• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mariana Cotoi, fosta directoare a Casei de Comerț Unirea, a fost reținută în urma perchezițiilor DNA

    agrointeligenta.ro -

    Mariana Cotoi, fosta directoare a Casei de Comerț Unirea, a fost reținută pentru 24 de ore în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție în mai multe județe. Dosarul vizează o fraudă de 40 de milioane de lei.

    Trei persoane au fost reținute astăzi, joi – 10 octombrie, în dosarul privind Casa de comerț Unirea.Una dintre persoanele reținute este Mariana Cotoi, fosta directoare a Casei de comerț Unirea. Alături de Mariana Cotoi, procurorii DNA au dispus și reținerea lui Mureșan Virgil, administrator în fapt al RRA City Cars SRL și EVOBOOST SRL, și Nica Cristian, administrator de drept al ALCAS GROW S.R.L. și TEN DON MARKT SRL), potrivit G4Media.ro.

    Directorul general al Casei Unirea, Mariana Cotoi, a fost demisă în luna februarie, din momentul în care a fost trimis Corpul de Control al ministerului pentru verificări.

    ”AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor n.r.) a solicitat un control pe anumite sume restante şi neachitate de către anumite societăţi. Am trimis Corpul de Control, s-a întocmit un raport de inspecţie fiscală. Acesta a fost transmis către organele de cercetare penală şi sper să se facă lumină la Casa „Unirea” şi îmi doresc foarte mult ca banii publici care au fost utilizaţi să fie şi recuperaţi”, a mai spus ministrul Agriculturii.

    Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins ieri dimineață la sediile Societății Naționale Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea din mai multe județe. S-au efectuat 60 de percheziții care, potrivit surselor judiciare, o vizează – pe lângă alte 17 persoane – și pe Mariana Cotoi, fostă directoare a societății „Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea”.

    ”În cursul zilei de 9 octombrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 60 de locații situate pe raza municipiului București și a 12 județe (Ilfov, Ialomița, Prahova, Giurgiu, Constanța, Iași, Timiș, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Maramureș, Arad), reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile sau punctele de lucru ale unor societăți comerciale”, potrivit unui comunicat DNA.

    Proiectul Casei Unirea va merge mai departe, dar într-o altă direcție: procesarea

    Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea va participa la următoarea sesiune a programului Investalim, pentru depunerea unui proiect de procesare a legumelor, a declarat astăzi ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la deschiderea târgului dedicat Zilei Produselor Agroalimentare Româneşti.

    ”Prejudiciul constatat de DNA la Casa „Unirea” este în curs de recuperare. Ancheta este în curs. Eu îmi doresc ca acei 50 de milioane de lei să fie recuperaţi şi să-i reinvestim, aşa cum am spus, în Casa Unirea, pentru că singura soluţie pentru Casa Unirea este să dezvoltăm pe această societate spaţii de depozitare în bazinele legumicole şi de ce nu, inclusiv procesare. La următoarea sesiune de depunere a proiectelor, pe Investalim, va participa şi Casa Unirea pentru un proiect de procesare a legumelor care nu sunt calibrate pentru vânzare, pentru a fi procesate şi a face conserve”, a precizat Barbu, citat de Agerpres.

    Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA este o societate naţională înfiinţată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producţia agricolă naţională. Obiectivul acesteia era de a deschide un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în Bucureşti şi altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros.

    Activitatea societăţii a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea unui prim contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!