• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ieftiniri pe piața îngrășămintelor? Prețul gazelor din UE ar putea scădea la jumătate!

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile la gaze s-ar putea înjumătăți în Europa, cu posibilitatea unui noi furnizor pentru continent. Livrările de gaze din Rusia către Europa de Est și Austria vor expira cu la sfârșitul anului, iar Ucraina nu este de acord cu noi livrări pe teritoriul său, astfel că se caută alternative pentru a preveni potențialele probleme.

    Prețurile angro la gaze naturale în Europa au scăzut semnificativ în ultima perioadă, căzând brusc de la cel mai mare nivel din ultimele 11 luni, la aproape 44 de euro, pe 25 octombrie.

    Prețul la gaze s-ar putea înjumătăți în Europa

    Entități europene, implicate în industria energetică, se apropie de un acord cu Azerbaidjan pentru a menține aprovizionarea cu gaze către Europa, după ce acordul actual al Rusiei și Ucrainei va expira la sfârșitul anului. Ieftinirea gazelor ar putea aduce și o ieftinire a îngrășămintelor produse în UE, făcând din nou fabricile de aici să fie competitive ca preț.

    Potrivit Băncii de Investiții Goldman Sachs, există potențialul ca prețurile gazelor să se reducă aproape la jumătate față de nivelurile actuale dacă piața primește mai mult gaz decât se aștepta anterior. Goldman a presupus anterior că livrările de gaze rusești către Europa de Est și Austria prin conductele ucrainene se vor opri odată ce acordul de tranzit va expira la sfârșitul anului.

    Livrările mai mari din Rusia (sau livrările din Azerbaidjan) ar însemna o scădere semnificativă a prețurilor la gaze, se spune. Odată cu viitoarele alegeri din SUA, comercianții anticipează, de asemenea, că prețurile ar putea scădea dacă Rusia va relua furnizarea de gaz natural lichefiat de la fabrica sa Arctic LNG-2, sancționată în prezent.

    Analiștii cred că este posibil ca prețul gazelor să scadă la „minimum până la mijlocul 20 de euro” pe megawat oră, a spus Bloomberg.

    Între timp, vremea neobișnuit de blândă a menținut cererea de încălzire intensivă pe gaz la niveluri sezoniere mai scăzute. Acest lucru a permis ca stocurile continentului să rămână la aproape 95% înainte de iarnă.

    Azerbaidjan: Nou furnizor de gaz pentru Europa

    Companiile europene de gaz lucrează la un acord comercial cu Azerbaidjan pentru a menține fluxul de gaze naturale către continent la expirarea acordului de tranzit dintre Rusia și Ucraina, la sfârșitul anului, relatează Bloomberg, citată de Agrarheute.

    Rusia a declarat că este pregătită să continue livrările prin Ucraina, în ciuda războiului, în timp ce Kievul a refuzat să înceapă discuțiile cu Moscova privind exporturile de gaze.

    Compania maghiară MVM și compania slovacă Slovensky Plynarensky Priemysel ar putea încheia un contract pentru furnizarea a 12 până la 14 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Azerbaidjan, potrivit analiștilor. Aceasta ar folosi aceeași rețea de conducte care transportă acum gazul rusesc prin Ucraina către Uniunea Europeană. În loc de gaz de la gigantul rus Gazprom, cu care Ucraina nu dorește să prelungească acordul de tranzit care expiră în decembrie, prin conducta în cauză va curge gaz din Azerbaidjan.

    Citește și: Ministrul Mediului a anunțat care este prețul mediu al unui metru cub de lemne de foc

    Compania de stat azeră SOCAR l-ar livra prin hub-ul din Sudzha – oraș de graniță din regiunea rusă Kursk care se află în prezent sub controlul forțelor armate ale Ucrainei. Acolo va fi predat companiilor maghiare și slovace, care o va livra în țările lor. Cu toate acestea, este necesară o decizie politică a Kievului pentru ca acest acord comercial să intre în vigoare. În plus, urmează să fie semnat un acord de schimb („pentru schimbul de gaze”) între Rusia și Azerbaidjan.

    Dacă se semnează contracte pentru înlocuirea gazelor naturale rusești, Ucraina va continua să primească plăți pentru tranzitul gazelor pe teritoriul său, care în ultimii ani s-au ridicat la 800 de milioane de dolari pe an, transmite Bloomberg.

    Europa de Est, dependentă de importurile de gaze rusești

    Slovacia este una dintre țările cele mai dependente de aprovizionarea cu energie din Rusia. Până acum, Ungaria, Slovacia și parțial Austria au respins oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, deoarece se tem de pierderi economice disproporționate într-un astfel de scenariu.

    Serbia intenționează, de asemenea, să înlocuiască parțial gazul natural rusesc cu gaz din Azerbaidjan. Așa cum a spus președintele Aleksandar Vucic într-un interviu acordat Bloomberg, el va discuta cu liderul azer Ilham Aliyev despre ce cantități pot fi furnizate.

    Citește și: Rusia și Cehia au interzis importul bovinelor, pe fondul răspândirii bolii limbii albastre

    UE are un obiectiv recomandat de a opri toate importurile de gaze rusești până în 2027 (Comisia Europeană, 2022). Sfârșitul tranzitului ucrainean ar putea accelera această decuplare și ar însemna, de asemenea, o pierdere de 6,5 miliarde de dolari pe an pentru Rusia, dacă nu poate redirecționa aceste fluxuri către alte conducte sau terminale de GNL, spun analiștii.

    Președintele din Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat că sunt în desfășurare negocieri cu UE, Moscova și Kiev cu privire la transportul gazului. Livrările de gaz din Azerbaidjan ar trebui mai întâi să treacă prin Rusia înainte de a ajunge în Ucraina.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!