• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG pentru suspendarea datoriilor și a executărilor, publicată de MADR. Condiții pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Fermierii își vor putea suspenda ratele, pentru sumele care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, până la 31 decembrie 2025. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică o Ordonanță de Urgență argumentând că fermierii români au avut mari pierderi din cauza secetei ceea a adus fermele în imposibilitatea achitării arendei, a ratelor scadente pentru finanțarea activităților curente în agricultură, a echipamentelor și utilajelor agricole, a terenurilor agricole.

    MADR a lansat ieri, joi – 12 septembrie, în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care, după ce va fi aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, va permite fermierilor să solicite băncilor amânarea ratelor până la 31 decembrie 2025. Documentul oficial conține prevederile pe care Agrointeligența – AGROINTEL.RO le-a anunțat în premieră atât despre suspendarea ratelor, cât și a executărilor silite (vezi articol AICI)

    Citiți și: Când vor beneficia fermierii de suspendarea ratelor la bănci

    OUG pentru suspendarea ratelor la bănci

    Suspendarea ratelor la bănci. Procesul verbal de secetă, document obligatoriu

    Ordonanța de urgență publicată astăzi modifică și completează OUG nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

    Astfel, conform noului proiect prin excepție de la prevederile art.4 și art.6, se suspendă de drept începând cu data solicitării, rambursarea datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, pentru sumele care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, pentru debitorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

    a) solicitarea de suspendare înaintată către creditori este însoțită de copia procesului – verbal/proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat/încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anului 2022, primăvara anului 2023, primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022 -2023-2024;

    b) dobânda la credite, percepută de către creditor debitorului, este mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare.

    Citiți și: Fermierul Victor Chivu riscă să rămână fără casă! Banca i-a trimis ordin de evacuare

    Proiectul de OUG mai prevede că pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024.

    ”Starea de calamitate în agricultură urmare manifestării fenomenului de secetă pedologică este asimilată unui caz de forță majoră sau caz fortuit, în sensul prevăzut la art.1351 din Codul Civil aprobat prin Legea nr.287/2009, republicată”, argumentează MADR în proiect.

    Fermierii nu mai pot fi executați silit de bănci sau companii de inputuri

    Un alt articol care este prevăzut în OUG menționează că băncile și furnizorii de inputuri nu mai pot executa silit fermierii.

    După articolul 6(1) se introduce un nou articol, art.6(2) , care va avea următorul cuprins: “Art.6(2): Creditorii instituții financiare bancare, instituții financiare nebancare, furnizorii de utilități, precum și distribuitorii și furnizorii de resurse materiale agricole folosite la inființarea și producția agricolă vegetală, nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanțelor acumulate, nu întreprind măsuri de exigibilizare precum insolvența, declararea scadenței anticipate, altele asemenea, până la finalul anului 2025”, se mai arată în document.

    În același proiect se mai precizează că prevederile ordonanței de urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2025.”


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!