• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proces-verbal MADR pentru fermierii cu datorii. Condiții la amânarea datoriilor și păstrarea discount-urilor

    Roxana Dobre -

    Suspendarea ratelor și amânarea executărilor silite în cazul fermelor agricole se vor putea accesa numai în anumite condiții. Ministerul Agriculturii a anunțat că s-a agreat cu fermierii, băncile și distribuitorii de inputuri agricole o formă finală a legislației pentru sprijinirea fermierilor care au acumulat datorii.

    Ministerul Agriculturii a transmis astăzi, joi – 26 septembrie, procesul-verbal încheiat în urma discuțiilor care au avut loc pe marginea propunerii de modificare a OUG 4/2024 și OUG 7/2024.  Una dintre modificări este că suspendarea ratelor se va putea face ratelor și a datoriilor până la 1 august 2025, față de propunerea inițială, 31 decembrie 2025. Mai mult, în cazul inputurilor agricole achiziționate cu discount, aceste beneficii nu se vor pierde dacă fermierii achită contravaloarea achizițiilor până la finalul anului.

    Citiți și: OUG pentru suspendarea ratelor bancare. Barbu, MADR: Se va aplica pe o perioadă de un an

    Proces-verbal agreat pentru modificarea proiectelor privind suspendarea ratelor pentru fermieri

    ”Proces-verbal încheiat astăzi, joi – 26 septembrie, la Ministerul Agriculturii privind ședința de lucru având ca obiect discutarea măsurilor de sprijin și soluțiilor propuse pentru modificarea celor 2 ordonanțe de urgență, respectiv OUG nr. 4/2024 și OUG nr. 7/2024, precum și identificarea unor mecanisme financiare și operaționale de susținere a activităților agricole în perioada agricolă 2023-2024.

    Punctele agreate de către părți sunt următoarele:

    1. Se suspendă de drept la cerere, rambursarea datoriilor curente și restante, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, utilizate pentru culturile agricole vegetale, cu scadența în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025, pentru debitorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

    a) solicitarea de suspendare înaintată către creditori este însoțită de copia procesului – verbal/proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat/încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023 si primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de afectare a culturilor de 50% grad de calamitate reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate.
    b) dobânda la credite percepută de creditor de la debitor este mai mare de 2,5% + ROBOR la 3 luni pentru creditele în lei și 2% + EURIBOR la 3 luni pentru creditele în valută, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență

    2. Pe întregul lanț valoric, fermieri – distribuitori – producători / furnizori, în cazul în care debitorii își achită, până la data de 31.12.2024, obligațiile de plată aferente contractelor aflate în derulare, nu se vor percepe dobânzi, penalități, majorări de întârziere sau alte costuri similare și se vor menține toate discount-urile și beneficiile stabilite în contractele de vânzare – cumpărare sau de furnizare de resurse materiale agricole destinate producției agricole vegetale pentru anul 2024.

    3. În cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, din care rezultă că este afectată într-un procent de afectare a culturilor 50% grad de calamitate reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate se poate acorda ajutorul de stat sub forma de grant și dacă aceștia înregistrează credite restante încadrate în categoriile D și E în baza de date a Centralei Riscului de Credit;

    4. Bugetul schemei de ajutor de stat este de maximum 1.861,5 milioane lei. Ajutorul de stat sub forma de grant se finanțează în limita sumelor disponibile în soldul contului de disponibil simbol 50.89 – Disponibil din ”Fondul pentru creditare şi garantare a creditelor”, iar după epuizarea acestora, în limita prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la capitolul 83.01 ”Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, titlul VII ”Alte transferuri” cod 55.“

    5. Fermierii pot utiliza creditul în limita garanției de 100% pentru partea de garantare pentru care vor accesa un credit cu dobândă de 1.95% + ROBOR sau poate fi utilizat in sistem dual, atât pentru ROBOR, cât și pentru garantare în cuantumul sumei de 280.000 euro.

    6. Măsura suspendării executărilor silite se va aplica pe întreg lanțul valoric, fermieri – distribuitori – producători / furnizori, la cerere, prin raportare la prețul de achiziție, pe baza proceselor verbale emise de autoritățile competente privind constatarea si evaluarea pagubelor la culturi agricole vegetale si a avizelor de expediție sau a altor asemenea documente certificând cantitățile livrate.

    7. Pe întregul lanț valoric, fermieri – distribuitori – producători/furnizori, în cazul în care debitorii își achită, până la data de 31.12.2024, obligațiile de plată aferente contractelor aflate în derulare, nu se vor percepe dobânzi, penalități, majorări de întârziere sau alte costuri similare și se vor menține toate discount-urile și beneficiile stabilite în contractele de vânzare – cumpărare sau de furnizare de resurse materiale agricole destinate producției agricole vegetale pentru anul 2024.

    8. credit – împrumut unic, denumit şi facilitate non-revolving, acordat de banca finanţatoare sub forma unui credit pentru finantarea capitalui de lucru, respectiv pentru plata datoriilor restante catre furnizori / distribuitori de inputuri; în cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, din care rezultă că este afectată minim 50% din suprafața cultivată, creditul poate fi utilizat si pentru rambursarea ratelor aferente altor credite/linii de credit/finanțări tip leasing financiar sau operațional contractate de către beneficiarii prevazuti la lit.a), numai dacă destinația acestor finanțări este în strânsă legătură cu activitatea desfășurată de beneficiar în sectorul producţiei agricole; în noţiunea de credit nu se includ plafoanele de facilități (plafon de scrisori de garanţie bancară, plafon multiprodus, alte tipuri de plafoane).


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!