• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!”

    Violina Gorcinschi -

    Eurodeputații Diana Șoșoacă și Luis-Vicențiu Lazarus au adresat către Comisia Europeană, respectiv Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechovski, și Comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, o adresă prin care acuză autoritățile române că încalcă legislația și comit abuzuri în ceea ce privește măsurile privind combaterea pestei micilor rumegătoare și solicită controale de la UE pentru activitatea Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în rezolvarea acestei probleme.

    Potrivit acestora, în România are loc în continuare uciderea în masă a oilor şi a caprelor „sub pretextul pestei micilor rumegătoare”, deşi „boala nu se transmite de la animal la om şi nu există la acest moment în România, fiind o minciună inventată de autorităţi”.

    „Există situaţii documentate în România când, pentru o oaie testată ca fiind infectată, au fost ucise toate oile unei exploataţii, ceea ce reprezintă o măsură disproporţionată şi total nejustificată, mai ales că oile testate ca fiind infectate nu au murit nici după o lună de zile, ceea ce indică falsitatea testării şi a bolii invocate de autorităţi. Folosirea testelor RT PCR nu este validată, eroarea acestora putând ajunge la 90 la sută din cazuri, iar ciobanilor li se refuză testarea la laboratoare private prin care să se verifice testele RT PCR. Omorârea oilor doar pe bază de teste RT PCR care nu sunt adecvate PMR şi au o rată atât de mare de eroare indică o intenţie răuvoitoare a autorităţilor române de a distruge zootehnia românească. Autorităţile vin cu jandarmii şi obligă ciobanii să semneze şi să recunoască că boala ar exista, ceea ce ar trebui să îngrijoreze UE pentru că țările terțe în care se exportă oaie vie sau carne de oaie ar putea sista comerţul cu ţările din UE, ceea ce ar afecta grav zootehnia europeană”, au afirmat europarlamentarii români.

    Diana Șoșoacă: „Despăgubirile sunt împărțite între politicieni”

    Potrivit Dianei Șoșoacă, atunci când ciobanii solicită lămuriri şi corectarea măsurilor abuzive, autorităţile române „îi ameninţă cu măsuri punitive dure”, fără să ia în calcul argumentele cetăţenilor, ba chiar „îi ameninţă cu intrarea ilegală pe proprietatea lor, cu agresiuni fizice din parte poliţiei şi a jandarmilor, cu desfiinţarea micilor ferme şi cu omorârea întregului efectiv de ovine şi caprine”.

    Într-o singură exploataţie, la Clopodia, judeţul Timiş, autorităţile sanitar-veterinare au solicitat omorârea unui număr de 171 de oi pentru o singură oaie aparent infestată (potrivit unor teste neconcludente). În acest fel s-a ajuns la uciderea a peste 220.000 de oi şi capre pentru că, în loc de măsuri adecvate de prevenţie şi control, autorităţile sanitar-veterinare au trecut direct la uciderea animalelor, inclusiv prin îngroparea de vii a acestora, au spus europarlamentarii.

    „Mai grav, autorităţile au amestecat în legislaţie prevederile referitoare la pesta porcină cu cele referitoare la pesta micilor rumegătoare. Cât despre despăgubiri, trebuiau făcute comisii în Prefectură din care să facă parte mai multe instituţii cu atribuţii conform legii, dar nici acest lucru nu a fost îndeplinit. Avem, astfel, instituţii care îşi încalcă propria legislaţie, iar ciobanii riscă să nu primească nici măcar despăgubiri pentru că nu s-a respectat cadrul legal al acordării lor, iar în acest caz se ridică întrebarea ce se va întâmpla cu banii acordaţi de UE ca despăgubiri. Mai există oameni politici sau oameni apăraţi de politicieni care, scriptic, apar cu efective mari de ovine şi caprine, dar în realitate nu mai deţin nici un efectiv şi care au nevoie de existenţa PMR pentru a cere despăgubiri şi a se îmbogăţi fără justă cauză, înşelând autoritățile UE pentru efective de ovine şi caprine pe care nu le mai au de ani de zile. Banii se împart între politicieni şi ei, mai ales că acum avem campanie electorală. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, instituția responsabilă de sănătatea animală, a făcut-o de oaie, atât la propriu, cât și la figurat. În loc să își îndeplinească atribuția de a ține animalele sănătoase, ANSVSA se războiește în comunicatele de presă cu fermierii, oameni care își văd afacerile și gospodăriile distruse și munca de o viață batjocorită”, a transmis Diana Șoșoacă.

    Citește și: Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă

    Măsurile ANSVSA, considerate „abuzive” și „greșite” (foto: g4media.ro)

    Diana Șoșoacă: „ANSVSA a făcut-o de oaie. Încalcă regulamentele UE”

    Reprezentanții partidului S.O.S. acuză ANSVSA că, în loc să găsească soluții, intră în conflict cu fermierii nemulțumiți.

    „Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, instituția responsabilă de sănătatea animală, a făcut-o de oaie, atât la propriu, cât și la figurat. În loc să își îndeplinească atribuția de a ține animalele sănătoase, ANSVSA se războiește în comunicatele de presă cu fermierii, oameni care își văd afacerile și gospodăriile distruse și munca de o viață batjocorită. Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, fiu de veterinar cu afaceri aflate în relație contractuală directă cu serviciile aflate în subordinea fiului său, aruncă vina pe alte state membre pentru falsa apariție a bolii în țara noastră doar pentru a-și masca propria incompetență și îl păcălește pe prim-ministrul României cu povești privind exporturile de animale în condițiile în care piețele externe ne închid ușile în nas din cauza nenumăratelor boli pe care ANSVSA le inventează”, au afirmat Șoșoacă și Lazarev în scrisoare.

    În plus, politicienii acuză autoritățile că încalcă Regulamentul (UE) 2021/2116 modificat cu privire la exploataţiile micilor fermieri a căror dimensiune maximă nu depăşeşte 10 ha din suprafaţa agricolă declarată, „aceştia fiind de fapt cei mai sancţionaţi şi amendaţi, fiind controlaţi şi zilnic de autorităţi astfel încât să renunţe la micile lor ferme şi să le preia pe gratis politicienii profitori de la guvernare”.

    Citește și: Pesta oilor – o boală ”inventată”? Răspunsul șefului ANSVSA!

    Astfel, Regulamentul (UE) 2021/2116 modificat precizează la art. 83 alin. (2) că „Fermierii care dețin exploatații a căror dimensiune maximă nu depășește 10 ha de suprafață agricolă declarată în conformitate cu articolul 69 alineatul (1) sunt scutiți de controale în cadrul sistemului instituit în conformitate cu alineatul (1) de la prezentul articol”, iar la art. 84 alin. (4) precizează că ”Fermierii care dețin exploatații a căror dimensiune maximă nu depășește 10 ha de suprafață agricolă declarată în conformitate cu articolul 69 alineatul (1) sunt scutiți de la aplicarea sancțiunilor menționate la alineatele (1), (2) și (3) de la prezentul articol și la articolul 85.”

    Diana Șoșoacă: „Solicităm controale ale Comisiei UE”

    În acest context, eurodeputații consideră că este oportună efectuarea unor controale în teren, la care să fie și ei prezenți.

    „Să cereţi autorităţilor române să înceteze masacrarea ovinelor şi a caprinelor şi distrugerea micilor şi marilor fermieri, iar în cazul apariţiei unei eventuale boli să ia măsuri adecvate de testare şi control, nu prin uciderea tuturor animalelor care va avea ca efect o criză alimentară gravă, plus falimentarea exploataţiilor de animale. Vă solicităm de asemenea să dispuneţi oprirea acestor măsuri abuzive şi crude pe care autorităţile române le inventează pentru a distruge exportul României şi al ţărilor UE şi pentru a-şi băga în buzunar bani furaţi din bugetul UE”, s-a arătat în adresa Dianei Șoșoacă și a lui Luis Vicențiu Lazarus.


    Te-ar mai putea interesa

    Strategia unui fermier care lucrează 6.000 de hectare pentru a-și vinde cerealele Un fermier din Arad a înființat de la zero o pădure cu fonduri din PNRR Avans APIA 2024. Listă completă cu fermierii care primesc prima tranșă din plata pe hectar

    Ultimele știri

    APIA anunță o nouă tranșă de plăți în sectorul de creștere a animalelor AFIR – anunț despre prețurile utilajelor agricole cumpărate cu fonduri europene Crescător de ovine găsit decedat în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul