• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Bulionul din comerț este produs din pastă de China

    Violina Gorcinschi -

    Sectorul de industrializare a legumelor este unul cu potențial în România. Există o capacitate mare de prelucrare la noi în țară, însă ducem lipsă de materie primă. Cauza? Fermierii nu sunt susținuți, în condițiile în care investițiile în producția de legume și fructe pentru industrializare sunt foarte mari.

    Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe), a afirmat, în ediția de pe 22 august a emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că există o capacitate mare de procesare în România, însă nu există legume pentru că fermierii nu beneficiază de programe de susținere. În lipsa unei organizări mai bune din acest punct de vedere, am ajuns să importăm conserve cu pastă de tomate din China.

    „Avem 12 fabrici, șase sunt marii producători cu istoric. Capacitatea lor de prelucrare este de 2 milioane tone. Nu procesează mai nimic. Avem trei mari producători de legume în câmp. Capacitate de prelucrare a materiei prime este. Nu avem materia primă, pentru că aceste programe de susținere a produselor pentru industrializare a fost debarasat de unii funcționari ai ministerului, care sunt pensionari astăzi. Și mă surprinde de ce actualul ministru îi menține în poziții. Când sistemul de horticultură a fost, practic, deliberat exclus de la anumite plăți. Deci nu este de conceput. Când horticultura are cele mai mari investiții. Un hectar de sere, 3 milioane de euro și jumate, un hectar de câmp la legume costă 55.000 lei fără utilaje”, a declarat Gheorghe Vlad.

    Gheorghe Vlad: „În horticultură se investesc cei mai mulți bani”

    România beneficiază economic, chiar și în actualele condiții, de pe urma producției interne de fructe și legume, iar dacă suprafețele cultivate s-ar extinde, câștigul ar fi și mai mare.

    „Se investesc cei mai mulți bani, iar contribuția legumiculturii în PIB-ul României, a horticulturii în general a fost de 1,4. Imaginați-vă că la 40.000 de hectare cât are astăzi România, de legume, și încă vreo 4.000 de h livezi care sunt superintensive și intensive, contribuția de 1,4. Ce ar însemna dacă România ar avea 2,5 milioane de hectare pe horticultură? Care ar fi contribuția în PIB-ul României? Mult. Și exportul”, a spus președintele OIPA.

    Citește și: Fenomen nou la fructele și legumele românești din cauza valului de caniculă

    Principala problemă este că producția de legume în câmp pentru procesare a fost exclusă din noul PNS (Planul Național Strategic).

    „Nu s-a ținut cont de problemele scrise de către organizațiile profesionale, în speță PRODCOM, iar noul PNS care a fost atribuit pe vechile mandate a exclus totalmente sectorul ăsta de legume în câmp pentru procesare. Au exclus legumele în spații protejate pe motivul că au dat Programul Tomata. E bun și ăla, dar ăla e pentru micul producător. Și să nu uite un lucru: cei care s-au inițiat pentru a produce la industrializare au investiții foarte mari – combina de recoltat mazăre, combina de recoltat tomate, iar producția este pe măsură. Deci, astăzi în Ialomița s-au produs 130 t de tomate la hectar. Când, vreodată, micul producător va reuși performanța asta? Nu la cultură în câmp, la spații protejate în care are o longevitate pe nouă luni. El dacă ar duce șase luni din an cultura de tomate și nu 2-3 luni cum este astăzi, da, atunci am putea să stăm în prezent și în extrasezon și în intra-sezon, cu cantități și prețuri accesibile consumatorului, dacă se dorește acest lucru. Și încă o dată revin: ceea ce s-a scris în PNS – tendențios. Sectorul de horticultură a fost exclus de anumiți funcționari pentru că au fost un segment redus – 40.000 de hectare au zis nu, mergem pe cultură mare, legumele în câmp deschis”, a explicat președintele OIPA Legume-Fructe.

    Aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care, în magazinele din România, se găsește bulion făcut din pastă de tomate din China. „Astăzi, tot bulionul din comerț existent la raft este produs din pastă de China. Avem un număr foarte redus de tomate tăiate, conservate, cubulețe, de la câteva firme de renume cu istoric din România”, a relatat Gheorghe Vlad.

    Cu toate acestea, Gheorghe Vlad are siguranța că merită ca fermierii să se implice în sectorul de fructe și legume pentru industrializare.

    Citește și: Ești producător de fructe și legume? Ia-ți finanțarea de care ai nevoie în doar câteva zile, cu ajutorul LANDE!

    „Îmi asum ceea ce spun, toate legumele care se cultivau înainte în câmp erau în general 90% pentru industrializare. Au o formă mai neplăcută. Cine vrea, poate să consume și din alea și aici este un aspect prin care consumatorul trebuie să îmbrățișeze ideea că atunci când gătim o mâncare noi, tăiem, practic feliem sau facem cubulețe. Nu înseamnă că un un fruct cu aspect foarte generos și mare este formidabil”, a spus Gheorghe Vlad.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Gheorghe Vlad, Președinte OIPA Legume-Fructe (22.08.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”