• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG despăgubiri secetă – în vigoare! Termen urgent pentru fermieri să depună cererile la DAJ!

    Roxana Dobre -

    Ordonanța privind despăgubirile pentru secetă a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare de la 15 octombrie iar fermierii pot depune cereri pentru solicitarea grantului la Direcțiile Agricole. Grantul care acordă este de 1.000 lei pentru fiecare hectar calamitat, în baza procesului – verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole.

    Ordonanță de urgență nr. 120/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024 a fost publicată marți, 15 octombrie în Monitorul Oficial, nr.1034 și se află în vigoare de la aceeași dată.

    Pentru a beneficia de ajutor, fermierii care au procese verbale de constatare a pagubelor trebuie să depună la Direcțiile Agricole o cerere pentru solicitarea sprijinului și au  termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, adică din data de 15 octombrie. Inițial, în proiectul pe care MADR îl publicase pe site-ul propriu în dezbatere publică se preciza că cererile se vor depune în termen de maximum 15 zile lucrătoare, dar acest termen a fost scurtat pentru ca plățile să poată demara până la finalul lunii.

    Citiți și: OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere

    Grantul pentru producătorii agricoli afectați de seceta pedologică a fost publicat în Monitorul Oficial

    Despăgubiri de secetă 2024 – termen depunere cereri

    Fermierii pot depune înceând de astăzi, miercuri – 16 octombrie, la Direcțiile Agricole o cerere pentru solicitarea sprijinului dar doar dacă au un proces-verbal de constatare a pagubelor, în Monitorul Oficial fiind publicat și formularul tip al cererii. Astfel, fermierii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot depune/transmite la DAJ pe a cărei rază administrativ-teritorială se află terenurile agricole care au făcut obiectul cererii de plată campania 2024, depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, o cerere de solicitare a grantului, din care rezultă coordonatele bancare ale contului deschis la banca comercială/Trezoreria Statului, în condițiile în care nu se mențin coordonatele  bancare existente la cererea eligibilă 2024 depusă la APIA.

    Cererea de solicitare a grantului va fi însoțită, după caz, de copia declarației de multiplicare depuse cu număr de înregistrare la inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor (ITCSMS) sau la Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (LCCSMS) și de copia actului de inspecție în câmp a agentului multiplicator, pentru cultura lucernă — lot semincer.

    Cererea de solicitare a grantului poate fi transmisă la DAJ și prin fax sau poștă sau în format electronic prin e-mail. Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.

    Cererea de solicitare a grantului se depune în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, aceasta intrând în vigoare de ieri, marți – 15 octombrie.  DAJ pot să pună la dispoziția solicitanților, la solicitarea acestora, cereri pretipărite conform modelului publicat în Monitor.

    De precizat că ajutorul trebuie aprobat și de Comisia Europeană (CE) iar până la această dată în Jurnalul Oficial al CE nu a fost publicată o decizie în acest sens. De altfel și în OUG din Monitor se precizează că începând cu data primirii deciziei Comisiei Europene privind acordarea ajutorului de stat se stabilește eligibilitatea beneficiarului și se constituie obligația de plată a acestuia. În situația în care, anterior emiterii deciziei, Comisia Europeană solicită modificări privind Schema, prevederile ordonanței de urgență se modifică în mod corespunzător.

    Citiți și: Guvernul a aprobat despăgubirile de secetă de 1.000 lei/hectar

    Plata despăgubirilor se va face până la data de 31 decembrie 2024. Lista culturilor a fost mărită

    Ajutorul de stat sub formă de grant este în cuantum de 1.000 lei/ha și se acordă pentru suprafața calamitată cu grad de calamitare mai mare de 30% și până la
    100% inclusiv, prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor. Sumele totale care se pot acorda unui beneficiar se stabilesc prin înmulțirea grantului de 1.000 lei  cu suprafața calamitată prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole.

    Sumele acordate în condițiile ordonanței de urgență nu sunt supuse executării silite prin poprire, inclusiv în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită. Schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2024.

    Mai mult, în lista finală a culturilor care pot prim despăgubiri se regăsesc 39 de culturi, comparativ cu proiectul de OUG care conținea doar 29 de specii. Astfel, lista finală a culturilor care pot primi 1.000 lei/hectar este următoarea:

    Lista culturilor care primesc despăgubiri pentru secetă

     


    Te-ar mai putea interesa

    Ionuț Curtușan a acceptat să îi fie ucise toate oile: ”Nu am cedat pentru bani, ci pentru binele țării” Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă

    Ultimele știri

    Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată Rabla pentru tractoare este aproape de lansare. Atestatul de producător – document obligatoriu! Focar de pestă porcină depistat la o fermă. Peste 24.000 de animale vor fi sacrificate