpărate de la oamenii din sat. Pe lângă platourile cu mezeluri şi brânzeturi tradiţionale, zacuscă sau salată de vinete şi legume proaspete, vă veţi delecta şi cu un fel principal gătit de gazde după reţetele vechi din sat, folosind inclusiv vasele tradiţionale.

    Mancare cu prietenii Mancare la ceaun Rod Sibiu La soare Rod BrunchBrunch-urile de la Rod sunt organizate în strânsă colaborare cu oamenii din sat. Iar ca noutate, fiecare ediţie din acest an va avea în program ceva special.

    „Vom include activităţi de petrecere a timpului liber. Aşa cum anul trecut am avut plimbare cu o căruţă trasă de cai pe dealuri. Aşa cum de Ignat am tăiat porcul în gospodărie, de fiecare dată, vom încerca să ne conectăm cu oamenii satului“, dezvăluie Cătălin Cornăcel. Pe Tanti Lenuţa din Rod, care adună ierburi pentru ceaiuri, vor încerca să o aducă să le spună ceva despre obiceiuri, iar fiecare participant va pleca acasă cu o mână de plante adunate de pe deal. „Vom încerca să ne conectăm cu tâmplarul satului, să-i vizităm gospodăria, fiecare participant la brunch va primi şi un mic suvenir făcut poate chiar de el în atelierul de tâmplărie“, adaugă Cornăcel.

    Ediţiile care vor avea parte de vreme călduroasă, vor include şi proiecţii de filme în şură. „Şi, pentru că pe noi ediţiile anterioare ne-au învăţat că lumea îşi doreşte să vină cu copii, vom încerca în acea şură să avem ateliere de creaţie pentru ei. Nu mă refer aici la ateliere sofisticate, ci la ateliere distractive, care să atingă într-un mod sau altul motivul tradiţional românesc. Poate vom desena nişte modele tradiţionale din zona Tilişca sau vom găsi o metodă de a confecţiona semne de carte“, mai spune Cătălin.

    Afacere la taraPentru brunch-urile obişnuite, participanţii au plătit 50 de lei de persoană. Cei care au venit la tăiatul porcului au plătit 60 de lei de persoană. Gospodăria de poveste de la Rod poate primi până la 60 de persoane la un brunch.

    Foto: Facebook.com/Rod Brunch


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații