• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG adoptată! Fermierii își pot suspenda ratele și datoriile până în august anul viitor

    Violina Gorcinschi -

    Fermierii vor putea beneficia de suspendarea datoriilor până la 1 august 2025. În Ședința Guvernului de astăzi, miercuri –  9 octombrie, a fost aprobată o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

    UTIL: Textul OUG adoptată astăzi poate fi consultat AICI

    Modificările și completările vizează următoarele aspecte: suspendarea de drept, începând cu data solicitării, a rambursării datoriilor curente și restante, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, utilizate în sectorul agriculturii primare, cu scadența în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025.

    Modificare OUG privind stabilirea măsurilor de sprijin pentru fermieri. Condiții

    Măsurile se aplică pentru debitorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

    OUG privind sprijinirea fermierilor: Măsuri valabile până pe data de 1 august 2025 (foto: countryliving.com)

    Modificare OUG privind sprijinirea fermierilor afectați de secetă și de războiul din Ucraina. Beneficiari

    Măsura suspendării executărilor silite se va aplica pe întregul lanț valoric, fermieri – distribuitori – producători/furnizori, la cerere, prin raportare la prețul de achiziție, pe baza proceselor verbale emise de autoritățile competente privind constatarea și evaluarea pagubelor la culturi agricole vegetale și a avizelor de expediție sau a altor documente în vederea certificării cantităților livrate.

    Citește și: OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere

    În cazul în care debitorii își achită până la data de 31.12.2024, obligațiile de plată aferente contractelor aflate în derulare nu se vor percepe dobânzi, penalități, majorări de întârziere sau alte costuri similare și se vor menține toate discount-urile și beneficiile stabilite în contractele de vânzare-cumpărare sau de furnizare de resurse materiale destinate producției agricole vegetale pentru anul 2024. Măsura se aplică pe întregul lanț valoric, respectiv fermieri – distribuitori – producători/furnizori.

    Pe toată perioada aplicabilității măsurilor menționate sunt interzise orice acte sau operațiuni având ca obiect transferuri patrimoniale de către fermieri, altele decât cele făcute în cursul firesc al desfășurării activității curente, acestea fiind prezumate ca realizate în frauda creditorilor și lovite de nulitate absolută.

    Termenul de aplicare a măsurilor descrise mai sus se prelungește până la data de 1 august 2025.

    Citește și: OUG pentru suspendarea datoriilor și a executărilor, publicată de MADR. Condiții pentru fermieri

    De prevederile actului normativ vor beneficia producătorii agricoli din contractele de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare, care dețin copii ale proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor, încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023 si primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de 50%, reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – primii bani în conturi! Plăți pentru 50.137 de fermieri! Avans APIA 2024. Ultima oră înainte de plata primei tranșe din subvenții Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul!

    Ultimele știri

    Ministrul Florin Barbu: Eu nu cred că vor fi creşteri de preț la carnea de porc! Ministrul Florin Barbu a anunțat sumele care intră în sectorul de procesare agroalimentară Florin Barbu: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă